DBP "özerklik" için batı illerinde örgütleniyor

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, "Biz özerkliği bütün Türkiye bölgeleri için istiyoruz. Sadece Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölge açısında bir özerklik düşüncemiz yok"

DBP

DBP, batı illerinde "özerkliği" anlatmak amacıyla yeniden örgütlenme başlattı. "Öz yönetim" ilan eden belediyeleri de bünyesinde barındıran DBP, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği MYK toplantısında yeniden "özerkliği" anlatmak amacıyla Ankara, İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Antalya, Konya, Denizli, Kırşehir, Eskişehir, Kilis, Erzincan ve Hatay'da örgütlenerek temsilcilikler açma kararı aldı.

MYK kararının ardından Aydın, Antalya, Bursa, İstanbul ve Ankara'da atama kararı ile parti organları ve il teşkilatı oluşturuldu.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DBP'nin sadece bir bölgeye ait parti olmadığını söyledi.

Yüksek, partinin kurulduğunda gücüne göre bir örgütlenme yöntemi izlediğini belirterek, "Türkiye'nin batısındaki yapılanmalarımızı feshettik. HDP'nin biraz gelişmesini sağlamak açısından da Türkiyelileşme projesi bizim batıdaki Kürt tabanının da HDP tabanı ile bütünleşmesi açısından da imkan oluşturmaya çalıştık" dedi.

- "Özerklik" vurgusu

"Biz özerkliği bütün Türkiye bölgeleri için istiyoruz. Sadece Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölge açısından bir özerklik düşüncemiz yok. Etnik temelli bir özerklik talebimiz de yok. Türkiye'nin tamamında yerel demokrasiye dayalı özerk bölgeler oluşsun ve bu kesinlikle etnik bir yapının ismini almasın diyoruz" diyen Yüksek, batı illerindeki örgütlenmeleri ile "özerkliği" anlatacaklarını savundu.

Yüksek şöyle devam etti:

"Biz daha çok özerkliğin bilgilendirilmesini sağlamak için misyon yüklenmiş bir partiyiz. Özerklik, yerel demokrasi nedir? Bunu anlatmaya çalışan bir misyonumuz var. Türkiye'nin batısında da anlatma sıkıntısı olduğunu farkettik. Batı toplumu bunu çok anlamadı. Bölgede de özerklik meselesi çatışmalar, hendek, barikat üzerinden gündeme gelince doğru anlaşılmadı. Oluşturacağımız teşkilatlarla bunu Türkiye'nin batısına anlatmaya çalışacağız. Özerk yönetim olursa Marmara veya Karadeniz ile İç Anadolu'da yaşayan halk bundan ne istifade edebilir anlatmaya çalışacağız."

DBP MYK üyesi ve Örgütlenme Koordinatörü Mehmet Salih Yıldız ise DBP'nin bir bölgeye kapanan bir parti olmadığını belirterek, "Türkiye'nin bütün bölgelerine özellikle demokratik özerklik dediğimiz çerçevede, herkesin kendi kültürünü, dilini ifade edebilmenin şansını yakalama amaçlı kurulan bir partidir" dedi.

"Partinin asli görevi demokratik özerklik, eğitim ve örgütlenmedir" diyen Yıldız, kendilerinin de HDP'nin bileşeni olduğunu, ters düşmeleri durumunda birbirlerini eleştiren bir sorumlulukları olduğunu aralarında bir çelişkinin mümkün olmadığını ifade etti.

Temmuz 2014'te gerçekleştirilen 3. Olağan Kongresi'nde isim değişikliğine giderek, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) adını Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) olarak değiştirmiş ve çoğunluğu batı illerinde bulunan teşkilatlarını ise feshetmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler