Görüş Bildir

Demirel'e tutuklama

HDP Grup Başkanvekili Demirel'in, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından tutuklandı.

Demirel'e tutuklama

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel'in, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından hakkında 10 yıldan 23 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava nedeniyle gözaltına alındığı öğrenildi.

SORGULAMASI UZUN SÜRDÜ

Demirel hakkında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 10 yıldan 23 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamenin 5. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilerek dava açılmasının ardından yakalama kararı çıkartıldı. Bunun üzerine Demirel'in, savunmasının alınması için Ankara'da gözaltına alınarak, Diyarbakır'a getirildi.

TUTUKLAMAYA SEVK EDİLDİ

Demirel, getirildiği Diyarbakır'da emniyetteki işlemlerinden sonra adliyeye sevk edildi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Demirel beraatini istedi. Savcı ise hazırladığı mütalaasında Demirel'in tutuklanmasını talep etti. Mahkeme verdiği kısa aranın ardından HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel'in tutuklanmasına karar verdi.

- İddianameden

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, güvenlik güçlerince Sur ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik operasyonda Demirel'in, terör örgütünün çağrısı üzerine toplanan kalabalıkla sokağa çıkma yasağı bulunan Sur ilçesine girmeye çalıştığı kaydedildi.

Geçen yıl Dicle ilçesinin Kurşunlu Mahallesi'nde terör örgütü mensupları ve işbirlikçileri tarafından sözde "şehitlik" olarak tabir edilen bölgede askeri operasyon gerçekleştirildiği anımsatılan iddianamede, Demirel'in, operasyonun ardından bölgeye gittiği ve burada konuşma yaptığı kaydedildi.

Demirel'in konuşmasına ilişkin iddianamede şu değerlendirmede bulunuldu:

"Şüpheli Demirel, konuşmasında ölen teröristlerden 'şehit', bunların gömüldüğü yerden 'şehitlik' olarak bahsetmiş, örgüt üyelerine yönelik operasyonları 'katliam' olarak nitelendirmiştir. Operasyon sırasında örgüt elemanları tarafından kazılan çukurların, mayınlı tuzaklamalardan övgüyle bahsettiği anlaşılmıştır. Sur, Silvan, Cizre, Nusaybin ve Varto'daki çukur kazma ve bombalı tuzaklamalarla bağlantı kurarak bu durumu Kürt halkının 'direnişi' olarak göstermiştir."

Şüphelinin, örgütün cebir ve şiddete dayalı silahlı faaliyetlerini destekleyici ve meşru gösterici mahiyette, silahlı terör örgütünün propagandasını yaptığının belirlendiğine işaret edilen iddianamede, Demirel'in, teröristlerce yapıldığı halde tarihi eserlere, camilere ve diğer yapılara güvenlik kuvvetlerince zarar verildiği yönünde algı oluşturmaya çalıştığı vurgulandı.

İddianamede, Demirel'in terör yöntemlerini kullanmayı özendirdiği ve terörizmi yücelttiği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi