Demirtaş ifadeye çağrıldı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş "Türkiye'deki iç hukuk sistemi hali hazırda belediyelere kayyum prosedürünü öngörmüyor. Türkiye'deki hiçbir yasada belediye başkanını siyasi faaliyetlerinden dolayı veya partisinin politikasını uyguladığı gerekçesiyle görevden alma, soruşturma açma, açığa alma gibi bir prosedür yoktur"

Demirtaş ifadeye çağrıldı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye'deki iç hukuk sistemi hali hazırda belediyelere kayyum prosedürünü öngörmüyor. Türkiye'deki hiçbir yasada belediye başkanını siyasi faaliyetlerinden dolayı veya partisinin politikasını uyguladığı gerekçesiyle görevden alma, soruşturma açma, açığa alma gibi bir prosedür yoktur." dedi.

Diyarbakır'ın Sur İlçe Belediyesinde düzenlenen toplantıda konuşan Demirtaş, kayyum atanmasının hukuki olmadığını savundu.

"Türkiye'deki iç hukuk sistemi hali hazırda belediyelere kayyum prosedürünü öngörmüyor. Türkiye'deki hiçbir yasada belediye başkanını siyasi faaliyetlerinden dolayı veya partisinin politikasını uyguladığı gerekçesiyle görevden alma, soruşturma açma, açığa alma gibi bir prosedür yoktur." diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Geçmiş dönemde Sur Belediyesi, 'çok dilli belediyecilik' kararı aldığı için belediye başkanı ve meclis üyelerinin tamamı görevden alındı, yerlerine vali yardımcısı seçime kadar atandı. Bu da bir tür kayyum idi. AKP'nin şu şirketlere atanan kayyuma benzer bir kayyum atayabilmesi için yeni bir yasa yapılması lazım. Anladığımız kadarıyla hazırlıklarını böyle yapıyorlar. Kayyum halk tarafından tanınmaz, dikkate de alınmaz. Ne belediye personeli ne çalışanı ne de o yöre insanı seçmediği bir memuru, belediye başkanı olarak da tanımaz. Kayyum yasası yapsalar bile kadük bir yasadır, uygulanması imkansızdır."

DİYALOG ZEMİNİ OLUŞABİLİR Mİ?

Bir gazetecinin "Türkiye'nin dış politikada tavır değişikliğine gitmesi içeride nasıl bir değişikliğe sebep olacak? Diyalog zemini nasıl oluşabilir?" sorusu üzerine Demirtaş, kısa vadede bir müzakere ihtimali görmediklerini belirtti.

Demirtaş, şunları kaydetti:

"Erdoğan bütün kapıları kapatmış durumda. Niye halkın evlatları üzerinden bu kadar popülist, kendi iktidarını güçlendirecek politika yapıyorsun? Bu anlayış orada olduğu müddetçe barış ve müzakere ihtimali hiç yoktur. Kürt anneleri bu kadar barış barış diye sokaklardayken, Türk anneleri çıksın, asker polis anneleri buna itiraz etsinler. Barışa, müzakereye, diyaloğa ancak bu şekilde ilerleyebiliriz. Onun dışında Suriye, Rusya, Mısır görüşmeleri Türkiye'de bir iç barışa doğru gitmez."

Daha sonra basın açıklamasını okuyan DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını lanetlediklerini bildirdi.

Toplantıya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü de katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz