Demirtaş: PKK silahlı faaliyetine son versin

Hakkari'de 8 askerin şehit, 10 PKK'lının öldürülmesinden sonra açıklama yapan BDP lideri Selahattin Demirtaş, ölümlerin sorunu çözmediğine dikkat çekerek, "PKK her türlü silahlı faaliyetlerine son versin, hükümet de operasyonlarını durdursun. Siyasi çözüme şans tanısınlar" dedi.

Demirtaş: PKK silahlı faaliyetine son versin

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş , Hakkari’de 8 askerin şehit olmasını değerlendirdi. Partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşan BDP lideri Demirtaş, "Barışı her zamankinden daha fazla savunmalıyız. PKK her türlü silahlı faaliyetine son versin" diye konuştu. Demirtaş, hükümete de çağrıda bulunarak operasyonların durdurulmasını istedi.

Siyasi sürecin ve barışın önünün açılması için çağrıda bulunan Demirtaş, "Bu savaş artık bitmeli ölümler durmalı, Allahını seven bu ateşe bir damla su döksün" dedi. PKK 'ya silah bırakma çağrısında bulunan Demirtaş, konuşmasının devamında cezaevlerindeki yangınlarda hayatını kaybedenleri de gündeme getirdi.

Partisinin TBMM 'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, güne ölüm haberleriyle başladıklarını belirterek, Hatay ve Dağlıca'da şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dileyen Demirtaş şöyle konuştu:

"Ölmenin ve öldürmenin hiçbir sorunu çözmediğini söyledik. PKK her türlü silahlı faaliyetlerine son versin, hükümet de operasyonlarını durdursun, siyasi çözüme şans tanısınlar. Dokuz annenin yüreğine kor düştü. Bu ölümler karşısında sessiz kalmak, çözüm için çaba sarf etmemek bizi insanlığımızdan uzaklaştırır. Anaların gözyaşını dindirmek için bu savaşı durdurmak ve bitirmek dışında hiçbir seçeneğimiz yoktur. Bu savaş bitmeli, ölümler durmalıdır. Gençlerin birbirini öldürmesine seyirci kalınmamalıdır. Allah'ını seven bu ateşe bir damla su döksün."

'15 genç diri diri yakıldı'

BDP olarak sürekli olarak her platformda cezaevlerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdiklerini ifade eden Demirtaş, Şanlıurfa'da cezaevinde "15 kişinin diri diri yakıldığını" iddia etti. Cezaevlerindeki durumun Irak, Suriye'deki cezaevlerinden daha vahim olduğuna dikkat çekmeye çalıştıklarını söyleyen Demirtaş, "Şu an Türkiye'de bütün cezaevleri yanıyor. Sadece Urfa'dan cenaze ve duman çıktı" dedi.

Şanlıurfa 'da cezaevinde olayın yangın olmadığını da söyleyen Demirtaş, "yangın değil isyan çıktı", diyerek bir ayda yargılanması bitmesi gerekenlerin 3 yıldır hâkim karşısına çıkmayı beklediğini de hatırlattı. "Adalet Bakanı istifa eder mi etmez mi kendi bilir. Komple Hükümet istifa etse ne olur? Tuz kokmuş" diye sözlerine devam eden Demirtaş, 15 kişinin yaşamını yitirmesini "hükümet eliyle yapılmış bir katliam" olarak değerlendirdiklerini söyledi. Demirtaş şöyle devam etti:

"Bize karşı 6 Kürt milletvekili çıktı açıklama yaptı, hakaret etti. Hadi Urfa milletvekilleri olarak çıkın, bu utançla ilgili ne söyleyeceksiniz bakalım- Bunu Uludere'de de gördük, Urfa da aynısı işte. Bıçak kemiği kesmiş durumda. Cezaevlerinde ve dışarıda bunun isyanı var. Faşizme karşı halk kendini yakıyor. Halkın onuruyla oynamayın. Urfa'daki yangın hepinizi yakar.

Herşeye rağmen biz Anayasa Komisyonu'na destek veriyoruz. Biz çözüm, barış istiyoruz. Bu nedenle o komisyondayız. Meclis Başkanı ve üyelere teşekkür ediyorum, samimi çabaları sürdükçe arkalarındayız ama dışarıda da faşizan havanın devam ettiğini unutmayacağız. Blokumuzun içine oynayarak, bir takım kafa karışıklıkları yaratarak bizi birbirimize düşüreceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar, avuçlarını yalarlar. Biz her birimizin feleğin çemberinden geçerek bugünlere geldik. Her bir arkadaşımız birbirinden değerli birbirinden kıymetlidir. Her bir arkadaşımız nasıl bir halkın acı tarihini temsil ettiğinin farkındadır. Kimse bu tür ucuz oyunlara girmesin. Biz her zamankinden daha fazla birlik ve beraberlik içinde, el ele, omuz omuza bu mücadeleyi yürüteceğiz."

Zana halen yurtdışında

Demirtaş, BDP ve blok milletvekillerinin bir yıl içerisinde TBMM Başkanlığına 200 araştırma önergesi, 62 kanun teklifi verdiğini; milletvekilleri hakkında da 672 fezleke düzenlendiğini açıkladı. Demirtaş, toplantının ardından gazetecilerin sorularına cevap verdi. Demirtaş, "silah bırakmasıyla ilgili çağrısını" yönelik soru üzerine şöyle konuştu:

"PKK tüm silahlı faaliyetlerine derhal son verebilmeli, hükümet de bütün operasyonları durdurduğunu açıklayabilmelidir. Başka türlü nasıl bu kanı durdurabiliriz? Siyasi çözüme şans tanınmalıdır. Çünkü biz artık silahla, çatışmayla hükümetin de PKK 'nın da sonuç alamayacağını biliyoruz. Hükümet de PKK da bunu biliyor. O zaman bu gençler neden ölüyor? Bugünkü çağrımız da budur. Samimi, yürekten çağrımızdır. Silahlar sussun, eller tetikten çekilsin.

BDP her gün bu konuda çaba sarf ediyor. Siyasetin kanalları açılmıyor. BDP hiçleştirilmeye, yok edilmeye, tasfiye edilmeye çalışılıyor. Kolumuz, kanadımız kırılıyor. BDP 'nin kanatları kırılıyor ondan sonra BDP 'den uçması isteniyor.

Bu ölümlerde siyasetçilerin sorumluğu var ama öncelik iktidarın, yetkiyi elinde bulunduran hükümetin sorumluluğudur. Biz her türlü samimi barış girişimine, atılacak adımlara, çıkacak somut projelere destek sunarız. Bizim de projelerimiz var, herkesle ortaklaşmaya hazırız."

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın halen yurt dışında olduğunu da belirten Demirtaş, görüşememe gibi bir durumlarının olmadığını söyledi.

Türk: Siyaset üretilmeli

 

Mardin bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Hakkari’deki 8 askerin şehit olmasına ilişkin, "Bu acıları durduracak bir siyaset üretilmeli" dedi. Türk şöyle konuştu: "Eğer gerçekten bir siyasetçi olarak sorumluluğumuzu yerine getirebilirsek, bugün bu ülkede barışı, kardeşliği, özgürlüğü sağlamış olacağız. Bu çatışmada yaşamını yitiren herkese Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum."

Kaynak: Diyarbakır Söz