Demirtaş'a soruşturma

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Demirtaş hakkında 6- 8 Ekim 2014'teki Kobani olayları nedeniyle soruşturma başlattığı ortaya çıktı.

Demirtaş'a soruşturma

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen yıl 6-8 Ekim'de yaşanan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında soruşturma başlattığı orta çıktı. Soruşturmanın halen devam ettiği ve Cumhuriyet Savcısının delil toplama çalışması yürüttüğü açıklandı.

SOLMAZ DOĞRULADI

Demirtaş hakkındaki soruşturmanın yeni olmadığını belirten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, soruşturmanın halen devam ettiğini ve Cumhuriyet Savcıları'nın konu ile ilgili delil toplama çalışması sürdürdüğünü söyledi.  Başsavcı Solmaz, soruşturmanın sonucunda herhangi bir suç unsuru bulunması durumunda Selahattin Demirtaş hakkında fezleke hazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunulmak üzere Adalet Bakanlığı'na gönderileceğini kaydetti.

SORUŞTURMA DOSYASI

Demirtaş hakkında 2014 yılında başlatılan soruşturmanın Türk Ceza Kanunu'nun 214/2 maddesinde düzenlenen 'Halkın bir kısmını diğer kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik etmek' suçu kapsamında sürdürüldüğü öğrenildi. Türk Ceza Kanunu'nun belirtilen maddesindeki suçu işleyenler hakkında 15 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yargı kaynakları soruşturmada Demirtaş'ın suçu işlediğine dair yeterli kanıt bulunması halinde dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunulacağını, suç unsuru bulunmaması  halinde ise takipsizlik kararı verileceğini belirtti.

NELER YAŞANMIŞTI-

6 Ekim'deki HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da olağan toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Kobani'de yaşanan katliam girişimine karşı 7'den 70'e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz. Bundan böyle her yer Kobani'dir" ifadelerine yer verilmişti.

Olaylar sırasında 33 kişi hayatını kaybetmiş, 2 polis şehit olmuş, 221 vatandaş ile 139 polis ise yaralanmıştı. Gösterilerde 25 kaymakamlık binası, 67'si emniyet, 29'u siyasi parti, 212'si okul  olmak üzere bin 113 bina da hasar görmüştü. Şiddet eylemlerinde özel, belediye, ambulanslar ve polis araçları yakılmış ve toplamda bin 177 araç kullanılamaz hale gelmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz