Görüş Bildir

Demirtaş'ın "sokağa çıkın" çağrısı

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Sokağa çıkmanın, 15 Temmuz gecesini yaşamış ülkede suç gibi tarif edilmesi asla kabul edilebilir bir durum değildir. Esas olan halkın iradesi ise o halkın seçtiklerinin derdest edilmesi, görevlerini yapmasının engellenmesi de kabul edilir bir durum değildir. Biz asla şiddete çağırmıyoruz, demokratik sivil protesto dışında bir çağrıda bulunmuyoruz." dedi.

Demirtaş'ın

Bilgen, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "sokağa çıkın" çağrısının sorulması üzerine Bilgen, parti olarak şiddet içeren bir çağrıda bulunmadıklarını, demokratik protesto hakkının kullanılmasından yana olduklarını belirtti.

Bilgen, "Sokağa çıkmanın, 15 Temmuz gecesini yaşamış ülkede suç gibi tarif edilmesi asla kabul edilebilir bir durum değildir. Esas olan halkın iradesi ise o halkın seçtiklerinin derdest edilmesi, görevlerini yapmasının engellenmesi de kabul edilir bir durum değildir. Biz asla şiddete çağırmıyoruz, demokratik sivil protesto dışında bir çağrıda bulunmuyoruz." diye konuştu.

Milletvekillerinin yargılamasıyla ilgili Anayasa'da açık hükmün bulunduğuna işaret eden Bilgen, bu hükümlere uyulması halinde kendilerinin de hukukun gerektirdiği şekilde hareket edeceklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Bu hükme uygun davranıldığında biz de gayet hukuka uygun davranacağız. Böyle davranılmadığı takdirde şu anki uygulanmaya çalışılan yöntem, bizim dosyalar üstünde sürdürülecekse tabii ki tepkimizi göstereceğiz. Kamuoyunun duyarlı davranmasını istiyoruz. Bunun daha büyük bir krize dönüşmeden de engellenmesi gerektiği düşüncesindeyim. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de başvurularımızı yaptık. Bu konuda ivedilikle görüşülen örnekler var. Türkiye için de bunun mümkün olabileceğini düşünüyoruz."

Milletvekilleriyle ilgili yapılacak adli işlemin, Venedik Komisyonunun görev alanına da gireceğini ifade eden Bilgen, Türkiye'nin AB Konseyi üyesi olması nedeniyle burada verilecek hükümlerin görmezden gelinemeceğini söyledi.

Vekillerin yargılanmasının Türkiye'yi uluslararası platformlarda zor durumda bırakacağını savunan Bilgen, "Milletvekillerinin AB normlarını yok sayarak tutuklanması halinde tepki gösterilecektir. Bu konuda uyarılar yapılıyor. Bu durumun Türkiye'yi uluslararası platformlarda zor durumda bıraktığını geçmiş yıllardaki örneklerinden biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan dokunulmazlık tartışmalarında öne çıkan HDP'li isimlerden Faysal Sarıyıldız ile Tuğba Hezer'in yurt dışında bulunduğunu belirten Bilgen, vekillerin parti çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi