Demirtaş'tan, 'canlı kalkan' söylemine cevap

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Polise, askere oluyorlar teröristlere neden canlı kalkan olamıyorlar?' açıklamalarına cevap verdi.

Demirtaş'tan, 'canlı kalkan' söylemine cevap

Demirtaş, "Kendisi gerçekten de bu canlı kalkan eylemlerinin eksik olduğunu düşünüyorsa, buyursun kendisi daha iyisini yapsın. 'Birbirinizi öldürmeyin, ben de canlı kalkan olacağım’ desin." dedi.

Partisinin il kongresine katılmak için Bursa’ya gelen Selahattin Demirtaş, Aydın Düğün Salonu’nda düzenlenen kongre öncesi, gazetecilerin sorularını cevapladı. “Başbakan Erdoğan’ın BDP’ye yönelik canlı kalkan eleştirisi oldu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?” şeklindeki soru üzerine Demirtaş, şunları kaydetti: "Kendisi, canlı kalkanın ne olduğunu anlamamış, Canlı kalkan olan insanlar iki taraf birbirlerini öldürmesinler diye araya kendi bedenlerini koyarlar. Dolayısıyla hem askerin, polisin, hem de PKK’lıların canının değerli olduğunu, ‘birbirlerini öldürmemeleri gerekir’ mesajını verirler. Yani oradaki canlı kalkanlar, sadece PKK’lıları korumak için bir aktivite içinde değiller. Ama kendisi bunu anlamamış. Zaten kendisinde bunu anlayacak vicdan yok. Kendisi gerçekten de bu canlı kalkan eylemlerinin eksik olduğunu düşünüyorsa, buyursun kendisi daha iyisini yapsın. Kendisi Başbakan olarak, çıksın askeri operasyon bölgelerine. ‘Durun., birbirinizi öldürmeyin, ben de canlı kalkan olacağım’ desin. Bizden iyisini yapsın. Biz de onu alkışlayalım. Ancak Başbakan Erdoğan, bu ülkede gençlerin, çocuklarının birbirlerinin öldürürken, kendi canlarını ortaya koyup, dağ, taş demeden gidip, savaş dursun diye çaba sarf edenlere hakaret etmesin, daha iyisini yapıyorsa, buyursun. Biz de canlı kalkan eylemlerini kendisinden bekliyoruz."

Çatışmaların sürmesinin iç açıcı bir durum olmadığını belirten Demirtaş, her gün ülkenin dört bir yanına cenazelerin geldiğini, bu tablonun hiç kimseye, özellikle de siyasetçilere huzur vermemesi gerektiğine dikkat çekti. Selahattin Demirtaş, “Bu sorun siyaseten çözülmediği için insanlar ölüyor. AKP’nin genel başkanı bu sorunla ilgili çözüm önerileri paylaşacağına, ha bire sorun BDP’deymiş gibi bir hava yaratıyor. Bu doğru değil. Umutsuz değiliz tabi. Her zaman her yerde umudu korumak gerekir. Ancak şu anki hükümet politikalarına baktığımızda, bu hükümet gerçekten ne akan kanın durması için, ne de kalıcı, gerçek bir çözüm için doğru bir çaba içerisinde değil diye düşünüyorum.” diye konuştu.

BAŞBAKAN, BDP’Yİ KENDİNE BİAT ETTİRMEYE ÇALIŞIYOR”

Başbakan’ın ‘BDP ile müzakereye açığız’ sözlerini değerlendiren Demirtaş şunları kaydetti: "Başbakan müzakere deyince bile karşısındakini teslim almaya çalışan, kendi karşısında küçültmeye çalışan, kendisine biat ettirmeye çalışan bir üslupla bunu yapıyor. Başbakan, müzakereyi konuşurken bile hakaret ediyor. Her gün KCK adı altında operasyonlar yapılıyor. BDP üyeleri tutuklanıyor. Bir yandan bunları yapıyor, bir yandan da ‘biz BDP ile müzakere yaparız’ diye adeta BDP’yi kendisine biat etmek zorunda olan bir partiymiş gibi yaklaşıyor. Ancak herkes bilsin ki BDP, sorunun kalıcı çözümü için muhatap rolünü oynamaya hazırdır. Ama hükümetten bugüne kadar ciddi, samimi ve kararlı bir irade görmedik."

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz