Derhal elini tetikten çekmeli

Selahattin Demirtaş, PKK’ya ve hükümete seslendi ve “PKK derhal elini tetikten çekmeli. Hükümet bir an evvel diyalog için hazır olduğunu beyan etmelidir” dedi.

Derhal elini tetikten çekmeli

HDP Eş Genel Bşkanı Selahattin Demirtaş Van’da yaptığı konuşmada, PKK’ya ve hükümete seslendi ve “PKK derhal elini tetikten çekmeli, tahkim edilmiş ateşkese uyacağını ilan etmeli. Hükümet derhal askeri operasyon seçeneğini bir kenara bırakmalı ve bir an evvel diyalog için hazır olduğunu beyan etmelidir.” dedi.

Demirtaş PKK’dan eylemlerine son verme, hükümete ise diyalog beyanı talebinde bulundu ve şunları söyledi: “Bugün iki tarafa da sesleniyoruz. PKK derhal elini tetikten çekmeli, tahkim edilmiş ateşkese uyacağını ilan etmeli. Hükümet derhal askeri operasyon seçeneğini bir kenara bırakmalı ve bir an evvel diyalog için hazır olduğunu beyan etmelidir. Koalisyon kurulur ya da kurulmaz ama barış acildir. Sayın Davutoğlu bunu sizden talep etmiyoruz, bunu yapmaya mecbursunuz. Gerçek iş yapıyoruz, sonuç almak istiyoruz. Bekliyoruz, somut adımlar atılsın istiyoruz. Bir HDP'li ve bir MHP'li el ele verip sokağa çıksın. İktidar uğruna Türkiye'yi ateşe atmalarına izin vermeyeceğiz.”

HÜKÜMET NEVRUZ ÇAĞRISININ GERÇEKLEŞMESİNİ İSİYOR

Hükümet, PKK'ya yönelik operasyonların durdurulması ve müzakerelere yeniden başlanabilmesi için PKK'nın silahlı unsurlarının ülke dışına çıkmasını ve tam eylemsizliğe geçmesini şart koşuyor. PKK lideri Abdullah Öcalan 21 Mart 2013 Nevruzu'nda silahlı mücadelenin sona erdiğini ilan etmiş, bütün PKK unsurlarının ülke dışına çıkmasını istemiş, o yıl Mayıs ayında başlayan çıkışlar Gezi Parkı sürecinde yine Öcalan'ın talimatıyla durdurulmuştu. Kandil çıkan PKK unsurlarını daha sonra Türkiye'ye geri gönderdiklerini açıklamıştı.

 “BU HAFTA, BUGÜN YARIN ÖNEMLİ GELİŞMELER OLABİLİR”

Selahattin Demirtaş konuşmasında bu hafta önemli gelişmeler olabileceğini savundu ve baraj altında kalmayı umursamadıklarını söyledi: “Neye dayanarak söylüyorum, halkın barış isteğine güvenerek söylüyorum. Annelerden babalardan rica ediyorum, ömrünüzü bu çocuklar için harcıyorsunuz, bulunduğunuz her yerde sesinizi yükseltin. Halk talimat verirse siyasetçiler onun gereğini yapmak zorunda kalırlar. Barış için elimizden ne geliyorsa gece gündüz bu çabanın içindeyiz. AK Parti ve MHP diyalog çağrılarımızı vatan hainliği olarak ilan ediyorlar. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Vatanseverlikleri çakma. Bunlar Çin malı milliyetçilerdir. Dünyanın en çakma milliyetçileri maalesef Türkiye'dedir. Türkiye'nin yüzde 80'i barış istiyor. Biz de barış için çalışacağız. Tek derdimiz oy olsaydı, AK Parti'yi geriletmek olsaydı yerimizde otururduk. Savaş politikası AK Parti'yi bitirir. Bizim için önemli olan kanın durmasıdır. Baraj altında da kalabiliriz.”

HDP VE MHP EL ELE SOKAĞA ÇIKSIN

Her yerde sesler yükseltilip 'barış istiyoruz' denilmesini isteyen Demirtaş, "Halkın sesine kimse sessiz kalamaz. Bütün Türkiye toplumundan ricamdır. HDP ve MHP el ele sokağa çıksın ve 'biz barış istiyoruz' desin. Bakın ülkede o zaman neler değişiyor" dedi.

Demirtaş, toplumun karamsarlığa kapılmaması gerektiğini de belirterek, "Suriye'de bizler gibi düşünenler olsaydı Suriye bu durumda olmazdı. Yüz binlerce insan katledildi. Suriye'nin yarısı kendi topraklarını terk etti, mülteci konumuna düştüler. Bütün kentleri harap oldu. Medeniyet ülkesi harabeye döndü. Onların bir HDP'si yoktu. Savaşa karşı çıkan siyasetçileri yoktu" diye konuştu.

BAHÇELİ’YE “AŞAĞILIK POLİTİKA” SUÇLAMASI

Selahattin Demirtaş, söze 'şerefsiz' tartışmasına da getirerek, "Bunlar gibi kışkırtıcı olsak ülkenin düşeceği durumu bir düşünün. Ben 'bu partiye oy verenler şerefsizdir' desem haşa ne olur bir düşünün. Resmen insanları bir birine karşı tahrik etmek için ellerini ovuşturuyorlar. Biz bu ülkeyi seviyoruz. Coğrafyasının her köşesini seviyoruz. Biz insanlarımızı seviyoruz. İnsanlarımız hangi partiye o verirse versin şereflidir. Biz bütün toplumu böyle kucaklıyoruz" diye konuştu. Demirtaş, olası bir seçimde HDP'nin hedefinin iktidar olduğunu da öne sürdü.

DEMİRTAŞ; “HEDEFİMİZ İKTİDAR” OLMAKTIR

Demirtaş, partisinin bundan sonraki hedefinin iktidar olmak olduğunu söyledi: “Bilsem ki; bugün barış gelecek benim siyaseti bırakmamla, bugün bırakırım. HDP ile uğraşarak, baraj altında bırakıp, beleş milletvekillikleri istiyorlar. Artık muhalafet gibi düşünmeyeceğiz. Artık ilk hedefimiz iktidardır. Artık biz yüzde 13 ile yetinmeyeceğiz. Bu bizim açımızdan kesinlikle gerçekleşebilir bir hedeftir. Bizi baraj altında bırakmak isteyenleri Türkiye toplumu öyle mahcup edecek ki…”

ŞEHİT ASKERİN AİLESİNE ZİYARET

Demirtaş daha sonna Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde 3 gün önceki PKK saldırısında şehit düşen Abdulhalik Araz'ın, Özalp İlçesi'nin Mollatopuz Mahallesi'ndeki baba evine taziye ziyaretine gitti. Taziyede şehidin babası Saim Araz'a sarılarak başsağlığı dileyen Demirtaş, hükümetin de, Kandil'in de barışın sesini duyması gerektiğini söyledi. Şehit babası Saim Araz da "Bizim canımız yandı, başkasının canı yanmasın. Barış istiyoruz" dedi.

Çatışmalar durdurulmadıkça gençlerin toprağa düşeceğini söyleyen Selahattin Demirtaş, "Halkımızın tek isteği barıştır. Dünyanın en ağır yükü, içerisinde genç ölülerin olduğu tabutlardır. Bundan daha ağır bir yük yoktur" dedi.  Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Acılı bir baba barış diyebiliyorsa, halen utanmadan sıkılmadan kendi köşklerinden masalarından savaş isteyenler, artık bu ülkede bu kadar güçlü olmamalılar. Evladını feda edenler barış diyor, tuzu kuru olanlar savaş diyor. Bu savaştan en küçük zarar görmeyenler gece gündüz savaşı kışkırtıyor. Ama dünyanın en değerli varlığını yitirenler barış diyor. Bizim için esas almamız gereken budur. Biz de Allah'ın izniyle el ele vereceğiz ve başaracağız."

PROVOKASYONLARA GELMEYECEĞİZ

Van'da Musa Anter Parkı'nda yapılan mitinge katılan Demirtaş barışta ısrarcı olduklarını söyledi. HDP'nin yüzde 13 oy almasının ardından hükümetin ülkeyi savaş alanına çevirdiğine dikkat çeken Demirtaş, "Bundan sonra sürecin filmini çekerler dediler. Dolmabahçe'deki masayı bunlar devirmediler mi? Taraflar yoktur, Kürt sorunu bitmiştir diyen kim? Ülkenin Cumhurbaşkanı. Bundan sonra görüşme olmayacak, kimse İmralıya gitmeyecek diyen kim? Utanmadan sıkılmadan biri çıkmış HDP'liler Öcalan'ı aldattılar, o nedenle heyet gitmeyecek diyor.

İMRALI TUTUNAKLARI AÇIKLANSIN

İmralı tutanakları yok mu? Uzun süreden beri görüşmeler şeffaf olmalı diyoruz. Şimdi çağrı yapıyorum İmralı'da ne konuşmuşuz, tartışmışız resmi devlet tutanaklarından açıklayalım. Bunun gizlisi saklısı olmaz. Tutanaklara güvenmiyorsanız heyetle İmralı'ya gitsinler orada tartışsınlar bakalım, kim kimi kandırmış. Bu geçici hükümet ve geçici başbakan ve sarayın sahibi, HDP'ye öfkeliler. Bizden sayın Öcalan'ı kandırmamızı istediler. Dürüst davrandık diye bu kadar öfkelendiler. Barışa dürüst yaklaşırsan, ulaşırsın dedik. Sizler halk olarak bütün bu olanların bir iktidar savdasından kaynaklandığını görüyorsanız bunu durdurmak kolaydır" dedi.

DEMİRTAŞ'TAN ERKEN SEÇİM SİNYALI

Barışa inanan herkesimin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Demirtaş, "Herkes bulunduğu yerden savaş istemiyoruz biz size savaş yaptırmayacağız derse, iki günde bu ülkeye barış gelir" derken, '"HDP'nin rüzgarıyla erken seçimde bunlardan kurtulacağız" dedi. Konuşmaların ardından Demirtaş ve beraberindekiler barış güvercini uçurdu. Demirtaş, miting sonrası iş adamları ve STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Kaynak: Diyarbakır Söz