Derneklerden ortak tavır!

DİYARBAKIR'da, İçişleri Bakanlığı tarafından terörle ilişkileri oldukları iddiasıyla faaliyetleri durulan dernekler adına ortak yapılan açıklamada, toplum vicdanını ikna edebilecek bir gerekçe gösterilmeden derneklerin kapılarına mühür vurulduğu öne sürüldü.

Derneklerden ortak tavır!

Diyarbakır'da faaliyet gösteren ve İçişleri Bakanlığı kararı ile terörle ilişkili oldukları iddiasıyla faaliyetleri durdurulan dernekler DBP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (Meya-Der), Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), Sarmaşık Derneği, Özgür Kadın Kongresi'nin de aralarında bulunduğu 47 dernek adına açıklamayı Meya-Der Başkanı Ayşe Dicle yaptı. Dicle, dernek kapatmaları meşru görmediklerini, kentte toplumsal, siyasal ve sosyal alanlarda faaliyet yürüten derneklerin, Diyarbakır Valiliği tarafından toplum vicdanını ikna edebilecek hiçbir gerekçe gösterilmeden kapılarına mühür vurulduğunu belirterek, "Özellikle son bir yıldan bu yana Türkiye, AKP iktidarı eliyle adım adım pek çok faşizan uygulamayı yaşama geçirerek ülkeyi yaşanmaz hale getirmektedir. Kendisine muhalif gördüğü her oluşuma, örgütlenmeye baskının ötesinde yok etme amacıyla yaklaşmakta ve nihai amacı olan tek adam rejimini tesis etmeye çalışmaktadır. Anti demokratik OHAL yasasına dayanılarak verilen bu dernek kapatma kararı her şeyden önce meşru görmediğimizi belirtmek isteriz. Çünkü kapısına mühür vurduğunuz bu dernekler yüz binlerce insanı temsil etmekte ve toplumda ciddi karşılıkları bulunan kurumlardır" dedi.

Meya-Der Başkanı Ayşe Dicle, faaliyeti durdurulan derneklerin yeniden oluşabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Toplumun, bireylerin örgütlenme özgürlüğünü sıfırlayan; bireyi, devlet başta olmak üzere her tür otoriteye karşı korunaksız bırakan bu uygulama ile hedeflenenin toplumun örgütlü yapısını parçalamak, dağıtmak olduğunun farkındayız. Bu kurumlar sosyal devlet iddiasındaki devlet ve kurumlarının ihmal ettiği, bilerek yapmadığı pek çok hizmeti, bireyin örgütlenme hakkını kullanarak büyük bir emekle oluşturduğu bu kurumlar üzerinden topluma ulaştırmakta ve hizmet sunmaktaydı. Bu kurumları kapatarak halkın zulme ve baskılara boyun eğmesini amaçlıyorsunuz. En nihayetinde siyaseten ve meşru yollardan teslim alamadığınız bu halkı teslim almak, diz çöktürmek istiyorsunuz. Her şeye yeniden başlar gibi bu kurumlarımızın çalışma alanlarına dair yeni örgütlü kurumları halkımızla birlikte gerekirse yeniden oluşturacağız."

Kaynak: Diyarbakır Söz