Devleti aşağılayan hâkimler yargılandı

Diyarbakır görev yaparken 15 Temmuz sonrasında FETÖ ile bağlantılı olduğu iddiasıyla ihraç edilen hâkimler Rahmi Kurt ile Fahrettin Kaya devleti aşağılamak suçundan yargılandı. Kaya beraat ederken Kurt, 5 ay hapisle cezalandırıldı ve cezası 5 yıl süreyle ertelendi.

Devleti aşağılayan hâkimler yargılandı

Diyarbakır’da TMK’nın 10. maddesiyle yetkili sorgu hakimliği yaparken 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında HSK kararnamesiyle meslekten ihraç edilen Rahmi Kurt ile Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Fahrettin Kaya’nın yargılanmasına Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin Yargı Organlarını Alenen Aşağılama' suçundan yargılanan iki hakim suçlamaları kabul etmedi.

SİYASİ İTHAMLARA CEVAP OLARAK YAZDIM

Özgür Cebe’nin haberine göre, Rahmi Kurt, adalet.org sitesinde yaptığı paylaşımın suç olmadığını belirterek “Diyarbakır Adliyesi'nde hakim olarak görevliydim. O tarihte HSYK üyelik seçimleri yapılmaktaydı. Kızılcahamam'da görev yapan savcı F.M bir paylaşımda bulunmuştu. Bu paylaşımın içeriği hakim ve savcılara yönelik olmasına rağmen tamamen siyasi ithamlardan oluşuyordu.

Ben bu meslektaşın siyasi ithamlar içeren paylaşımına cevaben yazı yazdım. Yazıda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hiçbir organının adı geçmemektedir. Paylaşım Anayasa ile teminat altına alınmış ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerekirken birden fazla kez aleyhime olacak şekilde hakkımda dava açılmıştır. Beraatımı istiyorum” dedi.

Hakim Fahrettin Kaya ise “Yapmış olduğum yorum TCK'nın 301.maddesinde düzenlenen suça vücut vermediği açıktır. Suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır. Yaptığım yorum eleştiridir. Beraatımı istiyorum" ifadesini kullandı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SAYILMADI

Mahkeme, hakim Rahmi Kurt’un adalet.org sayfasında şu paylaşımda bulunduğunu hatırlattı: Attığınız iftiralara alfabenin yetmediğini biliyoruz ama çalıp çırptığınız paralara kamyon yetmediğini de biliyoruz. Ahlaken sıfırlananların çalıp çırptıklarını sıfırlayamadıklarını da biliyoruz.

Üç beş hırsızı kollamak için yargı ve emniyet teşkilatının haram lokma yemeyen binlerce mensubuna nasıl kıydığınızı da biliyoruz. Üç beş kuruşluk, üç beş müteahhidin cebinden birkaç kuruş çıkmasın diye 300 masum madenciyi diri diri nasıl yaktığınızı da biliyoruz. Sağ kalan yakınlarına nasıl tekmeler savurduğunuzu da biliyoruz.

Bu milletin ... diyen leş kargası müteahhitlerinize tarihi yakarak yıkarak İstanbul’u nasıl parsellediğinize ve karşılığı olarak aldığınız haraçla nasıl bir içi kir ve intikam dolusu havuz medyasını oluşturduğunuzu da biliyoruz. IŞİD’e tırlarla silah taşıdığınızı da Acem Reza’nın önüne nasıl yattığınızı da biliyoruz. Biz değil dünya biliyor. Sizin pisliklerinizi saymak için harf değil rakam yetmez.

AŞAĞILAMA SUÇU SAYILDI 

Mahkeme bu paylaşımın, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yönelik olarak; düşünce özgürlüğü ve eleştiri kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan, aşağılayıcı ifadeler olduğunu vurguladı. adalet.org sosyal paylaşım sitesinde paylaşılan cümlelerin Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılamak, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin Yargı Organlarını Alenen Aşağılama suçunu oluşturduğu için Rahmi Kurt’un 5 ay hapisle cezalandırılmasına karar veridi. Mahkeme cezayı 5 yıl süreyle erteledi.

BU CÜMLELER SUÇ SAYILMADI

Mahkeme, Fahrettin Kaya’nın da adalet.org sitesinde “Hakim-Savcıları kararname ile uslandırmak” başlığıyla yazdığı yazıda, “HSYK elindeki tüm yetki ve argümanları hakim-savcıları pasif, itaatkâr, korkak ve güdümlü hâle getirmek için kullanmaktadır” cümlesini alarak altına “Korkak bir güruh yaratırsanız bir gün o korkaklar daha güçlü birini gördüğünde önceki efendilerine aynı muameleyi yapmaktan kaçınmazlar. Korkarak hayat sürenler ise bir ömür boyu alnında bu leke ile dolaşırlar” yorumuyla paylaşımlar yaptığını belirtti.

Mahkeme bu paylaşımdan dolayı her ne kadar dava açılmış ise de paylaşımda genel ifadeler kullanıldığı, Türkiye Cumhuriyeti yargı organlarına yönelik olarak aşağılama içeren ifadeler bulunmadığı, bu nedenle yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmaması nedeniyle beraatına karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz