Diyalog talebi

Newroz kutlamalarının finali Diyarbakır'da yapıldı. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen katılım yüksek olurken, barış çağrısı ve diyalog talebi dile getirildi.

Diyalog talebi

15 Mart’ta Elazığ Karakoçan’da startı verilen ve pek çok kentte kutlanan Newroz kutlamaları Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Newroz Park’ında yapılan büyük kutlamalarla son buldu.  Soğuk ve yağışlı havaya rağmen katılım yüksek olurken, barış çağrısı ve diyalog talebi dile getirildi.

POLİSTEN OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER

DEM Parti öncülüğünde Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda gerçekleştirilen nevruz etkinliği, sabah saatlerinde başladı. 136 bin metrekarelik alanda toplam uzunluğu 10 kilometreyi bulan bariyerle çevrilen alanda 7 bin 500 polisi görev yaparken, alana gelenler 6 ana giriş kapısında oluşturulan 3 kademeli arama noktasından geçerek içeri alındı.

6 AYRI NOKTADAN GİRİŞ YAPILDI

Birçok noktada bomba imha uzmanı ve eğitimli bomba arama köpekleri ile aramalar yapıldı. Nevruz alanı helikopterle havadan izlenirken, çevrede de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Etkinliğin yapıldığı alana PKK'yı simgeleyen kıyafetlerle gelen 7 kişi, gözaltına alındı. Etkinlik sırasında bariyerleri aşıp platformun bulunduğu alana geçmek isteyenlere polis izin vermedi. Bunun üzerine alandan güvenlik güçlerine taş atıldı. Polis ekipleri gruba müdahale etti, 166 kişi gözaltına alındı.

KUTLAMALARA KİMLER KATILDI

Etkinliğe, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Ağrı Milletvekili iken 11 Ocak 2018'de TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada "devamsızlık" gerekçesiyle milletvekilliği düşürülen Leyla Zana, DEM Partili bazı milletvekilleri ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

KURKUT VURULDUĞU YERDE ANILDI

Diyarbakır’da, 2017 Newrozu’nda alana giriş yapmak isteyen üniversite öğrencesi Kemal Kurkut polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği yerde anıldı, fotoğrafına karanfiller bırakıldı.

"UNUTMAYACAĞIZ, DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Bakırhan, Kurkut’u saygıyla andıklarını belirterek, “Kemal Kurkut’u unutmayacağız. Her ne kadar onu katledenler, diğer katledilen davalar gibi cezasızlıkla sonuçlandırmaya çalışsa da, Kemal Kurkur ölümsüzdür. Biz bu davanın takipçisi olacağız” dedi. Bakırhan, halkın da Newroz’unu kutladı.

KIŞANAK'IN MESAJI OKUNDU

Bir dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı iken tutuklanan ve şu an DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı olan Gültan Kışanak'ın mesajı okundu. Kışanak’ın mesajında “Newroz baharın, değişimin müjdecisidir. Newroz gelince karakışı geride bırakır, Newroz’un sıcaklığına ve rengarenk baharına kapılarımızı açarız. O nedenle, Newroz mazlumların, ezilenlerin baharı; zalimlerin, despotların ise karakışıdır. Çünkü yaşamın özünde özgürlük vardır, baskı, zulüm esaret egemenlerin icadıdır” ifadelerine yer verildi.

İlk konuşamayı yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, "Bu Newroz'da 3 şey söyleyeceğiz ve konuşmamızı bitireceğiz. Özgürlük için 3 şey lazım. Bunların yerine getirilmesi lazım. Ulusal birlik, Kürt sorununa çözümü, Öcalan'a özgürlük” dedi. Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Aynur Sarıca da "Kadın özgürlük mücadelesini sonuna kadar devam edeceğiz. Bizi bu özgürlük mücadelesinden vazgeçirmeye çalışıyorlar. Ancak biz korkmuyoruz” diye seslendi.

Tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü için 116 gündür açlık grevindeki siyasi tutukluların gönderdiği mesaj okundu. Mesajda özgürlük vurgusu yapıldı. 

DİYARBAKIR ADAYLARI SERRA BUCAK VE DOĞAN HATUN KONUŞTU

Daha sonra DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun konuştu.  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da Newroz'un vicdan, direniş ve özgürlük olduğunu vurguladı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllarda Newroz'a dair yaptığı değerlendirmeleri okudu. 

ZANA: İRADEMİZİ ORTAYA KOYACAĞIZ

Kutlamalar Kürt siyasetçi Leyla Zana'nın konuşmasıyla devam etti. Zana, sözlerine "Amed sen Mezopotamya'nın siyasetisin ve kalbisin. Newroz kutlu olsun" diyerek başladı. Zana,”Şêx Sedî, Qazî Muhammed, Seîdê Kurdî, Melayê Cizîrî gibi Kürt önderlere minnettar olduklarını dile getirdi. 

31 Mart yerel seçimlerine değinen Zana, "Biz sadece belediye başkanlarını seçmeyeceğiz. İktidardaki partiler bizim aklımızla dalga geçiyor. Diyorlar ki '100 yıldır Kürtleri yönettik. Kürtler bizden razı ondan kaynaklı bize oy veriyorlar.' Bir yandan AK Parti, bir yandan CHP, bir yandan da MHP...Artık 'hayır' diyoruz. Biz bundan sonra irademizi sadece kendimiz için kullanacağız. Ben umut ediyorum ki seçimlerin ardından barışın ve özgürlüğün yolunu açacağız. Kürt halkının Newroz'u kutlu olsun" diye konuştu.

Zana, Öcalan'ın 1993’teki barış ve çözüm çabalarına işaret ederek, "Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?" diye sordu. Kitle hep birlikte "Evet" yanıtı verdi. 

Kutlama dünyaca tanınan Tunuslu sanatçı Emel Matlouthi'nin müziğiyle devam etti.

BAKIRHAN'DAN BARIŞ, DİYALOG, MÜZAKERE ÇAĞRISI

Daha sonra DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan söz aldı. "Kürt karşıtı ittifakla birlikte kirli hesaplar yapılıyor. Ankara'daki kirli hesapları yapanlar saray'da ise terazi Amed Newrozundadır. Savaş Ankara'da ise barış Amed Newrozundadır" diyen Bakırhan çözüm ve barış için Öcalan’ı adres gösterdi.

Yerel seçimlere değinen Bakırhan, "Büyük askeri opersyonlar yapacağız demek daha fazla can ve kan kaybı demektir.  Emeklinin, emekçinin sofrasından ekmeğini çalmaktır. Bir kez daha sesleniyoruz gelin savaş yerine büyük operasyon yerine barışı tercih edin, diyalogu, müzakereyi tercih edin. Bu ülkenin geleceği savaş çığırtkanlığında değil. Savaş çığırtkanlığına hep birlikte gereken cevabımı vereceğiz" dedi. 

"KÜRT TÜRK İTTİFAKINI DEMOKRATİK BİR ŞEKİLDE GÜNCELLEYELİM"

Bakırhan konuşmasını şu çağrıları yaparak sonlandırdı:

"Birinci çağrımız devlete iktidaradır. Savaş, statüsüzlük, cezaevlerine koyarak bu halkı yolundan çeviremezsiniz. İşte meydan işte halkın ortaya koyduğu irade. Eğer görüyor duyuyorsanız buradadır. En tez zamanda savaş yerine Kürt ve Türk ittifakını demokratik bir şekilde güncelemeye devam ediyoruz sizi.

İki; yine iktidara ve toplumsal kesimleridir; Türkiye'nin önünde iki yol vardı ya bunların söylediği gibi savaş, çatışma ya da demokratik barışçcıl bir yöntem.. Onun için toplumsal kesimleri bu savaş çıgırtkanlığı karşısında doğru yol olan barış ve demokrasi mücadelesinin büyümeye çağırıyoruz. 

Üç; Mecis'te bilinmeye dil demekten, "teröristan" kavramlarınıdan vazgeçeceksiniz. Bir an önce bu siyasetinizden vazgeçin. Kürt gerçekliğini Kürdistan gerçekliği anlamak ve tanımak zorundasınız.

"BÜYÜK BİR BARIŞ ZEMİNİ ÖRELİM"

Dört; ezilenlere, muhalefete seslenmek isityorum. Kürt meselesinde cesur olalım, doğruları dile getirelim. İktidarın baskıcı yok sayan tutumunun yanında hizlanmaktan ziyade, biz muhalefet, Kürt meselesini özgürlük ve demokrasi meselesini daha fazla sahiplenerek büyütelim. Bu savaş çığırtkanlığı yapanların karşısında büyük bir barış zemini örelim.

"ULUSAL BİRLİK" ÇAĞRISI

Beş, bu çağrım Kürtlere.. Bakın Hewler'den Kobani'ye kadar yaşadığımız her toprak parçasına ne diyorlar "teröristan" diyorlar. Sadece burada Kemal Kurkut katledilmiyor, her gün Kürtlerin başına top ve mermi yağıyor. Bunlar sadece DEM Parti'nin düşmanı değil, 4 parçaya bölünmüş Kürdistan coğrafyasında yaşayan hepimiziz. Bütün Kürt partilerine 4 parçada yaşayan Kürtlerin örgütlerine çağrı yapmak istiyorum; şimdi ulusal birlik zamanı değilse ne zaman? Şimdi ulusal birliğimizi kuramazsak bu büyük operasyonu nasıl önleyeceğiz. Bugünden tezi yok Kürtler ulusal birliğini sağlamalı, birliği önündeki engelleri ortadan kaldırmalıdır.

Son olarak Türkiye'deki devrimci sol sosyalist demokrat bu faşisan düzene itiraz eden ezilenlere ve yoksullaradır. Bizler güçlü büyük bir ortak mücadele zemini yakalamak zorundayız. Nufüsun yarısı açlık sınırında yaşıyor, yarısı dilini kullanamıyor, inancını kullanamıyor. Bütün bunların taleplerinin demokratik bir zeminde karşılık bulması için sol, sosyalist güçleri demokratik, büyük, devrimci bir mücadele zeminde bir araya gelmeye çağırıyorum." 

Newroz, Mikail Aslan ve Arhat'ın şarkılarının ardından sona erdi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz