Diyanet, terörden zarar gören 10 şehre ekip gönderdi

Diyanet İşleri Başkanlığı, doğu ve güneydoğuda terör mağduru vatandaşların mağduriyetlerini dinlemek, Hz. Peygamberin şefkat, merhamet mesajlarını gönül gönül dolaştırmak amacıyla Diyarbakır, Şırnak, Muş, Ağrı, Mardin, Siirt, Bitlis, Bingöl, Batman ve Van'a ekip gönderdi

Diyanet, terörden zarar gören 10 şehre ekip gönderdi

Diyanet İşleri Başkanlığı, doğu ve güneydoğuda terör mağduru vatandaşların mağduriyetlerini dinlemek, Hz. Peygamberin şefkat, merhamet mesajlarını gönül gönül dolaştırmak amacıyla 10 şehre ekip gönderdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirdiği ekipler, geçen hafta Diyarbakır, Şırnak, Muş, Ağrı, Mardin, Siirt, Bitlis, Bingöl, Batman ve Van'a üç günlük ziyarette bulundu.

Başkanlıktaki üst düzey yöneticiler, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri, başkanlık müşavirleri, eskiden o bölgelerde görev yapmış müftüler ve vaizlerden oluşan 10 ayrı ekip, esnaf ziyaretleri, sabah namazı buluşmaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

Ziyaretlerin önümüzdeki günlerde de süreceği öğrenildi.

"Hz. Peygamberin mesajlarını ev ev dolaştıracaklar"

Din Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yaşar Yiğit, ekip gönderdikleri illerde terör sebebiyle mağdur olan aileler bulunduğunu belirterek, "Böylesine yaralı yüreklerin olduğu bir coğrafyada başkanlık olarak biz de en azından bu insanların gözyaşının silinmesinde, kederlerinin hafifletilmesinde, mağduriyetlerinin bir anlamda giderilmesi noktasında sorumluluğumuz olduğunu düşündük." dedi.

Yiğit, bu çerçevede o bölgelerde hizmet edebileceğine inandıkları, bölgenin dilini, gönlünü, geleneğini göreneğini bilen, anlayan, dokunduğu zaman sevgiyle, muhabbetle dokunan üst düzey yöneticileri, kurul üyelerini, başkanlık müşavirlerini, vaizleri, geçmiş dönemde o bölgelerde görev yapan müftüleri görevlendirmeyi uygun bulduklarını anlattı.

Yaşar Yiğit, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu uygulamasının bir sefere mahsus olmadığını, "yangına bir anlamda su götürmek, rahmet götürmek" amacıyla bu tür faaliyetlerini sürdüreceklerini bildirdi.

Bölge insanını dinledikleri zaman Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlerinin, sorumluluklarının daha da ziyadeleştiğini gördüklerini ifade eden Yiğit, "Ekiplerimiz Kutlu Doğum mevsiminde Hazreti Peygamber'in merhamet, şefkat mesajlarını, ev ev, sokak sokak, gönül gönül, zihin zihin dolaştıracaklar. O bölgeye Hazreti Peygamber'in muhabbet, saygı, sevgi, insan onur ve haysiyetini önceleyen mesajlarını takdim etme imkanı bulacaklar." dedi.

Dinin inşa edici bir unsur olarak bu coğrafyada önemli bir misyon üstlendiğini belirten Yiğit, "Bu ülkenin dağına, taşına, toprağına, mahallesine din ve dinin mesajları bir şekilde sirayet etmiştir. Bu mesajlar gün olmuştur adı Yunus olmuştur, gün olmuştur adı Mevlana, gün olmuştur Hacı Bektaş-ı Veli olmuştur. Anadolu'da hakikaten bütün insanları kucaklayacak şekilde bir din anlayışı ortaya çıkmıştır." diye konuştu.

"Asıl amacı sevgi dokunuşu olan bir faaliyettir"

Yoğun olarak terör hadiselerinin yaşandığı illeri baz aldıklarını ve bu çerçevede 10 şehre ekip gönderdiklerini yineleyen Yiğit, "Ekiplerimiz için Diyarbakır, Şırnak, Muş, Ağrı, Mardin, Siirt, Bitlis, Bingöl, Batman ve Van'a 3 günlük bir görev periyodu belirledik. Ekiplerimiz, esnaf ziyaretleri, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelme, sabah namazı buluşmaları gibi etkinliklerle vatandaşlarımızla bir araya geldi. Formal faaliyetlerden ziyade asıl amacı sevgi dokunuşu olan, oradaki insanların hal ve hatırını sormayı yeğleyen bir faaliyettir bu." ifadesini kullandı.

Ekiplerin değerlendirmelerini içeren raporlar hazırlayacaklarını da kaydeden Yiğit şöyle devam etti:

"Biz, o raporları analiz etmek suretiyle bölgede neler yapabileceğimizi daha belirgin hale getireceğiz. Şu ana kadar ziyaretlere ilişkin bize olumsuz hiçbir yansıma söz konusu değil. Aksine geç kalınmış ve zaruretine inanılan bir faaliyet olarak telakki ediliyor. Her şeyden önce o bölge insanının gönlünde din adamının, dinin mesajlarının ayrı bir konumu var. Her ne kadar çeşitli mihraklar tarafından itibarsızlaştırmaya çalışılan bir din adamı profili olsa da halkımızın irfanı bu konuda bu tür odaklara elhamdülillah hiçbir zaman mahkum olmadı olmayacaktır da. Biz tabiri caizse bir aile içi ziyarette bulunuyoruz. O bölgedeki halkımızı, cemaatimizi, din görevlimizi kucaklamaya gidiyoruz."

Kutlu Doğum Haftasında ele alacakları konunun "Hz. Peygmber Tevhid ve Vahdet" olduğunu dile getiren Yiğit, "İnsanımızın yaşadığı ayrışmışlığa, bütünlüğümüzü, birliğimizi zedeleyen sorunsala temas edeceğiz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz