Görüş Bildir

Diyarbakır’da liste başı kim?

Diyarbakır’a sürpriz aday; AK Parti'de hangi bakan, hangi ilden aday olacak?

Diyarbakır’da liste başı kim?

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabinedeki 17 bakanın milletvekilli adayı olacağını açıklamıştı. Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’dan aday olacağı öne sürüldü. Öte yandan “aday olmak istemediği” tartışılan Süleyman Soylu’nun da Samsun’dan aday olacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı NTV ve Star TV ortak yayınında kabinedeki 17 bakanın milletvekili adayı olacağını açıkladı. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın Ankara'dan, bakanların ise büyükşehirlerden listelere gireceğini söyledi.

TV100 yazarı Erdoğan Aktaş, bugünkü “AK Parti'de hangi bakan, hangi ilden aday olacak?” başlıklı yazısında Erdoğan’ın, partisinin önümüzdeki seçimlerdeki taktiği üzerine ipucu verdiğini yazdı. Kurum’un yerel seçimlerde İstanbul BB adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor

Aktaş’a göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul 1. Bölge, 1. sıradan aday olacak.  Ayrıca Murat Kurum’un, bir yıl sonra yapılacak olan yerel seçimlerde AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olmasına da şimdiden kesin gözüyle bakılıyor.

Erdoğan Aktaş’ın yazısında öne çıkan başlıkla şunlar:

İstanbul 2. Bölge 1. sırada ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yer verilecek. İstanbul 3. Bölge’nin liste başı ise başka bir bakana, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a ayrılmış durumda.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Trabzon’dan liste başı yer alacak.

Binali Yıldırım Diyarbakır’dan aday olacak

Kuruluşundan bu yana AK Parti’nin çok kritik noktalarında görev almış en önemli isimlerinden Binali Yıldırım, Diyarbakır’dan seçmenin karşısına çıkacak.

Ancak Halk TV’nin haberine göre, AK Parti Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İzmir’den aday oldu.

3 dönem kuralına takılan Binali Yıldırımın adaylığı ile ilgili son kararı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ise yine memleketi Antalya’dan listede yer alacak.

FAHRETTİN KOCA ADIYAMAN’DAN ADAY OLACAK

2017 yılından bu yana Sağlık Bakanı olarak görev yapan Fahrettin Koca Adıyaman’dan, 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanı olarak kabinede yer alan Mehmet Nuri Ersoy Malatya’dan seçmenin karşısına çıkarak ilk kez milletvekili adayı olacaklar.

ERDOĞAN SOYLU’NUN TELEBİNİ REDDETMİŞ

Ve en çok konuşulan isim İçişleri Bakanı Süleyman Soylu… Ankara kulislerinde Bakan Soylu’nun, bu seçimde aday olmak istemediğini belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “affını istediği” konuşuluyordu. Ancak Erdoğan, Soylu’nun bu talebini reddetmiş ve daha önceden Trabzon ve İstanbul’dan milletvekili seçilen Soylu’yu 14 Mayıs için Samsun’dan milletvekili adayı olarak listeye yazmış.

NEBATİ HAKKINDA NET BİR KARAR YOK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin durumu ise tam netleşmemiş. Daha önceden meclise Urfa milletvekili olarak giren Nebati’nin adı yine doğum yeri Urfa için geçmesine rağmen bu konuda net bir karar verilememiş. Bakan Nebati’nin başka bir şehirden de listeye yazılabileceği söyleniyor.

AK PARTİ’NİN 14 MAYIS TAKTİĞİ

Erdoğan Aktaş yazısında bunca önemli ismi milletvekili listelerine koyan AK Parti’nin, milletvekillerinin bakan olamadığı bir sistemde neden bu yolu tercih ettiğini merak ettiğini yazdı.

Aktar, konuştuğu çok tecrübeli eski bir siyasetçinin, AK Parti’nin iyi bir seçim stratejisi hazırladığını söyleyerek, “Bu isimler hem çok tanınmış hem de çok etkili siyasetçiler. En önemli yerlerin liste başlarında yer alan bu isimler, propaganda döneminde sokakta ve sürekli halkla iç içe olacaklar. Ayrıca aday oldukları illerde de çok etkili olurlar. Bu yüzden AK Parti’nin taktiği son derece zekice” yorumunu yaptı.

Elbette milletvekili listelerinin YSK’ya teslim edileceği son tarih olan 9 Nisan’a kadar bazı küçük değişiklikler olabilir. Fakat AK Parti en ağır toplarını sahaya bu taktik dizilişle sürecek gibi görünüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi