Diyarbakır, İstanbul’u pür dikkat izliyor!

Diyarbakırlı iş dünyası temsilcileri, İstanbul'dan seçimlerini, İstanbullulardan daha çok merak eder oldu.

Diyarbakır, İstanbul’u pür dikkat izliyor!

Diyarbakır'ın iş dünyası temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini, Diyarbakır’daki seçimlerden daha çok takip eder oldu. Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya ve Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, seçimlerin bölge üzerindeki etkilerini kendi siyasi düşünceleri doğrultusunda değerlendirirken, kayyum atamalarının İstanbul seçimlerine doğrudan etki edebileceğini iddia etti.

İMAMOĞLU’NUN KÖKSAL’A CEVABI ÖNEMLİ

Gazeteduvar’a konuşan Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, CHP’nin Afyon belediye başkan adayı Burcu Köksal’ın açıklamalarını ve İmamoğlu’nun verdiği yanıtı yorumlarken şöyle dedi; Irkçı bir açıklamanın karşısında İmamoğlu'nun açık net bir şekilde sahiplenmesi bana göre önemli bir adım, yeterli mi hayır. İmamoğlu'nun ilişkileri kadar CHP'nin genel anlamda Kürt politikası da İmamoğlu’yla Kürtlerin oy geçişini belirleyecektir.”

İMAMOĞLU AVANTAJA DÖNÜŞTÜREBİLİR

AK Parti'nin özellikle 2015 sonrasında güvenlikçi politikalara yöneldiğini ileri süren Kaya, "Şimdi bunu İmamoğlu tam olarak avantaja dönüştürebilir mi? Buna dönüp baktığınız zaman, aslında Kürtlerin bu konuda bir arayış içinde olduklarını söyleyebiliyoruz. Yani Kürtler, gerçek anlamda kendilerini temsil edip, kendileriyle sağlıklı diyalog oluşturabilecek bir yönetici arayışındalar, özellikle batıdaki illerde. İmamoğlu, bu hükümetin ve tavırlarına karşılık yeni bir açılımla bunu gerçekleştirebilir. Bunun gerçekleştirecek altyapısı da uygun ama tabii ki bunlar riskli konular. Özellikle seçime giderken yüzde 10 oy alacağım diye diğer oylarla ilgili sorun yaşama endişesi de var" iddiasında bulundu.

'KÜRTLERDEN OY ALMA ŞANSI YOK'

Kayyum atamalarından genel anlamda Kürtlerin rahatsız olduğunu ve İstanbul'da da durumun bu şekilde olduğunu ileri süren Kaya, "Kayyum atamalarını Kürtler, kendi yönetim ve kültürlerine yapılan bir saldırı olarak algılıyor. Bu Diyarbakır’da da böyle algılanıyor, İstanbul’daki Kürtlerde de böyle algılanıyor. Bu da Kürtlerde AK Parti ve şu anki Cumhur İttifakı'na karşı bir defans oluşmasına sebep oluyor. AK Parti adayına oy vermek şu an Kürtler için son sıralarda. İstanbul’da öncelik kendi adayı, ikinci İmamoğlu’na oy verebilir miyiz tartışması. AK Parti'nin bu politikasıyla Kürtlerden oy alma şansı yok.?Burada İstanbul seçiminin sonucu bir kayyum atama atamama gibi bir sürece de dönüştürüldü. Türkiye'nin gözü sadece İstanbul seçiminde olacak” dedi.

DEM YÜZDE 3-4 OY ALIR, GERİSİ İMAMOĞLU’NA GİDER

GÜNSİAD (Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ise sık sık İstanbul’a gidip geldiğini hatırlatarak gözlemlerini paylaştı. “İstanbul'a sıkça giden birisi olarak gözlemim, DEM’in yüzde 8-10 arasından bir oyu var. DEM’in orada aday çıkarmış olmasına rağmen, mevcut adayın yüzde 3-4 arasında bir oy alabileceğini, diğer oyların da İmamoğlu’na akacağını düşünüyorum. Başak Demirtaş neden aday gösterilmedi, seçmen bunu sorguluyor. İmamoğlu bir yönü ile muhafazakar, bir yönü ile liberal, böyle klasik Kemalist ve ulusalcı olan bir aktör değil. Bu yönünü de öne çıkararak hem muhafazakarları hem Kürtleri etkilemek bakımından böyle bir profil çiziyor ve bu profilini akıllıca kullanıyor. Bu profil, muhafazakâr Kürtlerden de kısmen oy almasını sağlar; bu profil İstanbul özelinde bir avantaj.”

KAYYUM MESELESİ SEÇİMLERLE ALAKALI

Kayyum meselesi ile İstanbul seçimleri arasında ilinti olduğunu belirten Bedirhanoğlu şöyle devam etti: “Sadece Diyarbakır değil, tüm Kürt seçmeninin gözü İstanbul’da. Herkes biliyor ki AK Parti iktidarı da İstanbul’u çok istiyor. Dolayısı ile önümüzdeki dönemlerde Kürt meselesi bağlamında bu yumuşamanın ya da tansiyon düşüklüğünün, İstanbul seçim sonuçları ile doğru orantılı olacağını hepimiz biliyoruz. Bunu hepimiz kendi aramızda konuşuyoruz. Kayyumlar meselesinin bu seçimlerle bağlantılı olacağını düşünüyorum. “

Kaynak: Diyarbakır Söz