Diyarbakır nasıl bir vekil istiyor?

24 Haziran için geri sayım başlarken, Diyarbakırlı vatandaşlar siyasi partilere yönelik "milletvekili kriterlerini" ortaya koydu. "Seçmeninin derdini sormayan ve onun içinde olmayan bir milletvekili olmamalı."

Diyarbakır nasıl bir vekil istiyor?

24 Haziran’ın seçim tarihi olarak tescil edilmesinin ardından Türkiye iyiden iyiye seçim atmosferine girdi. Seçim ittifaklarının devam ettiği bu günlerde milletvekili aday adayları da yavaştan ortaya çıkmaya başladı. Peki, Diyarbakırlılar nasip bir milletvekili profili istiyor? Bu soruya yanıt arayan Söz Haber ekibi, kahvehanelerde tavşankanı çay eşliğinde yapılan tatlı siyasi sohbetlerden görüşler derledi.

“ÜLKENİN HALİ ORTADA, PİYASA DURGUN”

Metin Uluğ, “Seçimle ilgili kafamız çok karışık ne düşündüğümüzü bizde bilmiyoruz. Kime oy vereceğimiz konusunda kararsızız. Milletvekili kriteri olarak da memleketimize ülkemize faydalı olan, dış güçlerden değil de kendi çabamızla kendi işimizi kendimiz yapıp, kendi tarımımızı kendimiz ekip biçmek istiyoruz. Bu hususta bize destek olacak bir vekil istiyoruz. Ülkenin hali ortada, piyasa durgun hiçbir yerde iş yok. Herkes iş yerini kapatıyor. Şuan bizi temsiz eden vekillerden memnun değiliz.”

“ISMARLAMAYLA VE YÖNLENDİRMEYLE MİLLETVEKİLİ OLMAZ”

Recep Duran, “Hangisi hayırlıysa o olsun diyorum. Ama özellikle bizim memleketimizde Diyarbakır’ı bilen, memleketimizin insanı olan bir vekil adayı istiyorum. Ismarlamayla ve yönlendirmeyle milletvekili olmaz. Vatandaşın içinden ve sorumluluğunun hakkını veren temiz dürüst gece gündüz telefonu açık ve vatandaşlarında kendilerine diledikleri zaman ulaşabilecekleri bir vekil lazım. Şuan görevdeki vekillerden memnun değiliz. Hiçbir icraatları yok fakir fukaranın hakkını yiyorlar. İŞKUR’dan bir sürü işsizin hakkını yediler. Kendi adamlarının aracılığı ile adam kayırmaca yaptırdılar.”

“OYLARINI ALDIKTAN SONRA ARKALARINA DÖNÜP BAKMIYORLAR”

İbrahim Erdem, “Olaysız ve hiçbir vatandaşımızın zarar görmeyeceği bir seçim diliyorum. Ülkenin refahı için AK Parti’nin kazanmasını isterim. Biz bölgemizde hiçbir vekil görmedik. Recep Tayyip Erdoğan olmamış olsaydı bu bölgenin vekilleri için oy kullanmazdım. Vekil dediğimiz halkın nabzını yoklamalı, halkın durumundan habersiz olmamalı. Başka illerin vekilleri bizimkilere göre halkla daha ilgili, bizim buradakiler oylarını aldıktan sonra arkalarına dönüp bakmıyorlar.”

“BİR VEKİLLE MUHATAP OLMAK İÇİN CEBİMİZDE PARA OLMASI LAZIM Kİ KENDİSİNE ULAŞABİLELİM”

Yunus Bey, “Seçim halkın iradesiyle birilerini meclise göndermesidir. Sözde ama icraatta oyları alıp gidip orada keyfine bakma ve kendi ideolojilerini yaymaktır. Geçmişte muhafazakar partilere oy verirdim bu sene hiçbir partiye oy vermeyi düşünmüyorum niye diye soracak olursanız geçmiş seçimden şimdiye kadar ben milletvekilimiz kimdir diye tanımıyorum. Sadece TV ekranlarında bazen de burada ciğer yerken trafiği kapatıyorlar. O zaman anlıyoruz ki milletvekili gelmiş. Onun dışında kendi vekillerimizi görmüşlüğümüz bilmişliğimiz yok. Bizim bölge yalnız bırakılmış, medyada Diyarbakır’ın haberini en son kaç ay önce duyduğumu hatırlıyorum. Sürekli batı illerinin haberleri geçiyor. Biz batıya düşman değiliz ama bizi de biraz görsünler. Mikrofon uzatsınlar şuan sizin mikrofon uzattığınız gibi bu şekilde çok büyük bir sitemimiz ve de küskünlüğümüz var. Halkın içinden çıkan ve bizzat halkın kendisi olan, bürolarını başka yerlerde açan değil kendi halkının olduğu yerde açan, cebinde parası olan değil parasız olanla ilgilenen bir vekil istiyoruz. Bugün bir vekille muhatap olmak için öncelikle cebimizde para olması lazım ki kendisine ulaşabilelim.”

“VATANDAŞIN DERDİNİ SORMAYAN VE ONUN İÇİNDEN OLMAYAN BİRİ MİLLETVEKİLİ OLMAMALI”

Ahmet Doğan, “Barış ve kardeşlik içersinde yaşamak istiyoruz. Yaklaşan seçimlerin devlete ve millete hayırlı olmasını diliyorum. Ne yazık ki şuan ki milletvekillerinden hiç de memnun değiliz. Seçim zamanı bize uğradıktan sonra onları hiç görmüyoruz. Biz sadece Tayyip Erdoğan’ı, Kılıçdaroğlu’nu ve diğer parti liderlerini biliyoruz. Buradan seçip gönderdiğimiz milletvekillerini yeterince tanımıyoruz. Zaten onlarda bizi tanımıyor. Vatandaşın derdini sormayan ve onun içinden olmayan biri milletvekili olmamalı. Öyle bir vekili ben ne yapayım? Niye oy vereyim? Allah her şeyin hayırlısını nasip etsin.”

“KENDİ AİLELERİ DIŞINDA KİMSEYE FAYDALARI YOK”

Vehbi Aslan, “Seçimlerde Abdullah Gül aday olursa ben kendisini desteklerim. Tayyip Erdoğan son birkaç yıldan beri Kürtlere iyi davranmıyor. Ben 68 yaşındayım ve bugüne kadar muhalefete hep yol vermiş bir insanım. Ancak son iki seçimde AK Parti’ye ben oy verdim. Ama bu sefer vermeyeceğim. Milletvekillerinde de ben memnun değilim. Kendi aileleri dışında kimseye faydaları yok. Milletvekilleri halkın içinden biri olmalı, halkın sorunlarına duyarlı olmalı.”

Kaynak: Diyarbakır Söz