Diyarbakır'da FETÖ soruşturmasında yeni gözaltı dalgası

Diyarbakır'da FETÖ/PYD soruşturması kapsamında 267 kişinin ByLock kullanıcısı olduğu belirlenirken, gözaltı operasyonu devam ediyor. Yakalama kararı çıkarılan 58 şüpheliden 28'si gözaltına alındı.

Diyarbakır'da FETÖ soruşturmasında yeni gözaltı dalgası

Diyarbakır'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda ByLock kullandıkları iddiasıyla 28 şüpheli yakalandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, "ByLock operasyonunda toplamda 267 şüphelimiz mevcut. Nihayete erdiğinde 267 kişilik ByLock operasyonu sonlanmış olacak." dedi.

ByLock KULLANICILARI

Diyarbakır'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmada ByLock kullandıkları belirlenen 267 kişi saptanırken, bu guruba yönelik başlatılan operasyonların son serisi dün gerçekleştirildi. Operasyonun üçüncü ayağında haklarında yakalama kararı çıkarılan, 54 şüpheliye yönelik dün şafak operasyonu gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince bazı adreslere eş zamanlı düzenlenen operasyonda 28 zanlı gözaltına alındı. Zanlıların emniyetteki işlemleri sürüyor. Firarilerin yakalanması için operasyon devam ediyor.

BAŞSAVCI AÇIKLAMA YAPTI

Yürütülen soruşturmalara ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, şehir genelinde hem PKK/KCK hem FETÖ yönünden yaptıkları operasyonların devam ettiğini söyledi.

Gerek PKK/KCK gerekse FETÖ yönünden delillendirme sürecinin, tamamlanan tüm dosyalarla ilgili operasyonların devam edeceğini kaydeden Güre, "Üzerinde durduğumuz husus şüpheli, delil eşleştirmesini doğru yapıp, gereksiz mağdur kitlesi oluşturmadan gerçek failler üzerinden soruşturmayı devam ettirmektir." ifadesini kullandı.

Güre, an itibariyle BYLOK şüphelilerine yönelik 3 Şubatta başlatılan operasyonun üçüncüsünün yapılmakta olduğunu ifade etti. Şüphelilerin eşleştirmesini bir probleme mahal bırakmadan tespitlerini yaptıklarını söyleyen Güre, BYLOK kapsamanda 267 şüphelinin mevcut olduğunu belirtti.

ByLock MERKEZLİ SORUŞTURMA

BYLOK operasyonunun tamamında çok fazla sektörde şüpheler olduğuna dikkat çeken Güre, “Genel olarak özel sektörlerde faaliyet gösteren insanlar bunlar. Özellikle bir gruba veya mesleğe yönelik bir çalışma değildir bu. Mesleksel soruşturmalarımız var ama şu an yapılan BYLOK merkezli olduğu için sektör olarak farklı şüpheliler çıkıyor karşımıza. Çalıştırmalarımızı mümkün olduğu kadar seri, hızlı bitirip davalarını da hızlı açıp yargılanmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Önemli olan yargılama süreciyle şüphelilerin yargılama sonucunda gecikmeye mahal vermeden yargılanmasıdır.” dedi.

Yargının en çok eleştirildiği noktanın uzun soruşturma ve yargılamalar olduğunu dile getiren Güre, “Bu süreleri kısaltarak bu eleştiriden kurtulmak istiyoruz. Tüm hakim ve savcılar bunun gayreti içerisinde.”

267 KİŞİNİN KULLANDIĞI TESPİT

BYLOK operasyonunda toplamda 267 şüphelinin mevcut olduğuna dikkat çeken Güre, “Şüphelilerin bir kısmı il dışında ve isimleri elimizdedir. Bunları üç parçaya bölerek operasyon yaptık. Nihayete erdiğinde 267 kişilik bir BYLOK operasyonu tamamlanmış olacak. Bunlarla ilgili dava süreci de akabinde devam edecek. Soruşturmanın selameti açısından üçe bölerek yaptık ki şüphelilerin soruşturması sağlıklı bir zeminde olsun.” ifadelerini kullandı.

GERÇEK FAİLLERE SORUŞTURMA

Güre açıklamasında devamla, “Gerek PKK/KCK gerekse FETÖ operasyonunda delilenen tüm dosyalar ile ilgili operasyonlar devam edecek. Buradaki en önemli husus şüpheli delil eşleştirmesini uygun yapıp gereksiz mağduriyet oluşturmadan gerçek faillere yönelik soruşturmalara devam etmektir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz