Diyarbakır'daki FETÖ finasmanı

Diyarbakır'da FETÖ'ye finans sağlayan çoğunluğu eğitim kurumlarının bağlı olduğu 11 şirket ve ortaklarına yönelik operasyonda 30 kişi gözaltına alındı. Komiserlik sınavından önce soruları alan 19 komiser yardımcısı da gözaltına alındı.

Diyarbakır'daki  FETÖ finasmanı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması çerçevesinde terör örgütüne finas sağlayan, lojistik imkan veren iş adamlarına yönelik operasyon başlattı. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri dün sabah saatlerinde eş zamanlı olarak Diyarbakır'ın tanınmış özel eğitim kurumlarının bağlı bulunduğu 11 şirket ve ortaklıklarının yer aldığı ev ve işlerlerine baskın düzenlendi.

5 ŞİRKET, 62 YAKALAMA

Haklarında yakalama kararı bulunan 62 kişiden, 30'ü düzenlenen operasyonda gözaltına alınırken, şüphelilerin büyük bölümünün eğitimci oldukları ifade edildi. Şahısların ev ve işyerlerinde, polis ekiplerinin çok sayıda dökümen ele geçirdi.  Soruşturma çerçevesinde aranan 32 şüphelinin bulunmasına yönelik ise kent merkezinde kapsamlı operasyonlar sürdürülüyor. Daha önce gözaltına alınan 8 kişinin tutuklu bulunduğu öğrenildi.

19 KOMİSER YARDIMCISI

Öte yandan, Balıkesir merkezli Diyarbakır'ın da içerisinde bulunduğu 7 ilde düzenlenen operasyonda, komiserlik sınavından önce soruları aldıkları iddia edilen 19 komiser yardımcısının aralarında bulunduğu 31 kişi yakalandı.

HİMMET KARŞILIĞI MÜDÜRLÜK

Buarada, Ankara merkezli 13 ilde gerçekleştirilen operasyonda aralarında KOSGEB il müdürlerinin de bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. FETÖ/PDY operasyonunda gözaltına alınan eski Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan ile eşinin, örgüt adına para topladıkları tespit edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Diyarbakır'da finans sağlayan kentin tanınmış özel eğitim kurumlarının bağlı bulunduğu 11 şirket ve ortaklarına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda aranan 62 kişiden 30'ü gözaltına alınırken, bu kişilerin eğitimci oldukları öğrenildi.

DİYARBAKIR'DAKİ OPERASYON

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması çerçevesinde terör örgütüne finas sağlayan, lojistik imkan veren iş adamlarına yönelik operasyon başlattı. Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün işbirliğiyle dün sabah saatlerinde eş zamanlı olarak Diyarbakır'ın tanınmış özel eğitim kurumlarının bağlı bulunduğu 11 şirket ve ortaklıklarının yer aldığı ev ve işlerlerine baskın düzenlendi.

5 ŞİRKET, 62 YAKALAMA

Haklarında yakalama kararı bulunan 62 kişiden, 30'ü düzenlenen operasyonda gözaltına alındı. Şüpheli şahıslar sorgulanmak üzere Diyarbakır İl Emniyet müdürlüğüne götürüldü. Şüphelilerin büyük bölümünün eğitimci oldukları ifade edilirken, şahısların ev ve işyerlerinde, polis ekiplerinin çok sayıda dökümen ele geçirdi. Elde edilen malzemeler emniyet araçlarına bindirilerek, kriminal inceleme için emniyete götürüldü.

Soruşturma çerçevesinde aranan 32 şüphelinin bulunmasına yönelik ise kent merkezinde kapsamlı operasyonlar sürdürülüyor. Aranların büyük bölümünün, özel eğitim kurumlarının idareci ve şirket sahipleri olduğu öğrenilirken, aynı soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan 8 kişinin tutuklu bulunduğu öğrenildi.

KAPATILAN OKULLAR

Bir süre önce soruşturma kapsamında Diyarbakır'da aralarında Özel Dicle Anadolu Lisesi, Özel Dicle Fen Lisesi, Özel Nil İlkokulu, Özel Nil Ortaokulu, Özel Nil Koleji Anaokulu, Özel Nil Koleji İlkokulu, Özel Nil Anaokulu, Özel Nil Diclekent İlkokulu, Özel Nil Diclekent Ortaokulu, Özel Diyarbakır Dicle Fırat İlkokulu, Özel Diyarbakır Dicle Fırat Ortaokulu, Özel M. İhsan Arslan İlkokulu (Silvan), Özel M. İhsan Arslan Ortaokulu (Silvan), Özel Leyla Hanım Anadolu Lisesi, Özel Leyla Hanım Fen Lisesi, Özel Leyla Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Bismil Nil Ortaokulu'nun bulunduğu çok sayıda eğitim kurumuna el konulmuştu.

Aynı soruşturma kapsamında, Selahattin Eyyübi Üniversitesi'nin yansıra, Halidiye Vakfı ile İhtiyat Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı'da, kapatılarak, kayyum atanmıştı.

19 KOMİSER YARDIMCISI

Öte yandan, Balıkesir merkezli Diyarbakır'ın da içerisinde bulunduğu 7 ilde düzenlenen operasyonda, komiserlik sınavından önce soruları aldıkları iddia edilen 19 komiser yardımcısının aralarında bulunduğu 31 kişi yakalandı.

 "Balıkesir emniyetinde FETÖ yapılanması"na yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Balıkesir, Eskişehir, İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Tokat'ta operasyon düzenledi. Operasyonda, Balıkesir'de açığa alınan 7, diğer 6 ilde ise halen görevde olan 12 komiser yardımcısı gözaltına alındı. Bu polislerin, komiserlik sınavından önce soruları aldıklarına yönelik elde edilen delillere göre, yakalandıkları ileri sürüldü. Soruşturma kapsamında, emniyet personeline yönelik düzenlenen toplantılarda sohbet hocalığı yapan 5 sivil ile açığa alınmış 7 polis memuru da yakalandı. Gözaltına alınan 31 kişinin, sorgularının ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi.

HİMMET KARŞILIĞI MÜDÜRLÜK

Buarada, Ankara merkezli 13 ilde gerçekleştirilen operasyonda aralarında KOSGEB il müdürlerinin de bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. FETÖ/PDY operasyonunda gözaltına alınan eski Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan ile eşinin, örgüt adına para topladıkları tespit edildi.

KOSGEB MÜDÜRLÜKLERİNDE ARAMA

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında KOSGEB merkezi ile il müdürlüklerine yönelik operasyon düzenledi. Söz konusu yerler ile şüphelilerin evlerinde gözaltı ve arama yapıldığı belirtildi.   

35 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Aralarında İstanbul, Erzurum, Sakarya, Düzce'nin de bulunduğu Ankara merkezli 13 ilde gerçekleştirilen operasyonda, hakkında gözaltı kararı bulunan 42 kişiden 35'i gözaltına alınırken, bir kişinin de daha önceden yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunduğu öğrenildi.

HİMMET KARŞILIĞI MÜDÜRLÜK

Gözaltına alınan şüpheliler arasında 2008-2014 yıllarında KOSGEB Başkanı olarak görev yapan Mustafa Kaplan ve eşi ile halen görevdeki 4 daire başkanı, bazı il ve bölge müdürleri de bulunuyor.

Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin yaptığı çalışmalar neticesinde eski KOSGEB Başkanı Kaplan'ın, çalışanlardan "himmet, bağış ve kurban" adı altında topladığı paraları örgüte aktardığı, eşinin ise çalışan eşlerinden aynı şekilde para aldığı tespit edildi. Kaplan'ın, görev aldığı dönemde makam ve mevki sahibi yaptığı kişileri de "himmet" vermeye mecbur bıraktığı, vermeyenleri ise görevden aldığı iddia edildi.

Öte yandan, Kaplan'ın görev yaptığı dönemde KOSGEB'den FETÖ/PDY'ye ait firmalara çok sayıda ihale verildiği belirlendi. Operasyonda evlerinde gözaltına alınan görevlilerin KOSGEB'deki odalarında da arama yapıldığı, dijital verilerin incelenmek üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz