Doğu Guta’da son durum

Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesi, tümüyle Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin kontrolüne girdi.

Doğu Guta’da son durum

Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki askeri muhaliflerin bölgeden tahliyesi tamamlanırken, sivillerin çıkışlarının da kısa sürede sonlanması bekleniyor.

Tahliyelerin büyük bölümü, ülkenin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine gerçekleşti.

Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Doğu Guta’nın tümüyle Beşşar Esed rejiminin kontrolüne geçtiğini duyurdu.TASS ajansının haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığının Suriye’deki ateşkesi izleme merkezi komutanı Yuriy Yevtuşenko, Duma şehrinin de kontrol altına alındığını ifade etti.

Hafta başında Rus askeri yetkililerinin, Doğu Guta'daki Ceyşul İslam adlı muhalif grupla silah bırakması ve militanların Duma şehrinden tahliye operasyonuna başlaması konusunda anlaşma sağladığı belirtilmişti. Suriye'de Beşşar Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinden zorunlu tahliyeler devam ediyor.

Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde yer alan Bab ilçesindeki alınan bilgilere göre, Doğu Guta'dan ayrılan konvoy Bab ilçesine ulaştı.

Doğu Guta'dan çıkan 18'inci, Duma'dan çıkan 6'ncı konvoyda, muhalif askerler ve ailelerinin yanı sıra kimyasal saldırıdan etkilenenler de yer alıyor. 85 otobüslük konvoyda 1021'i kadın, 1500'ü çocuk toplam 3 bin 860 kişi Bab ilçesine güvenli bir şekilde vardı. Duma'dan gelenler, Bab'dan Azez ilçesine geçerek geçici barınma merkezlerine yerleştirilecek.

Kaynak: AJANSLAR