Doğu’nun cazibe merkezi olacaklar

Başbakan’ın “35 milyar TL yatırımla Doğu’da cazibe merkezi iller oluşturacağız” diyerek açıkladığı projenin ayrıntıları netleşiyor.

Doğu’nun cazibe merkezi olacaklar

Başbakan Binali Yıldırım’ın Doğu ve Güneydoğu’da 4 şehrin cazibe merkezi ilan edileceği ve buralara 5 yılda 35 milyar TL yatırım yapılacağını açıklaması, gözleri bölge illerine çevirdi. Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı Kars’ın yanı sıra Diyarbakır, Şanlıurfa ve Van’ın cazibe merkezi haline getirilecek şehirler olacağı öğrenildi. Diğer şehirlerin “Biz neden olmadık?” tepkisiyle karşı karşıya kalmak istemeyen hükümetin sayıyı artırabileceği de ifade ediliyor.

CAZİBE MERKEZLERİ OLUŞUYOR

Cazibe merkezleri projesinin, son yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK ) toplantısının da gündeminde yer aldığı kaydedildi. Hükümet, cazibe merkezleri projesi ile az gelişmiş bölgelerde, büyüme merkezi işlevi görecek kentsel merkezlerin oluşturulmasını ve desteklenmesini amaçlıyor. Turizm potansiyelini geliştirici projeler ile tarihi kent dokusunun ortaya çıkarılması, cazibe merkezi şehirlerin ana eksenlerini oluşturuyor.

Büyüme ve çevrelerine hizmet verme potansiyeli yüksek illerden seçilecek olan cazibe merkezlerinin öncelikle ulaşılabilirliği iyileştirilecek, fiziki ve sosyal altyapısı güçlendirilecek. O bölgenin potansiyeline uygun fabrikalar kurulacak. Oluşturulacak istihdamın yanı sıra devlet alımları bu fabrikalardan yapılacak. Türkiye’nin yurtdışına yaptığı yardımlarda ve kamuya yönelik alımlarda cazibe merkezi şehirlerde üretilen mallara öncelik verilecek.

ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, geçmişten bugüne AK Parti iktidarları olarak bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya yönelik programlar uyguladıklarını belirterek, “Bölgede kalkınma ajanslarımız var. Ciddi çalışma içerisindeler” dedi.

Elvan, geri kalmış bölgeler için bir merkez oluşturulması, daha sonra o merkezin çevresindeki illerin geliştirilmesi şeklinde özetlenecek yöntemin kalkınma açısından çok önemli olduğunu söyleyerek, “Örneğin Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı’yı paket olarak ele aldığınızda Kars’taki gelişmenin yansımalarını diğer illerde yavaş yavaş görürsünüz” diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik kalkınma hamlesini başlatacaklarını kaydeden Elvan, “Altyapı yatırımlarını destekleyerek, ilin hinterlandındaki diğer iller ile etkileşim içerisinde kalkınmasını sağlayacak mekanizmaları ortaya koyacağız” ifadesini kullandı.

STK TEMSİLCİLERİ MEMNUN

Başbakan Binali Yıldırım’ın Doğu’ya 3-4 cazibe merkezi kurulacağını söylemesi, Diyarbakırlı sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcilerini memnun etti. STK temsilcileri, projenin bir an önce hayata geçmesi için ivedi adımların atılmasını istedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSD) Başkanı Ahmet Sayar, “Bölgemiz ekonomik ve sosyoekonomik olarak Türkiye ortalamasının 2,5–3 kat altında. Bölgemizin ekonomik yönden kalkınması için özel politikalar geliştirilmesi gerekiyor. Bu anlamda cazibe merkezleri çok önemlidir. Bölgenin en başında altyapı sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Bölgeyi limanlara bağlayacak hızlı demiryolu projesinin bir an önce yapılması gerekiyor. Hızlı demiryolu Mürşitpınar bağlantısı ile İskenderun ve Mersin limanına bağlanmış olması durumunda özellikle lojistik maliyetleri açısından da kente artı değer kazandıracaktır. Şanlıurfa Diyarbakır otoban bağlantısının Habur'a kadar olan kısmının da projelendirilip bir an önce yapılması yine kentin sosyoekonomik yönden gelişimine olumlu katkılar sağlayacaktır. Devam eden karayolu projeleri var. Özellikle Diyarbakır'ın çember şeklinde kuzey, güney, doğu kısmını birbirine bağlayan çevre yolunun bir an önce yapılması taleplerimiz arasındadır, fakat bunun için ilk başta huzur, barış ve güven ortamının tesis edilmesi gerekiyor.” dedi.

YEŞİL: GAP’IN ARDINDAN EN BÜYÜK PROJE OLACAK

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil ise “Cazibe merkezleri, gerçekten olması geren bir adım ancak paketin içeriği hakkında tam bilgimiz yok. Birçok ili de kapsaması gerekirdi diye düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde bunu net olarak göreceğiz ve bunun iyi olacağını düşünüyoruz. Bölgenin özellikle ekonomik ve sosyo ekonomik kalkınması için çok iyi olacağını düşünüyorum ancak barış ve huzur ortamının da tesis edilmesi gereklidir. Çatışmalı ortam devam ettiği müddetçe yatırım yapılması zor görünüyor. Bu paket mevcut yatırımcıya moral motivasyon verebilir. Mevcut yatırımcıyı rahatlatabilir ancak bölgeye insanları çekmek için huzur ve güven ortamının sağlanması gerekir. Bu bölge için GAP’ın ardından en büyük proje olacak. Herkese hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz