Doğuyu Çin'e çevirebilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da faaliyet yürüten sanayicileri umutlandırdı.

Doğuyu Çin'e çevirebilir

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Teşvikler, Türkiye’nin doğusunu Çin’e çevirebilir.” dedi.

Kadooğlu; konuya dair yaptığı yazılı açıklamada “Yeni teşvikler, sanayi üretiminin ve ihracatın arttırılması adına çok önemli bir fırsattır. Dünyada beliren ekonomik bunalımdan dolayı Türkiye için en büyük tehdit cari açık konusunda ciddi avantajlar içermektedir. Bu teşvikler ile Türkiye’nin cari açığının kapatılması, ileri teknolojili üretime geçişin yolu açılmış oluyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için uzun zamandır bekledikleri konuların da bu yeni pakette olmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Kadooğlu, şunları kaydetti:

TEŞVİKİN BÖLGEYE YANSIMASI

“Vergi, sigorta primleri, üretim yeri gibi harcamaların önemli bir kısmının devlet tarafından karşılanması bölgemizin hareketlenmesini mümkün kılabilecektir. Çünkü bu yeni pakette bölgesel bir dağılım yerine il sınıflaması şeklinde bir metod uygulanmış. Bu da ortaya koyuyor ki daha önceki eleştirilerimiz karşılık bulmuştur. Daha evvel uygulamalarda gelişmiş bölgelere yakın yerlere verilen teşvikler, doğu yatırımlarının kadük kalmasına sebep oluyordu. Tabi, bunun yanında yatırım süresinin kısalığı da en büyük sorunlarımızdan biriydi. Ne kadar teşvik edilirse edilsin 5 senelik bir yatırım için kimse bölgeye gelmeye yanaşmıyordu. Artık 12 sene olan bu süre yatırımcılar tarafından da çekici.”

DOĞU ÇİNE DÖNEBİLİR

İşçi maliyetlerinin önemli oranda gerilediğine işaret eden DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı, “Doğu ve Güneydoğu illerinin büyük bir kısmını kapsayan 6. bölgede bir işçinin maliyeti, vergi indirimleri, sigorta prim teşvikleri nedeniyle 600 dolardan yaklaşık olarak 350 dolara iniyor. Bu da bölgemiz için, yaklaşık işçi maliyeti 250 dolar civarında seyreden Çin ile önemli bir rekabet avantajı sunabilecek çok önemli bir adımdır. Büyük yatırımcılar Çin yerine ülkenin doğusunda üretim yapmayı tercih ederlerse Türkiye’nin cari açık da dahil birçok sorununu aşmış oluruz.” ifadelerini kullandı. Tarkan Kadooğlu ayrıca; ‘‘Önemli bir yenilik olan vergi indirimi desteğinin yatırımcıların daha önceki faaliyetlerinden elde ettiği gelirlerine de uygulanabilecek olması da az gelişmiş bölgelerin yatırımcı çekebilmesi için yerinde bir adımdır. Bunun yanı sıra ithal ara mal miktarı, teknolojik altyapının iyileştirilmesine verilen teşvikler sonucunda gerileyecek ve böylelikle hem dünya standartlarında üretim yapmış olacağız hem de ihracat-ithalat dengesi sorunumuzu aşmış olacağız.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler