Görüş Bildir

Doların ateşi pazarı vurdu

Diyarbakır’da bayram alışverişi yapmak isteyen vatandaşlar, semt pazarlarında satılan sebze ve meyvedeki yüksek fiyatlar nedeniyle pazardan eli boş dönmek zorunda kalıyor.

Doların ateşi pazarı vurdu

Kurban Bayramına 48 saat kalırken Diyarbakır’da vatandaşlar bayram alışverişini sürdürüyor. Kentin farklı noktalarında kurulan semt pazarlarından sebze ve meyve ihtiyaçlarını karşılamak isteyen vatandaşlar, yükse fiyatlara tepki gösterdi. Esnaf artışın nedenini Dolara bağlarken, geçen yıllara göre işlerin çok düştüğünden yakındı.

Öte yandan bayramların vazgeçilmesi ve damakları şenlendiren bayram şekeri ise tezgahlardaki yerini aldı. Önceki bayrama göre fiyatın arttığı şeker, sıcakların da etkisiyle vatandaşlardan pek ilgi görmüyor.

Söz Haber, Kurban bayramı'na 48 saat kala, Çarşı pazardaki vatandaşların ve esnafın nabzını ölçü. İşte Bırakın vatandaş konuşsun ekibine, Diyarbakır'lıların, alışverişe dair aktardıkları.

“DOLAR BİZİ DE ETKİLEDİ”

Mehmet Nur Akkurt, “Pazarda görüyorsunuz bir bayram hareketliliği yok. Hiçbir şeyde ekmek kalmamış. Dolar bizi de etkiledi. Mesela poşeti Dolarla alıyoruz. Poşetin kilosu 17 lira olmuş. Biz nasıl para kazanacağız? Maydanoz tanesi 1 lira ver bir maydanoz için poşet veriyoruz. 100 kişiye satarsak, 1 kilo poşet gidiyor. 17 lira kazanmıyoruz ki bir kilo poşet alalım. Pazara bakın hiç kimse yok. Normalde bu saatlerde bu pazarın dolması ve kalabalık olması lazım.”

“ESKİDEN BAYRAM DOLAYISIYLA FİYATLAR ARTIYORDU ŞİMDİ İSE DOLARA BAĞLI”

 Recep Kaplan, “Pazardaki fiyatları pahalı buluyorum. Son günlerde herkes kendi kafasına göre zam yapıyor. Dolar yükseldi mi fiyatlarda yükseliyor. Ama Dolar düştüğü zaman fiyatlar aynı kalıyor, düşmüyor. Bu ekonomik şartlarda bütçemize çok ağır geliyor bu durum. Eskiden bayram dolayısıyla fiyatlarda bir artış oluyordu. Şimdi ise Dolara bağlı.”

PAZARIN ZAM ŞAMPİYONU FASULYE

Rıdvan Köse, “İşlerimiz çok kötü. Vatandaş ne yapsın, neye bakıyorsa her şey Dolar üzeri olmuş. Millette para yok ki bayram alışverişi olsun. Domatesin kilosu 3 lira. Tabi tezgahtan tezgaha fark var, bunun sebebi de kalite farkı. Şuan pazarda en pahalı ürün yeşil fasulye, kilosu 5 lira. Para olmadığı için fasulyeye pek talep yok. Gelen kişi de yarım kilo alıyor. Geçen senelerde tezgahlar bu saatte tezgahlarımızdaki malların yarısı satılıyordu. Şimdi ise mallarımız ellerimizde kalıyor, bitiremiyoruz. 3 gün sonra ancak bitirebiliyoruz.”

“YAZIN ORTASINDAYIZ SALÇA YAPAMIYORUZ”

Cahit Yüce, “Pazarda dolaşıyorum ama yüksek fiyatlar yüzünden bir şey alamıyoruz. Poşetlerimizi yarım yarım doldurabiliyoruz. Bir haftalık sebze alacağımıza 3 günlük alıyoruz. Fasulye 5 lira, domates 3 lira, yazın ortasındayız salça yapamıyoruz. Geçen sene 1 liraya alıyorduk.”

“BAYRAM ŞEKERİNİN FİYATI DA ARTTI”

Sinan Özateş, “Şeker kilosu 13 lira ve çok pahalı. Biz kalabalık bir aileyiz, paramız yeterse 5 kilo alacağım. Geçen bayramlara göre yüzde 50 fark var. Geçen bayram şekerinin kilosunu 8 liraya almıştık, şimdi ise fiyatı artmış.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi