Görüş Bildir

Dualar halep için!

Cuma namazı sonrasında Diyarbakır'daki vatandaşlar, Halep'teki zülme tepki gösterip, hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kaldı. STK temsilcileri ise, yaşananlara lanet getirdi.

Dualar halep için!

Suriye'de devam eden iç savaşta, Esed'in zulmünün yansıra, Rusya dahil olmak üzere koalisyon güçlerinin, sivil halka yönelik gerçekleştirdiği hava ve kara harekatında özellikle Halep'te hayatını kaybeden çocuklar başta olmak üzere siviller için, Diyarbakır dün ses verdi. Cuma namazında, gıyabi cenaze namazı kılarken, Ulu cami çıkışında STK'lar ve bazı siyasi partiler ortak açıklamayla, yaşananlara lanet getirip, "Dualarımız Halep'teki mazlum halka" dediler.

DİYARBAKIR SESSİZ KALMADI

Diyarbakır'da, aralarında Mustazaflar Cemiyetinin de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Suriye'nin Halep kentindeki saldırıları protesto ederek, hayatlarına kaybeden Müslümanlar için gıyabi cenaze kıldı.

Ulu Cami imamı Said Yaz tarafından kıldırılan cuma namazının ikinci rekatında, başta Suriyeliler olmak üzere zulme uğrayan tüm Müslümanlar için kunut duası okundu. Cuma namazı sonrası tarihi Ulu Cami'de gıyabi cenaze namazı kılındı.

CUMA NAMAZI SONRASINDA TEPKİ

Namazdan sonra bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri basın açıklaması yaparak Halep'teki saldırıları protesto etti.

"Katil Rusya ve iş birlikçileri Suriye'den defolun", "Halep'te katliam var", "Halep'te yaşananlar savaş suçudur" ve "Halep'e acil ses ver" dövizlerinin taşındığı protestoda, "Kahrolsun ABD ve Rusya" sloganları atılarak tekbirler getirildi.

HALEP SOKAKLARI KAN KOKUYOR

Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, öfkelerini zalimlere karşı dualarında göstereceklerini söyledi.

Vakit namazlarında kunut duası okuyarak zalimlere karşı müminlerin yanında olmaya devam edeceklerini kaydeden Şenlik, şöyle devam etti:

"Hepimiz öfkeliyiz, yüreğimiz yanıyor. Cenaze namazını kıldık ama sokaklarda ve enkaz altında Müslümanların cesetleri var. Ümmetin bir araya gelmesi için ibretlik bir olaydır. Eğer ümmet ümmet olsaydı cesetlerimiz böyle sokaklarda kalmazdı. Eğer güçleri, sesleri ve yürekleri bir olsaydı bebekler ve yaşlılar öldürülmez, hastalar hastanelerde bombalanmazdı. Hem fiili hem de kavli dualarınızı birleştirin. Bizler onlar için her zaman dua edeceğiz."

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu da Halep, Arakan ve İslam coğrafyasının farklı yerlerinde batılı ve emperyalist devletler tarafından katliamlar yapıldığına dikkati çekti.

SAHİPLENMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Tanrıkulu, "Bizler de Diyarbakır halkı olarak katliamları kınamak, mazlum ve mustazaf kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermek için Ulu Cami'de bir araya geldik. Diyarbakır halkı her zaman mazlum ve mustazafların yanında yer almıştır, onlara sahiplenmeye de devam edecektir." dedi.

Suriye'de devam eden savaş nedeniyle bir milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini anımsatan Tanrıkulu, hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun kadınlar, çocuklar ve bebekler olduğunu anlattı.

Halep'te büyük bir katliam ve soykırım yapıldığını, Suriye'de yaşanan savaşın Haçlı ve Moğolların, İslam ümmetine olan saldırıları gibi olduğunu aktaran Tanrıkulu, İslam ümmeti ve coğrafyasının ezilmeye ve Müslümanların yok edilmeye çalışıldığını belirtti.

Tanrıkulu, "Bu zalimlere karşı mazlumların yanında yer almak, onların zulümlerine karşı gelmek için özellikle İslam ülkelerindeki Müslüman idarecilere ve ehli vicdan sahibi olan dünyanın diğer ülkelerindeki idarecilerin, insanlıktan çıkmış bu barbarlara 'dur' demesi gerekiyor." dedi.

TEVHİD BAYRAĞI ALTINDA

Toplumsal İrşad Hareketi Genel Başkanı Abdurrahman Aktoprak ise Söz Haber'e şunları söyledi; “ Cenabı Hak ümmete şuur ve basiret ihsan eylesin, ümmeti bir an önce uyandırsın bu küresel güçlere karşı Tevhid bayrağı altında küfre karşı Tevhid bayrağı altında inşallah bir araya gelir. Ümmetin bu zilletten kurtulma zamanı gelmiştir. Halep’te yaşananlar bizim acizliğimizdir, bu acizliğimizi bir an önce atmamız lazım ve bir an önce Müslümanlar, her konuda bir araya gelip Müslümanların yardımına koşmalı gerekirse canlarını seve seve vermelidir.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi