Dünya Çiftçiler Günü'nde 'süt' polemiği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki okul sütü polemiği, Dünya Çiftçiler Günü’nde de sürdü.

Dünya Çiftçiler Günü'nde 'süt' polemiği

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)’nin Ankara’da gerçekleştirdiği 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü etkinliğine katılan Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, birbirlerini süt dağıtımı projesi konusunda eleştirdi. Süt meselesinin istismar edilmeyecek, siyaset malzeme yapılmayacak kadar önemli olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Sütle ilgili önyargılarla yapılan değerlendirmeler kimseyi tedirgin etmesin.” dedi. Erdoğan, "Buradan bütün çocuklarımıza, bütün velilerimize sesleniyor ve okullarda dağıtılan sütleri gönül rahatlığı ile içmelerini istiyorum'' diye konuştu. Kılıçdaroğlu ise “Biz süt dağıtımını değil, dağıtılan sütün kalitesini eleştiriyoruz. Niye sadece bazı okullardaki çocuklar etkilendi?” diye sordu.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Marriott Otel'de düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve çok sayıda davetli katıldı.

Başbakan Erdoğan burada yaptığı konuşmada okullarda süt dağıtımına ilişkin yaşananlara değindi. Türkiye'nin ilçe, belde ve köyleri ile 81 vilayetinde 32 bin 600 okulda her gün 7 milyon 200 bin öğrenciye süt dağıtıldığını ifade eden Erdoğan, “Sütün çocuklarımızın gelişiminde ki önemi hepimizin malumu. Biz imkanı olan, olmayan ayrımı yapmadan sadece aileleri tarafından süt içmelerinde sakınca olduğunu belirtilenler hariç bütün çocuklarımızı bu uygulamaya dahil ettik.” dedi.

Erdoğan, projenin ilk günlerinde 7 milyon 200 bin çocuk arasından küçük bir bölümünde rahatsızlıklar ortaya çıktığını ve bunlara da gerekli müdahalelerin yapıldığını ve tedavilerinin gerçekleştiğini kaydetti.

RAPORLARI GÖRMEDEN KİMSE TEREDDÜDE KAPILMASIN

Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın gerekli çalışmaları yaptığını ve sütlerde sorun olmadığının ortaya çıktığını vurgulaya Erdoğan, böylesine kapsamlı bir projede ortaya çıkan rahatsızlığın çok az sayıda olduğuna dikkat çekti. Öğrenci velilerine bu rahatsızlık konusunu istismar konusu yapanları dikkate almama çağrısı yapan Erdoğan, “Olayın önünü arkasını anlama zahmetine girmeden araştırıp sormadan doktorların değerlendirmelerini, tahlilleri, raporları görmeden önyargıyla söylenen sözler kimseyi tereddüte sürüklemesin. Bu büyük bir projedir, okullarda süt verdiğimiz çocuklarımızı kendi öz evladımız gibi görüyor, her aşamada bu şekilde hassas davranıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konunun bir başka yanı daha olduğunu söyleyen ve sütün bol olduğu ve az olduğu mevsim olduğunun altını çizen Erdoğan şöyle devam etti: “Sütün az olduğu mevsimde bu işi yapanların istismar ettiğini görüyoruz. Bu sefer bol olduğunda üretici kardeşimin mağdur olduğunu görüyoruz. Şimdi bu problemi de biz bunu ortadan kaldırmak suretiyle sütü yıl boyu balanse ettik, fiyatları böylelikle aynı noktaya taşımış olduk. Tüketici ve üretici arasında sütün sanayisini yapanlar da bu olayı istismar edemiyorlar artık. Çocuklarımız söz konusu olduğunda, onların sağlığı, geleceği söz konusu olduğunda diğer her şey bizim için ikinci plandadır. Bizim bu projeyle asıl amacımız çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleri, sütün faydalarından azami derecede faydalanmalarıdır. Okullarda süt dağıtımını aynı zamanda tarım ve hayvancılık sektörü için faydalı olarak niteleyebiliriz.”

 

KILIÇDAROĞLU: NEDEN BAZI OKULLARDAKİ ÇOCUKLAR RAHATSIZLANIYOR

Başbakan Erdoğan’ın ardından kürsüye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Kılıçdaroğlu, “Başbakan Erdoğan süt konusunun polemik konusu yapılmamasını söylüyor, başbakan doğru söylüyor” dedi. Okullarda süt dağıtılmasını söyleyen ilk partinin Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Seçim meydanlarında söylediğimizde iktidar kanadı ‘olur mu öyle şey’ demişti, ‘bizim daha büyük projelerimiz var’ demişti.” diye ekledi.

CHP olarak süt dağıtımını yerel yönetimlerinde zaten yaptıklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, bu projelerinin de uluslararası ödül aldığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz niye süt dağıtıyorsun diye değil verdiğin sütün kalitesinden dolayı eleştiriyoruz. Bazı okullarda rahatsızlık oluyor, benim merak ettiğim nasıl oluyor da aynı okuldaki öğrenciler rahatsız oluyor? Demek ki sorun var. Eğer bir hayvan hastaysa onun sütü sağlıklı değildir, biz bunu söylemeyecek miyiz? Binin üstünde çocuk rahatsızlanacak, kollarına serum takılacak, hastanelere gidecek; biz görmeyeceğiz, gözümüze bant çekeceğiz. O zaman sormazlar mı bu ülkede demokrasi yok mu diye? Eleştiriyoruz sayın başbakan rahatsız oluyor; eleştiriyoruz ki rahatsız ol diye, eleştiriyoruz ki bu uygulamayı düzelt diye.”

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz