Elçi: Ürkütücü

Diyarbakır'da 5 kişinin yaşamını yitirdiği 402 kişinin yaralandığı bombalı katliamın tutuklanan sanığı Orhan Gönder'in, "terör nitelikli kayıp şahıs" olarak aranmasına rağmen UYAP'ta görünmemesini eleştiren Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, böyle bir durumda Engin Gönder'in UYAP üzerinde şikâyetçi, kardeş Orhan Gönder'in de şüpheli olarak yer alması gerektiğini belirterek, bunun sadece bir ihmal değil, aynı zamanda ürkütücü bir tabloya işaret ettiğini söyledi.

Elçi: Ürkütücü

DİYARBAKIR-5 Haziran'da Diyarbakır'da yapılan HDP'nin seçim mitingine yapılan bombalı saldırıdan tutuklanan Orhan Gönder'in, "terör nitelikli kayıp şahıs" olarak aranmasına rağmen UYAP sistemine işlenmemesi konusundaki tartışmalar sürüyor. Şahsın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) işlenmemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, "terör örgütü" ile bağlantı aranan kişi olarak kayda alınan Orhan Gönder'in yerine, kardeşi Engin Gönder'in UYAP kayıtlarına geçirilmesi ve arama kayıtlarında Orhan Gönder'in görülmemesi ciddi bir ihmalin olduğunu belirtti.

GÖNDER NEDEN UYAP'A İŞLENMEDİ

Elçi, "Yazılı dilekçe ile şikâyette bulunulsa dahi 'Terör örgütüne katıldığı' diye şikâyette bulunan Engin Gönder şikâyetçi, Orhan Gönder'in ise şüpheli olarak UYAP'a kaydının yapılması gerekiyordu. Öyle bir durumda hem şikâyetçi olan kardeş Engin Gönder şikâyetçi olarak görünecekti hem de şüpheli aranan kişi olarak da Orhan gönder görünecekti" diye konuştu. Kasti bir durum yoksa bile sorumlular hakkında işlem yapılması gerektiğini belirten Elçi, "Burada bir ihmal söz konusudur. UYAP'ta bu yanlışlığı yapan görevliler hakkında gerekli soruşturma düzenlenmesi lazım" dedi.

'İHMAL DEĞİL DE BİLEREK Mİ GÖZ YUMULDU?'

Türkiye'nin büyük bir güvenlik ağının olduğunu belirten Elçi, yasa dışı muhalif örgütlerle yoğun bir mücadele sürdüren bir devletin polis örgütünün, polis ağının bu kadar bariz hataları yapmasına inanmanın "saftiriklik olacağına" işaret etti. Elçi, şöyle devam etti: "Acaba bunlara ihmal değil de bilerek mi gözyumuldu? Daha önce Adana ve Mersin'de HDP'nin parti binalarına yapılan bombalı saldırını ile herkes bir saldırı ön görebiliyordu. Güvenlik güçleri daha fazla önlem alması gerekiyordu. Bu olay bir aymazlık teknik eksikliklerden uzak daha ürkütücü bir tabloya göz yuman bir anlayışın olduğunu gösteriyor."

Diyarbakır'daki bombalı saldırının tüm yönleri ile ortaya konulması gerektiğini belirten Elçi, soruşturmanın bir an önce tamamlanıp faillerin yargılanması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz