Emekliler: Dayanacak gücümüz kalmadı

7 bin 500 lira ile bir ay boyunca geçinmek durumunda kalan emekliler, zamlar karşısında dayanacak güçlerinin kalmadığını belirterek, aylıklarına zam yapılmasını istediler.

Emekliler: Dayanacak gücümüz kalmadı

Milyonlarca emeklinin gözü çıkacak zam haberinde. Memur ve memur emeklisinin zam görüşmeleri devam ederken, SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin ne kadar maaş alacağı belirsizliğini koruyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, emeklililerin durumunun farkında olduklarını, yılsonuna kadar emekli aylığını iyileştirecekleri açıklamasında bulundu. emeklililerin beklentisi ise seyyanen zam. 

Bu süreçte akaryakıttan vergilere, ilaçtan ekmeğe kadar gelen zamları da göz önünde bulundurarak zam talebinde bulunan emekliler konuştular.

"EMEKLİ MAAŞIYLA ARTIK HİÇBİR ŞEY ALINMIYOR"

Aldıkları maaşla artık hiçbir şeyin satın alınamadığını ifade eden Mehmet Şefik Fakirullah, "Emeklilerin maaşı en az 15 bin olması gerekiyor. Emekliler içerisinde evi olmayan, kirada kalanlar, işsiz olan kişiler var. 7 bin 500 emekli maaşı alıyorum. Şimdi et almaya gittim kilosu 300 lira, ben nasıl alacağım, nasıl besleneceğim?  8 nüfusum var. Erdoğan'ı seviyorum, gece gündüz de dua ediyorum ama iyi yapmadı. Allah ıslah etsin." diye tepkisini ortaya koydu.

"TELEVİZYON DİZİLERİNDE HER KES ZENGİN AMA DIŞARDA HALK SÜRÜNÜYOR"

Emeklinin çektiği sıkıntının kelimelerle izah edilemeyeceğine dikkat çeken ve aynı zamanda bir ressam olan Halis Güngör, "Bütün emekliler sürünüyor, her kes zor durumda, emekli 3 ekmek alamıyor. Siyasi bütün liderler emeklileri öldürdü. Hiç kimse emekliye sahip çıkmadı. Emekli torununa 1 lira veremiyor. Çarşıda bir su alıp içemiyor, aldığı maaş ancak faturalara yetiyor.  Emeklinin 20 bin lira alması lazım. Bunun altında ücret alan yaşamıyor ki, ben şimdi sürünüyorum, yazık günah değil mi? Bu ülkeye çok hayırlı evlatlar yetiştirdik ama her kes hırsız olmuş. Televizyon dizilerinde her kes zengin, her kes süper lüks arabalara biniyor ama dışarda halk sürünüyor. Bu sorun çözülsün." dedi.

"EMEKLİLERİN HEPSİ MAĞDUR"

Emeklilerin artık hayat şartlarına dayanacak gücünün kalmadığını ifade eden Mesut Tunç, "Emekli maaşı en az 15 bin lira olması gerekiyor. Para pul oldu, yeter o kadar. Emeklilerin hepsi mağdur, her şey para ile alınıyor ve her şey yüzde 200 zamlanmış durumda. Her şeye yüzde 200 zam geldiyse, emekli maaşı neden 15 bin olmasın? Adalet değil ki." şeklinde tepki gösterdi.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BİR ASGARİ ÜCRETLİ KADAR OLMASI GEREKİYOR"

Kendisinin düşük maaşlı olmadığını fakat 7 bin 500 lira ile geçinmek zorunda olan emeklilerin varlığına dikkat çeken Şefik Remzi Bülbül," Bu insanlar kirada oturuyorlar. Kanaatime göre en düşük emekli maaşı bir asgari ücret kadar olması gerekiyor. Asgari ücret seviyesine çıkarılırsa, emekliler mutlu olur. Kiralar almış başını gidiyor, gıda fiyatları da aynı şekilde, denetimler yetersiz.  Bu fırsatçılara kapatma cezası vereceksiniz, ürünleri içerde bozulsun bakalım zam yapacaklar mı? Emekli çok mağdur, beklentisi vardı ama yapacak bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Emekliye ocak ayından önce zam yapılmayacağını ve hiçbir umudunun olmadığını ifade eden Nurettin Baykan, "Türkiye'nin durumu belli. Seçim de yok şu an. Zam falan yapmazlar. Yılbaşından sonra seçim olduğu için zam yaparlar. Zaten emekliyi mahvettiler, onu her kes biliyor. Onlar da biliyor ama ne yapacaklarını bilmiyorlar, onlarda para yok diye ne yapacaklarını şaşırmışlar. Her kes her şeyi ister ama olmayınca yapacak bir şey yok. Onlarda emekliye zam yapmak istiyor ama imkanlar kısıtlı. Zamanında şuraya buraya çarçur ettiler, başa çıkamıyorlar. En düşük ekmeli maaşı 12 bin lira olmalı. Ben 16 bin lira alıyorum ona rağmen zorlanıyorum. 7 bin 500 alanların durumu daha da kötü." diye konuştu

"BİR EMEKLİ 7 BİN 500, DİĞER BİR EMEKLİ 20 BİN LİRA ALIYOR"

Son yapılan zamlardan ardından emeklilere zam yapılmadığını ve bu durumdan emeklilerin hoşnut olmadığını ifade eden Mehmet Ayman, şunalrı söyledi:

"En düşük emekli maaşını alıyorum. Beklentim ekim ayında meclisin açılmasıyla emekliye zam yapılmasıdır. 10 bin üzerinde bekliyorum, mağduruz aldığımız maaşla yarım kilo et alamıyoruz. Her şeye zam geldi.  Akaryakıt 38 liraya, bir teneke yağ 600 liraya, 5 kilogram pirinç 260 liraya çıktı. Bir emekli 7 bin 500, diğer bir emekli 20 bin lira alıyor. Bu adalet değildir." 

7 bin 500 lira emekli maaşı aldığını ve aldığı bu maaşın da kiraya gittiğini ifade ede Ramazan Özak, söyleyecek herhangi bir sözünün olmadığını, zam talepleri olmasına rağmen halen bu talebin karşılanmadığına dikkat çekti.

Son süreçte maaşlarının düşük kaldığını ifade eden Abdulhamit Oğuz, emekli maaşlarının artması noktasında beklentilerinin hala devam ettiğğini dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz