Emine Erdoğan: Ülkenin toprağını, suyunu ve havasını pirüpak edene kadar çalışmalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Sıfır atık gibi bir felsefenin herkes tarafından benimsenmesi ve desteklenmesi için yediden yetmişe bu isteği aşılamamız lazım. Çağrımızı, en ücradaki insan duyana kadar asla gündemden düşürmemeliyiz. Yani şu güzel ülkenin toprağını, suyunu ve havasını pirüpak edene kadar dur durak bilmeden çalışmalıyız" dedi.

Emine Erdoğan: Ülkenin toprağını, suyunu ve havasını pirüpak edene kadar çalışmalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 'Sıfır Atık ve Belediyeler Kongre ve Ödül Töreni'nde konuştu. Yola çıkarken 2023'te tüm Türkiye'de sıfır atık projesini hayata geçirmeyi hedeflediklerini, 2017'den bugüne, kısa sürede epey yol kat ettiklerini belirten Erdoğan, "Sıfır atık projesi birçok çevreden büyük ilgi gördü ve uygulanmaya başlandı. Bugün de Belediyeler Birliği'nin düzenlemiş olduğu bu anlamlı organizasyon vesilesiyle bir aradayız. Yarışmaya 231 geçerli proje başvurusu olduğunu öğrenmekten büyük mutluluk duydum" dedi. Pandemiyle ortaya çıkan maske atıklarının çevreye verdiği zararlara dikkat çeken Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen atıklarıyla ilgili bir genelgeyi pandeminin ilk günlerinde yayınladığını hatırlattı.

MURAT KURUM: GERİ DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 13

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da, doğa ile insan arasındaki uyum bozukluğunun ve iklim krizinin daha da derinleşerek arttığını, bu duruma acilen köklü bir çözüm getirmek için öncelikle bakış açısını değiştirmek gerektiğini söyledi. Yerli ve milli bilincin yansıması olan Sıfır Atık Projesi kapsamında doğal varlıkların ve su kaynaklarının korunduğunu, yeşil alanların artırıldığını anlatan Kurum, "Artık okullarımız, otellerimiz, hastanelerimiz başta olmak üzere şu an 49 bin kamu kurum ve kuruluşunda sıfır atık sistemini kurmuş durumdayız. Doğanın en büyük kirleticileri olan plastik poşetlerin kullanımında yüzde 80 oranında azalım sağlandı. Bir de dijital atık meselesi var. Ülkemizin bir teknoloji ve yazılım çöplüğü olmasına asla izin vermeyeceğiz. Projenin ülke çapına yayılmasıyla ilgili hali hazırda geri dönüşüm oranımız yüzde 13 ve inşallah bu oranı 2023 yılına geldiğimizde yüzde 35 seviyesine belediyelerimizle birlikte çıkaracağız. Ve tüm hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde yıllık 100 bin kişiye istihdam sağlayacak ve yine yıllık 20 milyar lira da tasarruf sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Belediyeler İçin Sıfır Atık Fikir Yarışması Ödül Töreni'ne geçildi. TBB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Emine Erdoğan’a günün anısına geri dönüşümlü malzemelerden yapılan sıfır atık logosunu takdim etti. Törene katılan Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah da, ödül almaya hak kazanan belediye başkanlarına ödül takdim edenler arasında yerini aldı. Konya Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da 'Sıfır Atık Yönetim Projesi' ile ödül almaya hak kazandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz