En can yakıcı sorun

Barolardan 'Kürt sorununa çözüm' çağrısı

En can yakıcı sorun

Aralarında Diyarbakır ve Batman Barosu’nun bulunduğu 15 Baro Başkanı, Kürt sorununa dikkat çekti. Türkiye’nin en önemli ve can yakıcı sorunun Kürtlerin talepleri olduğunu ifade eden Baro Başkanlarının sonuç bildirgesinde, “Meselenin eşit yurttaşlık temelinde demokratik ve barışçıl çözümü için toplumun tüm kesimlerinin de dahil olacağı geniş bir konsensüs sağlanmasını elzem görüyoruz” dedi. 

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van barolarının, mesleki, hukuki ve toplumsal sorunların çözümünü gündemlerine aldıkları toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. 4 Kasım’da Ağrı Barosu’nun ev sahipliği yaptığı toplantının sonuç bildirgesinde, Kürt sorunu Türkiye’nin en önemli ve can yakıcı meselesi olarak tanımlandı. Sorunun “güvenlikçi” politikalarla çözülemeyeceğinin altı çizilen bildirgede, “Kürt meselesinin çözümsüzlüğü Türkiye’nin demokratikleşme sürecinin en önemli bariyerlerinden biridir. Kürt meselesinin şiddet ve güvenlikçi politikalarla çözülemeyeceği acı bir şekilde tecrübe edilmiştir. Bu bağlamda meselenin eşit yurttaşlık temelinde demokratik ve barışçıl çözümü için toplumun tüm kesimlerinin de dahil olacağı geniş bir konsensüs sağlanmasını elzem görüyoruz” denildi. 

HDP’NİN KAPATMA DAVASI

Siyasi partilerin kapatılmak istenmesini ülkeyi hukuk devleti ile demokratik değerlerden uzaklaştırmaya dönük kabul edilemez bir girişim olduğu iddiaedilen bildirgede, “Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde görülmeye devam eden başta HDP olmak üzere siyasi partilerin kapatılması davalarında örgütlenme özgürlüğü esas alınarak, kapatma davalarının reddi yönünde karar verilmesi gerekmektedir” çağrısı yapıldı. 

CEZASIZLIK OLGUSU GÜÇLENDİRİLİYOR

Ağır insan hakları ihlallerine ilişkin yapılan yargılamalarda mahkemelerin isteksiz tutumunun cezasızlık olgusunu güçlendirdiğine dikkat çekilen bildirgede, “Gerek zamanaşımı olgusu ve gerekse yargılama süreçlerinde verilen mahkeme kararlarının yerine getirilmemesi kabul edilemez. Vartinis ve Musa Anter davalarındaki tutum ve kararlar anılan uygulamaların son örnekleridir” ifadelerine yer verildi. 

KADIN CİNAYETLERİ

Bildirgede, kadına yönelik şiddetin, insan hakları ihlali bağlamında sadece yaşanan ülkede değil, küresel ölçekte yankı doğurduğuna işaret edilerek, Türkiye’de kronik bir sorun olan kadın cinayetlerinin politik olduğu ve devletin cinayetleri önleme konusunda etkin tedbirler alması gerektiği vurgulandı. 

AVUKATLARIN MESLEKİ SORUNLARI

Avukatlara yönelik süren fiziki şiddetin ekonomik şiddetle birleşmesinin avukatlık mesleğinin geleceği yönünde ciddi tehdit oluşturduğu belirtilen bildirgede, Adalet Bakanlığı’ndan adli yardım ücretini ve adli yardım ödeneğinin arttırması istendi. CMK ücretlerinin KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi talep edilen bildirgede, “Aksi bir durumda avukatların mesleki faaliyetlerini yürütürken karşılaştığı fiili ve hukuki engellerin ortadan kaldırılması amacıyla gerekli tüm girişimlerde bulunacağımızı ve meslektaşlarımızın hukukunu savunmak konusunda demokratik haklarımızı kullanmakta tereddüt etmeyeceğimizi belirtmek isteriz” denildi.

Bildirgede, Amasra’da 41 madencinin yaşamını yitirdiği patlamanın tüm boyutlarının ortaya çıkarılması, ihmali bulunanların yargılanması istenildi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler