En küçük faili meçhul adayı

Annesine göre balkonda başına jandarmanın attığı gaz bombası isbet eden, valiliğin ise 'taş gelmiş' dediği bebeğin ölümü üç yıldır aydınlatılamadı.

En küçük faili meçhul adayı

Cizre’de 18 aylık Mehmet Uytun’un evinde başına gaz bombası fişeğinin isabet etmesi sonucu ölümü, üç yıl içinde ‘faili meçhule’ dönüştü. Kaymakamlık gaz fişeğini attığı iddia edilen jandarmanın soruşturulmasına izin vermedi. Dayanak olarak, şüpheli jandarma ve iki arkadaşı tarafından yazılan tutanağı gösterdi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 9 Ekim 2009’da PKK yanlısı grup ile jandarma ve polis karşı karşıya geldi. Uytun ailesinin oturduğu Nur Mahallesi’nde de tedirginlik vardı. Anne Kevser, kucağındaki 18 aylık oğlu Mehmet’le balkondan salona geçerken, Akaydın Caddesi’nden içeriye gaz bombası atıldı. Fişek Mehmet’in başına isabet etti ve çocuk ağır şekilde yaralandı.

KÜÇÜK MEHMET’İN FAİLİ KİM?

Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırılan küçük Mehmet’in ‘künt cisimle yaralandığı’ saptandı. Mehmet bebek, Diyarbakır Devlet Hastanesi’nde 21 Ekim’de öldü. Anne Kevser Uytun, ifadesinde oğlunun gaz bombasından yaralandığını anlattı:

“Oğlum Mehmet balkona doğru yürümüştü. Balkondan düşer diye peşinden gidip kucağıma aldım. Sırtım caddeye, yüzüm kapıya dönük halde eve girmek üzere hareket etmiştim ki bir cismin vurmasıyla çocuğun kafası omzuna düştü. Cisim atık borusuna çarparak, boruya asılı ekmek torbasına düştü. Çocuğum kanlar içindeydi. Torbadan dumanlar çıktı.”

Şırnak Valiliği yaptığı açıklamada, eve göstericilerce taş atıldığını savundu. Dayanak olarak da o sırada evde olmayan dede Osman Uytun’un, “Torunumun eylemcilerin attığı taşlardan yaralandığını duydum” ifadesini gösterdi.

KANIT, ŞÜPHELİNİN TUTANAĞI

Buna karşılık Cizre Savcısı Halil Koçak’ın, olay günü hazırladığı tutanaklara göre, evde boş bir kırmızı renkli gaz fişeği kapsülü bulundu. Tutanakta, evdeki fişek ile ‘jandarmaya ait altı adet dolu gaz fişeğinin muhtemelen aynı renk ve ebatta olduğu’ kaydedildi.

Bu kez gözler jandarmaya çevrildi. Jandarma Üsteğmen Bahadır Şahin, Kıdemli Çavuş Abdurrezzak Emre ve Uzman Çavuş Hakan Alkan tarafından hazırlanan tutanakta fişeğin jandarma tarafından atıldığı belli oldu. Tutanakta, ‘Uzman Çavuş Alkan’ın gaz mermisi ile bir el duvara ateş ettiği, mühimmatın duvara çarpıp yere düştüğü ve gaz yaydığı, göstericilerin taş attığı, taş atılan istikametteki evden bir kadının kucağında bebekle bağırarak çıktığı’ belirtildi.

SORUŞTURMAYA İZİN YOK

Soruşturmasını iki yıl sonunda bitirebilen Cizre Savcılığı, ‘taksirle adam öldürmek’le suçladığı Uzman Çavuş Hakan Alkan hakkında soruşturma izni için kaymakamlığa başvurdu. Kaymakamlık, “Olmaz” yanıtı verdi. Kararda, Çavuş Alkan’ın attığı gaz fişeğinin sokağa düştüğü ve jandarma tutanağından farklı olarak, fişeğin bir gösterici tarafından alınıp kaçırıldığı ileri sürüldü. Bebeğe isabet eden fişeğin jandarma envanterine kayıtlı olmadığı belirtildi.

Uytun ailesinin avukatı Rehşan Bataray Saman, karara Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz etti. Saman, iki yılda dava açılmazsa zamanaşımı süresinin dolacağını ve bir ‘faili meçhul’ ölümün daha kayda geçeceğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz