Erbil turu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki HDP heyeti, temaslarda bulunmak için Irak'ın Erbil kentine gitti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşecek olan heyet başkanı Demirtaş, Erbil Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, bütün Kürtlerin ve Kürt hareketlerinin dünyaya ortak mesajının barış olduğunu söyledi.

Erbil turu

Önceki gece İstanbul'dan uçak ile Irak'ın Erbil kentine giden HDP heyetinin başkanı, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, havalimanında gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşeceklerini ifade ederek, "Tabi ki bütün Kürtler'in ve Kürt hareketlerinin dünyaya ortak mesajı barıştır. Biz zulüm altında olan bir halkız ve kendi topraklarımızda özgür yaşam dışında bir talebi olmayan bir halkız. Bu çerçevede bütün siyasi hareketlerimizin birbiriyle kardeşlik hukukuna bağlı kalması ve bütün dünyaya birlik mesajı vermesi, barış mesajını vermeye devam etmesi eminim ki hepimize güç verecektir." dedi.

 DEMİRTAŞ, BARZANİ İLE 3 SAAT GÖRÜŞTÜ

Demirtaş başkanlığındaki heyet, Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yaklaşık 3 saat süren bir görüşme yaptı.

Mesut Barzani tarafından kapıda karşılanan Demirtaş ve beraberindeki heyetin göreşmesinin sıcak bir ortamda geçtiği ve HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in Kürtçe tercümanlık yaptığı öğrenildi. HDP Genel merkezinden yapılan açıklamada, Demirtaş başkanlığındaki heyetin, Kürdistan Federal Hükümeti Başkanı Mesud Barzani ile yaklaşık üç saat süren bir görüşme yaptığı belirtilerek, "Dostane bir ortamda gerçekleşen görüşmede bölgemizdeki gelişmeler ele alınarak bölgenin barışa olan ihtiyacı, ortak paydalarda buluşma, Kürt sorununa demokratik ve barışçıl çözüm ile Kürtler arası dayanışma konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur. Görüşmenin ardından Sayın Demirtaş, Sayın Barzani'ye, değerli sanatçılar Aram Tigran ile Ayşe Şan'ı anlatan iki ayrı kitap ile Diyarbakır'ın dünya kültür mirası listesinde olan kadim eserlerini sembolize eden bir minyatür çalışması hediye etmiştir" denildi.

BARZANİDEN AÇIKLAMA

IKBY başkanlık resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Barzani'nin, Demirtaş ve beraberindeki heyeti başkanlık konutunda kabul ettiği belirtildi. Açıklamada sözlerine yer verilen Barzani, "Kürt halkı rızası olmadan parçalandı, varlığını ve kimliğini korumak için savaştı ve kendisini korudu. Ancak şu anda kazanımlarımızı garanti altına alma ve halkımızın davasını ileriye taşıma sürecindeyiz. Bu yüzden savaşa değil ancak barışa ihtiyacımız var. Geçmişte büyük ve güçlü ülkelerden şikayette bulunduysak şimdi de kendimizi sorgulama zamanıdır." ifadelerini kullandı.

Savaşın yıkım ve felaketten başka bir şey getirmediğini vurgulayan Barzani, "Savaş bir gün bile erken durdurulursa iyidir ve herkesin faydasınadır. Barışın kazanması için herkesin birbiriyle dayanışma ve destek içinde olması gerekiyor" dedi.

Türkiye'de barış sürecinin tekrar başlaması adına yardım etmeye hazır olduğuna vurgu yapan Barzani, "tarafların bir araya getirilip yakınlaştırılması için büyük çaba harcadığını, elinden geleni yaptığını ve bu yöndeki girişimleri desteklemeye devam edeceğini" ifade etti.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ise Barzani'nin tekrardan imkanlarını seferber edip barış sürecinin başlaması için atacağı adımları beklediklerini ifade etti. Demirtaş, Barzani'den, Türkiye'de yeni bir çözüm sürecinin başlaması için "abi" olarak yardımcı olmasını ve "taraflar arasındaki diyalog sürecini desteklemesini" talep etti.

Görüşmede Demirtaş'ın yanı sıra HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, Eş Genel Başkan Yardımcıları Fatma Kurtulan ve Nadir Yıldırım ile İstanbul Milletvekili Celal Doğan, Diyarbakır Milletvekilleri İmam Taşçıer ve Nimetullah Erdoğmuş, Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve Parti Meclisi Üyesi Abdullah Alagöz'ün de hazır bulunduğu kaydedildi. Demirtaş başkanlığındaki HDP heyetinin, yarın IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz