Erdoğan Erbil’e gidecek mi?

Barzani, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki süreçte Bağdat’a yapacağı ziyaret kapsamında Erbil’e gelip gelmeyeceğinin ise henüz net olmadığını belirtti.

Erdoğan Erbil’e gidecek mi?

Kuzen Irak Bölgesel Hükümetin Başkanı Neçirvan Barzani, maaş meselesinin Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının en doğal hakkı olduğunu ve bu konunun köklü bir şekilde çözülmesi gerektiğini söyledi. Barzani, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki süreçte Bağdat’a yapacağı ziyaret kapsamında Erbil’e gelip gelmeyeceğinin ise henüz net olmadığını belirtti.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bağdat’ta bulunan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid ile gerçekleştirdiği toplantının ardından Rûdaw muhabirine açıklamalarda bulundu.

Dün Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelen Barzani, akşam saatlerinde ise hükümeti oluşturan tarafların kurduğu Devlet Yönetimi İttifakı ve ardından Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin toplantılarına katıldı.

Bağdat’ta “olumlu ve güzel görüşmeler” yaptıklarını vurgulayan Neçirvan Barzani, “Kürdistan Bölgesi ve Bağdat meselelerini görüştük; Bağdat'taki durumu ve Irak Başbakanının ABD ziyaretini değerlendirdik” dedi.

10 Haziran 2024’te yapılması kararlaştırılan Kürdistan Parlamentosu seçimlerine ilişkin konuşan Barzani, “Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak bizi ilgilendiren projeyi belirledik; Umuyoruz ki siyasi taraflar seçimlerin yapılması konusunda ortak kanaate ve anlayışa varırlar” diye konuştu.

Uzun süredir Erbil ile Bağdat arasında kördüğüm haline gelen Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşlarına ilişkin de konuşan Neçirvan Barzani, “Şu anda hem Kürdistan Bölgesi Başbakanı hem de Irak Başbakanı maaş sorununu köklü bir şekilde çözmek ve maaşların haber konusu olmaktan çıkması için sürekli iletişim halinde. Elbette bu Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının en doğal hakkıdır. Kürdistan Bölgesi halkına bugüne kadar gösterdikleri direnişten dolayı teşekkür ediyoruz. Ancak Bağdat da Kürdistan Bölgesi'ndeki çalışanların maaşlarını garanti etmelidir” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’IN ZİYARETİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan sonunda Bağdat’ı ziyaret edeceğini duyurmuştu. Toplantıda Erdoğan’ın Bağdat’a yapacağı ziyaretin de gündeme geldiğini aktaran Barzani, “ Şu ana kadar protokol olarak Erbil'e bir ziyaretten söz edilmedi, sadece Bağdat'ı ziyaret edeceği söylendi” dedi.

Öte yandan önümüzdeki günlerde Irak Başbakanı Sudani başkanlığında bir heyet ABD’yi ziyaret edecek. Başkan Neçirvan Barzani, Washington gezisi sırasında Kürdistan Bölgesi hükümeti temsilcisinin de Sudani’ye eşlik edeceğini söyledi.

Irak’ta “Devlet Yönetimi İttifakı” Sudani’nin liderliğindeki Irak hükümetinin iki kurucusu konumunda.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de bu ittifak içinde yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz