Erdoğan: İçeride aktörleri olan ama senaryosu dışarıda yazılan bir darbe hareketidir

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili konuşarak, "Bu olay sadece içeride planlanan, içeride tezgahlanan bir olay değildir.

Erdoğan: İçeride aktörleri olan ama senaryosu dışarıda yazılan bir darbe hareketidir

Bu olay, içeride aktörleri olan ama senaryosu dışarıda yazılan bir darbe hareketidir" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)'nın kapatılacağını da açıklayarak, "TİB'i kapatacağız. Çünkü bütün pisliklerin olduğu yerlerden biri de orası. TİB, BTK'ya devredilmek suretiyle BTK gereken adımları kendisi atacaktır" dedi.

"TÜRKİYE, TARİHİNİN EN HAİN, EN ALÇAK DARBE GİRİŞİMİNE MARUZ KALMIŞTIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı'na katıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıda hitap eden Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili konuşarak, "Türkiye, 15 Temmuz akşamı tarihinin en hain, en alçak darbe girişimine maruz kalmıştır. Şüphesiz her darbe kötüdür. Her darbe girişimi kötüdür. Demokrasi ve özgürlüklere yönelik her teşebbüs kötüdür. Ama 15 Temmuz doğrudan milleti hedef alması, doğrudan millete saldırılması sebebiyle hepsinden çok daha kötü bir gece olarak hafızalarımıza kazınmıştır" ifadelerini kullandı.

"ŞU ANA KADAR BİZE BATI'DAN GELEN HİÇBİR TEMSİLCİ YOK"

Darbe girişiminin ardından Batı ülkelerinin Türkiye'ye yönelik tutumunu eleştiren Erdoğan, "Dünya otoriter, teokratik ama bunların karşısında demokratik rejimlerle yönetilen bir yapı içerisindedir ağırlıklı olarak ve demokrasiler dünyada savunulan ve bu sistemlerle de iftihar edilen rejimlerdir. Batı ülkelerine baktığınız zaman Batı ülkelerinin tamamı demokratik rejimlerdir. Sadece Fransa'nın yarı başkanlık sistemini bir kenara koyarsak diğerleri hepsi parlamenter ve halkının oylarıyla seçilerek, iş başına gelen ülkelerdir. Şu ana kadar bize Batı'dan gelen hiçbir temsilci yoktur. Ziyaretimize gelen hiçbir temsilci yoktur. Fakat Belçika'da, Fransa'da terör eylemleri olduğu zaman oralara nasıl gittiklerini biliyoruz. Hatta isim vererek konuşacağım. Bazı ülkeler havaalanlarında ne yazık ki 'Türkiye'ye gitmeyin, Türkiye'ye gidişiniz Erdoğan'ı güçlendirir' gibi reklamlar koymaktadır. Bu nasıl demokrasidir?" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİNİ HAZMEDEMEYEN MİHRAKLAR VAR"

Darbe girişiminin arkasında Türkiye'nin yükselişini hazmedemeyen mihraklar olduğunu savunan Erdoğan, "Ben askeri darbeyle iş başına gelmiş bir cumhurbaşkanı değilim. Halkının yüzde 52 oyuyla iş başına gelmiş bir cumhurbaşkanıyım ve yaklaşık 12 yıllık başbakanlığım, 2 yıllık cumhurbaşkanlığım döneminde de Türkiye'nin nereden nereye geldiğini en iyi bilen sizlersiniz. Bize karşı yapılan bu darbe hareketinin arkasında da Türkiye'nin bu yükselişini hazmedemeyen mihrakların olduğunu çok açık ve net söylemek durumundayım" dedi.

"'REİS'İM SEN İYİ MİSİN, BANA ONU SÖYLE?' DİYOR"

15 Temmuz darbe girişiminde yaralanarak, çeşitli hastanelerde tedavi gören yaralılarla telefonda gerçekleştirdiği görüşmeleri anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir tanesi genç, Sabri, 34 yaşında, yazılımcı. Hava savunma sistemlerini çok seven bir gencimiz. Bu genç tankların paletleri arasına atlayarak, birinci tanktan kurtulan ondan sonra ikinci tankın da paletleri arasına atlayıp, orada bir kolunu şu anda yapılan müdahalelerle inşallah kaybetmeyecek, böyle bir noktada olan gencimiz. Telefonda konuşurken sanki Sabri'ye hiçbir şey olmamış. Öyle konuşuyor. 'Reis'im sen iyi misin, bana onu söyle?' diyor. 'Ben iyiyim' diyor. Bu inanç, bu azim oldukça evelallah bu millete darbeler hiçbir şey yapamayacaktır"

"TEDBİRLERİ ALIYORUZ ALBAYIM, BİR AN ÖNCE ARAMIZA KATIL"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir tane albayımla konuşuyorum. Bu albayım da 7 mermi almış. Albayım bakıyorum, hala bizi düşünüyor. 'Bu FETÖ'nün takımı hala buralarda eksik değildir. Aman Cumhurbaşkanım dikkatli olun' diye hala bunu söylüyor. 'Biz tedbirleri alıyoruz, albayım sen önce kendine bak. Bir an önce aramıza katıl' diye kendisine nasihatte bulundum" dedi.

"SAYIN SANŞÖLYE'YE TERÖRİSTLERLE İLGİLİ 4 BİN DOSYA VERDİM"

Almanya'nın Köln kentindeki mitingde kendisine videokonferans yoluyla konuşmasına izin vermeyen Almanya'yı eleştiren Erdoğan, "Bir yerde terör mü var, çekinmeden üzerine gitmeliyiz. Teröre karşı, bu tür darbelere karşı eğer uluslararası camia bir mutabakat ortaya koyamıyorsa kusura bakmayın; bumerang gibi döner bir gün de o ülkeleri vurur. 4 bin dosya verdim ben Sayın Sanşölye'ye, teröristlerle, derneklerle ilgili dosya verdim. Bunların hiçbiri bize dönmedi fakat pazar günü Almanya'daki vatandaşlarımızın oluşturduğu STK'lar orada 'Darbelere hayır, demokrasiye evet' diye bir miting düzenlendi Köln'de ve bu mitingde Türkiye'den oraya videokonferansla benim bağlanmamız hazmedemediler. Belediye her türlü aksiliği yaptı. Yerel mahkeme 'hayır' dedi ve Alman Mahkemeleri çok hızlı çalışıyor maşallah; anında Anayasa Mahkemesi de 'hayır' kararı verdi. 4 bin terörist, Sanşölye geldiğinde '4 bin 500 oldu' dedi. 500 dosya daha eklendi buna. 'Geciken adalet, adalet değildir Sayın Sanşölye' dediğimde de 'Haklısınız'. Peki neden çalışmıyor bu yargınız? Ama burada hemen 2 saatte karar veriyor Anayasa Mahkemeniz. Verdiği karar 'Erdoğan orada videokonferansla konuşmasın" diye konuştu.

"PKK'NIN LİDER KADROSUNDA OLANLARI ALMANYA'DA VİDEOKONFERANSLA KONUŞTURUYORSUN"

Müttefik ülkelerin darbecilerin yanında yer aldığını belirten Erdoğan, "Geçmişte terör örgütü PKK'nın lider kadrosunda olanları kalkıyorsun, videokonferansla konuşturuyorsun Almanya'da. Batı burada teröre destek veriyor mu, vermiyor mu? Batı demokrasinin yanında mı, darbelerin yanında mı? Terörün yanında mı? Maalesef bu Batı, teröre destek veriyor ve darbelerin yanında yer alıyor? Bunların canı bizim gibi yanmıyor ama bizim canımız yandı. Dost bildiklerimiz maalesef gidiyor darbecilerin, teröristlerin yanında yer alıyor. Bugün bize olan darbe hareketi başka ülkelerde de terörle, darbeyle, değişik yöntemlerle uygulama alanını kendisine bulur" ifadelerini kullandı.

"'FETO DENİLEN ZAT, BU İŞİN FAİLİ MİDİR? BUNU BİLMİYORUZ' DİYECEK KADAR DÜNYADAN BİHABER OLANLAR VAR"

Fethullah Gülen'in iadesi talebi üzerinden ABD'yi eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Amerika'daki yaşayan zat, o FETO denilen zat, bu işin faili midir? Bu işin başında mıdır? Bunu bilmiyoruz; diyecek kadar ne yazık ki dünyadan bihaber olanlar var. Bütün deliller, belgeler ortada. En önemli maddi kaynakları Amerika'da. Yılda 200-300 milyon Dolar sadece o okullardan elde ettiği gelirleri var bunların. Bunları görmeyecek kadar siyasetten uzak yaşamak mümkün mü? Amerika'nın parlamentosunda parayla destekledikleri kişileri bildirdik kendilerine. Bize aynen söyledikleri şey şu. 'Parayı geri iade etmeye başladık'. Bunları yaşayan bir insanım"

"BU SİYASETİ SATIN ALMA OPERASYONUDUR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İngiltere parlamentosunda birisinin de yine bunlardan ne kadar para aldığı bugün medyada var. Adamlar böyle çalışıyor. Bizim dilimizde bu siyaseti satın alma operasyonudur. Bu adamlar bunu yapıyor. Ama bunları önlerine koyduğunuz zaman hemen savunma, haklılık psikozu içerisinde bunu yerine getirmenin gayreti içine giriyorlar. Diğer ülkeler söz konusu olduğunda sorun teşkil etmeyen siyasi görüş ayrılıklarının Türkiye için kırılma noktası olarak görülmesi samimi bir değerlendirme olamaz" dedi.

"TİB'İ KAPATACAĞIZ, BÜTÜN PİSLİKLERİN OLDUĞU YERLERDEN BİRİ"

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)'nın kapatılacağını açıklayan Erdoğan, "TİB'i kapatacağız. Çünkü bütün pisliklerin olduğu yerlerden biri de orası. Orayı tamamen kapatıp, sonra da oranın içerisinde çalışanların hepsini de hazırlıklarımızı yaptık. Gereği neyse onun da gereğini yapacağız. Çünkü bu örgütü mensup kamu görevlileri devletine ve milletine sadakatle hizmet etmek yerine iradelerini bir başka gücün emrine vermiş kişilerdir. TİB, BTK'ya devredilmek suretiyle BTK gereken adımları kendisi atacaktır" dedi.

"'HİMMET VER' DİYENLERE BU DEVLETTE YER OLMAYACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "İş dünyasında da FETÖ terör örgütünün bir kanser hücresi gibi her yere yayılmış bağlantılarıyla birlikte hareket ederek, haksız rekabete yol açan kişiler artık bu imkandan mahrum kalacaklardır. Geldiğimiz noktada artık yatırımcılara zorluk çıkaran, gereksiz yere işlerini geciktiren, destek vermeyen kamu görevlilerinin hiçbir mazereti yoktur, olamaz. Sizlere karşı kamuda bu tür engeller yapanlar varsa, zorluk çıkaranlar varsa ilgili birimlerimize bunları bildirin. Yapacağımız iş hemen kapıya koymaktır. 'Himmet ver' diyenlere artık bu devlette yer olmayacak"

Kaynak: Diyarbakır Söz