Erdoğan Şam’ı uyardı

Sınır ihlaline karşı herkes ne yaptıysa Türkiye de onu yapacak. Düşünmek istemediğimizi yapmaya Suriye bizi zorlamasın

Erdoğan Şam’ı uyardı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye sınırında Esed güçlerinin açtığı ateş sonucu iki Suriyelinin hayatını kaybetmesi ve aralarında Türklerin de bulunduğu çok sayıda kişinin yaralanması ile ilgili, “Gereken neyse yapılacak” deyip, üstü kapalı önemli açıklamalarda bulundu.

Çin ziyareti sırasında Pekin’de kaldığı otelde basın mensupları ile biraraya gelen Erdoğan, Bir gazetecinin “Suriye konusunda Türkiye sanki bir yerlere zorlanıyor gibi bir kaygı var. Böyle bir kaygı taşıyor musunuz en son sınır ihlali ile birlikte?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Bunu taşınıyor şeklinde mi değerlendirelim yoksa sınırımızda olan bu olay sebebiyle bize düşen insani bir görevin yerine getirilmesi olarak mı düşünelim. Bazen öyle şeyler olur ki bu hesapta yoktur, planda yoktur ama bu sizin başınıza kalabilir, bunu elinizde bulabilirsiniz. Suriye’de, bu olayı ben böyle görmek istiyorum. Birinci şekliyle görmek istemiyorum.

Çok net bir sınır ihlali

Türkiye olarak da bizim bu noktada velev ki birincisi, velev ki ikincisi olsa dahi bizim ne yapmamız gerekir bu çok önemli. Yani bir sınır ihlalinin olması halinde Türkiye ne yapmalıdır? Başka ülkeler uluslararası siyasette, uluslararası hukukta ne yaptılarsa tabii ki Türkiye de sonunda onu yapacaktır.

Bu bize uluslararası hukukun tanıdığı bir haktır. Ama bakın biz şu ana kadar yaklaşık 25 bin insanı geçici sığınmacı olarak kabul ettik, ediyoruz.

TARAF

Kaynak: Diyarbakır Söz