Farisoğulları tahliye edildi

Milletvekilliği düşürülerek tutuklanan HDP'li Musa Farisoğulları tahliye edildi.

Farisoğulları tahliye edildi

DİYARBAKIR(SÖZ)-Kamuoyunda "KCK Ana Davası" olarak bilinen yargılamada verilen 9 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından vekilliği düşürülerek tutuklanan HDP Diyarbakır eski milletvekili Musa Farisoğulları cezaevinden tahliye oldu.

154 kişi hakkında Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 18 Ekim 2010'da başlayan dava yaklaşık 7 yılda tamamlandı. 111 siyasetçi hakkında farklı oranlarda hapis cezalarının verildiği davadan 43 isim hakkında ise beraat kararı verilmişti. Yerel mahkemenin kararına itiraz eden 139 ismin başvurusunu inceleyen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, bunlardan 89’u hakkında verilen mahkûmiyeti onamıştı.

Bu isimler arasında bulunan HDP’nin Diyarbakır Milletvekili Farisoğlulları ile Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in cezaları Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından 24 Eylül 2019’da onandı. Dokunulmazlık fezlekeleri Meclis’e birlikte getirilen Farisoğlulları ve Güven ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekillikleri 4 Haziran 2020’de düşürüldü. Her üç isim daha sonra gözaltına alınıp tutuklandı.

KURUL, TAHLİYE YOLUNU KAPATTI

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Farisoğlu’nun avukatları, daha önce 5 yıla yakın süre cezaevinde kalıp, son 21 aydır tutuklu olan müvekkillerinin infazının tamamlanmasına 1 yıldan az bir zaman kalması üzerine denetimli serbestlikten yararlanması için yakın zaman önce savcılığa başvurdu. Bu başvuru akabinde Cezaevi Gözlem Kurulu, hazırladığı raporla Farisoğlu’nun tahliye yolunu kapattı.

YENİ RAPOR HAZIRLANDI

Avukatlar buna karşı İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu. Hakimliğin raporun yeniden gözden geçilmesi yönündeki kararının ardından Kurul tarafından hazırlanan yeni raporla denetimli serbestlikten  yararlanabilen Farisoğlu tutuklu bulunduğu cezaevinde  akşam saatlerinde tahliye edildi.

CEZAEVİ KAPISINDA KARŞILADILAR

Farisoğulları’nı cezaevi kapısı önünde ailesi ve yakınları ile birlikte HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz,  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy ile partililer karşıladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz