FETÖ'nün izleri silahlı kuvvetlerden siliniyor

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinden aralarında general ve amirallerin de bulunduğu 6 bin 512 personelin ihraç edilmesinin ardından Milli Savunma Bakanlığınca yürütülen personel alımı konusunda önemli aşama kaydedildi.

FETÖ'nün izleri silahlı kuvvetlerden siliniyor

Öncelikle pilot açığının kapatılmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, 29 pilot gökyüzüyle buluştu, 20 pilotun temin işlemleri sürüyor. Ayrıca iç kaynaktan pilot alımı kapsamında 120 adayın uçuş eğitimi devam ediyor.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kararnameyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan subay, astsubay, askeri öğrenci, sivil memur, uzman erbaş ve sözleşmeli er temin faaliyetleri Milli Savunma Bakanlığınca tek elden eş zamanlı olarak yürütülmeye başlandı. Bu kapsamda Bakanlığın öncelikli olarak başlattığı başta Türk Silahlı Kuvvetlerinde oluşan pilot açığının kapatılmasına yönelik çalışmaları sonuç vermeye başladı.

- Pilot açığının kapatılmasına ağırlık verildi

Milli Savunma Bakanlığınca personel temini kapsamında ilk olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığında oluşan pilot açığının kapatılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verildi.

Bu kapsamda Hava Harp Okuluna ara sınıflardan öğrenci alımı yapıldı. Hava Harp Okulunun 1, 2 ve 3. sınıflarına, öncelik pilotaj eğitimi veren üniversitelerden olmak üzere, üniversitelerin uygun bölümlerinden yatay geçişle öğrenci alınmasına imkan sağlandı. Bu sırada Kuvvet Komutanlığınca, sorunun daha kısa sürede çözülmesine yönelik iç kaynaktan personel temini süreci de başlatıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapan ve çeşitli nedenlerle pilot olamamış personele de başvuru imkanı tanındı.

Komutanlığın pilot ihtiyacının karşılanması için ayrıca dış kaynaktan, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanlardan geri dönenlerden pilot temini yapılmaya başlandı. Bu kapsamda şu ana kadar  29 pilotun temin işlemleri tamamlandı, 20 pilotun temin işlemleri ise sürüyor. Ayrıca iç kaynaktan pilot alımı kapsamında da 120 adayın uçuş eğitimi devam ediyor.

- İstihbarat birimlerinden bilgi ve belgeler

Milli Savunma Bakanlığınca, temin faaliyetleri kapsamında TSK'nın ihtiyacının karşılanmasına yönelik 30 bin personelin alınması planlanıyor. Bu kapsamda Bakanlığa 534 bin 390 müracaat oldu.

Müracaatları titizlikle inceleyen Bakanlık, bu konuda görevlendirilen kuvvet komutanlıklarında görevli muvazzaf personel, geçmiş tecrübelerinden faydalanılması maksadıyla emekli subay ve astsubay, Sağlık Bakanlığında görevli psikologlar, Milli Eğitim Bakanlığında ve üniversitelerde görevli beden eğitimi öğretmenleriyle çalışıyor. FETÖ'nün tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmasına engel olmak için de istihbarat birimlerinden gelen bilgi ve belgeler de değerlendiriliyor.

- Kuvvet komutanlıklarına 24 bin sözleşmeli er ve uzman erbaş

Kuvvet komutanlıklarının uzman erbaş ve sözleşmeli er ihtiyacının giderilmesi için bu yıl içinde 13 bini sözleşmeli er, 11 bini uzman erbaş olmak üzere 24 bin personelin alımı yapılacak. Bu alımlara yönelik 3 Mart'ta başlayan başvurular yıl boyunca devam edecek. Başvuruların açılmasının ardından ilk haftada uzman erbaşlık için 3 bin, sözleşmeli er için 7 bin aday başvuru alındı.

Bu arada Kara Kuvvetleri Komutanlığı için uzman erbaş ve sözleşmeli er alımı da yapıldı. 15 Temmuz öncesindeki dönemde yapılan sınavlarda başarılı olan 6 bin 58 adayın güvenlik soruşturmaları yeniden yapıldı. Güvenlik soruşturması dahil tüm işlemleri olumlu sonuçlanan toplam 4 bin 224 adaydan bin 900'ünün askeri eğitimi devam ediyor.

- Milli Savunma Üniversitesi

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde eğitim öğretim faaliyetleri yürüten enstitüler, harp okulları ve astsubay meslek yüksekokulları 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle kurulan Milli Savunma Üniversitesine dahil edilmişti.

Öğrenci alım işlemlerinin ardından ilk olarak Hava Harp Okulu öğretime başladı. 13 Şubat'taki törenin ardından Hava Harp Okulu, 2'nci ve 3'üncü sınıflarında toplam 191 öğrenci eğitim ve eğitime başladı. Daha sonra gerçekleştirilen törenlerle ise Kara Harp Okulunda 295, Deniz Harp Okulunda 390 öğrenci eğitime başladı.

- Milli Savunma Bakanı Işık

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerini gençleştirdiklerini ve daha da güçlendirdiklerini belirtti.

"Türk Silahlı Kuvvetlerimiz 15 Temmuz'dan daha güçlü hale geldi, geliyor" ifadesini kullanan Işık, yeni personelin orduya taze kan kattığını söyledi.

Vatan ve millet sevdalısı gençlerin, Peygamber ocağı ordunun bir ferdi olabilmeyi istediğini bildiren Işık, şunları söyledi:

"Çok sayıda başvuru alıyoruz. Subay, astsubay kadroları başta olmak üzere sözleşmeli er ve uzman erbaşlık için yoğun katılım sağlıyoruz. Askeri öğrenci olmak için de harp okullarımıza, astsubay meslek yüksekokullarımıza yoğun ilgi var. Gençlerimizi kahraman silahlı kuvvetlerimizin birer şanlı mensubu olmaya davet ediyorum."

Kaynak: Diyarbakır Söz