Görüş Bildir

"Geleceğiniz varsa göreceğiniz de var"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini gerçekleştirdiği 15 Temmuz gecesi Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ile darbe teşebbüsüyle ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan Siirt 3. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Albay Alican Erkilitlioğlu arasında geçen telefon görüşmesi mahkeme tutanaklarında yer aldı.

"Darbeye teşebbüs" suçundan tutuklanan Albay Erkilitlioğlu, mahkemedeki ifadesinde, darbe girişiminin yaşandığı gece Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek'in emriyle Vali Tutulmaz'ı aradığını belirtti.

O gece Vali Tutulmaz ile bir araya gelinmesi konusunda mutabık kalındığını savunan Erkilitlioğlu, Tutulmaz'ın Tuğgeneral Şimşek'in valiliğe gelmesini talep ettiğini ileri sürdü.

Vali komutanla restleşince

Şimşek'in hemen valiliğe gitmeye yeltendiğini öne süren Erkilitlioğlu, şunları kaydetti:

"Ancak İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin bölgeden yeni geldiği için Siirt'in üst mahallelerinde meydana gelen terör olayları nedeniyle takriben 40-100 civarında teröristin bölgede bulanabileceğini, bunların da halkın arasına karışarak kendisine yönelik eylemde bulanabileceğini söylemesi üzerine Tuğgeneral Şimşek, o anda o bölgede bulunan Eruh Tabur Komutanı İsmet yarbaya gerekli tedbirin alınmasını söyledi. O gün Siirt'teki terör olaylarına müdahale etmek için Eruh Taburu oradaydı. Tugayda mevcut askeri personel yerine Eruh Taburundan asker gönderilmesinde herhangi bir anormallik yoktur. Valilik önünde bulunan askeri araçlardan 'sıkıyönetim' ilan edildiği, 'TSK'nın yönetime el koyduğu' şeklindeki anonslar hakkında bilgim yoktur. Kışlada bulunduğum esnada silah atış sesleri duydum ama nereden ne amaçla yapıldığı konusunda bilgim yok."

Valiliğe geçmesi kararlaştırılan Tuğgeneral Şimşek'in kendisinden Vali Tutulmaz'ı arayarak bilgilendirme yapmasını istediğini aktaran Erkilitlioğlu, bu doğrultuda Tutulmaz ile telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Erkilitlioğlu, o gece Tutulmaz ile aralarında geçen görüşmeye ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Vali beye, valilik önünde toplanan halkın arasına terör olayları nedeniyle ilde bulunan birtakım teröristlerin sızmış olabileceğini, bunun Tugay Komutanına yönelik tehdit oluşturduğunu saygılı bir üslup ile ilettim. Vali bey, çok sert tepki göstererek, 'Böyle bir şeye gerek yok. Biz kendi emniyetimizi alıyoruz' dedi. Ben de ilave bir tedbirin uygun olacağını söyledim. Kendisi bu teklife karşı çıktı. Sert bir üslup ile 'Geleceğiniz varsa göreceğiniz de var, görüşürüz o zaman.' dedi."

- "Vatana ihanet ediyorsunuz"

Öte yandan, Vali Tutulmaz'ın, o gece valiliğe gelen komutanlara "Vatana ihanet ediyorsunuz, polise gerekli talimatı verdim, kışlanıza geri dönmez ve yanlış bir şey yaparsanız gerekeni yapacaklar ama Anadolu çocuğu olan askere yazık olacak." ifadelerini kullandığı, askerleri linç etmemeleri için "asker de bizim polis de bizim" diyerek vatandaşları sakinleştirdiği, halkın Tutulmaz'ın dışarı çıkarılmasına karşı koymak için valilik önünde adeta etten duvar örmesi üzerine askerlerin birliklerine geri döndüğü öğrenildi.

FETÖ'nün darbe girişimine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkilitlioğlu ve Eruh 2. Komando Tabur Komutanı Yarbay İsmet Cehreli, 17 Temmuz'da "darbeye teşebbüs" suçundan tutuklanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi