Gergin gün!

Demirtaş’ın da bulunduğu milletvekilleri zorla valiliğe girmek istedi, Polis izin vermeyince, arbede çıktı. Öfkeye kapılarak polislere hakaret eden Baydemir’i Demirtaş sakinleştirdi.

Gergin gün!

DİYARBAKIR-Diyarbakır'da BDP'lilerin cezaevlerinde süren açlık grevlerine destek vermek için dün düzenlemek istediği mitinge valilik izin vermeyince, aralarında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu milletvekilleri, valilik binasına gitti. İçeri girmek isteyen milletvekillerine sıkı güvenlik önlemleri alan polis izin vermeyince, arbede çıktı.

VALİLİK MİTİNGE İZİN VERMEDİ

BDP'nin dün Diyarbakır Batıkent Meydanı'nda cezaevlerinde süren açlık grevlerine destek için, 'Özgür yaşam için vicdan buluşması' adı altında yapmak istediği mitinge valilik tarafından izin verilmemesi üzerine tepki eyleminde bulundu. Mitingin yasaklanmasına rağmen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in aralarında bulunduğu bir grup partili, BDP il binasında toplandı.

TAKVİYE POLİS EKİPLERİ GELDİ

İzinsiz mitingin yapılacağının BDP tarafından duyurulması üzerine kentte sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. İl dışından takviye polis ekiplerinin geldiği Diyarbakır'da Batıkent Meydanı ve meydana çıkan tüm yollarda zırhlı araçlara önlem alınırken, bazı yollar kapatıldı. Bu arada polis araçlarında sık sık mitingin yasaklandığı yönünde “Kürtçe ve Türkçe” anonslar yapıldı.

POLİSE TAŞLI SALDIRI

Saat 11.00'de BDP il binasından çıkan milletvekillerinin gittikleri Batıkent Kavşağı'nda basın açıklaması yapmasına, önlem alan polis ekipleri izin vermedi. Bu sırada milletvekillerinin olduğu bölgeye gelmek isteyen bir gruba da polis izin vermedi. Taşlı saldırıda bulunan gruba polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulunup, dağıttı.

CADDE ORTASINDA OTURMA EYLEMİ

Açıklama yapmalarına izin verilmeyen, BDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat, Nurseli Aydoğan, Altan Tan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de bu duruma cadde ortasında oturma eylemi yaparak protesto etti.

Polis, oturma eyleminde bulunan milletvekillerine anons yaparak, "Yaptığınız eylem usulsüzdür. Bulunduğunuz yeri terkedin. Aksi halde müdahale etmek durumunda kalacağız" uyarısında bulundu.

VALİLİK BİNASINA GİRMEK İSTEDİLER

Oturma eyleminin ardından BDP'li Milletvekilleri Batıkent Meydanı'ndan kendi özel araçlarıyla birlikte saat 13.30 sıralarında ayrılarak Yenişehir ilçesindeki Diyarbakır Valiliği Hizmet binası önüne geldi. Aralarında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk, Gültan Kışanak, Sırrı Süreyya Önder, Nursel Aydoğan, Altan Tan, Aysel Tuğluk ve Osman Baydemir'in de bulunduğu grup, valilik binasına girmek istedi.

VALİLİK ÖNÜNDE ARBEDE ÇIKTI

Ancak, sıkı güvenlik önlemleri alan polis, milletvekilleri ve belediye başkanlarının valilik binasına girişine izin vermedi.

DEMİRTAŞ'TAN VALİ'YE SERT TEPKİ

Valilik önünde önlem alan polisler, BDP lideri Selahattin Demirtaş'a "Sizin yaptıgınız yasal degildir randevu almadan devletin resmi kurumuna giremezsiniz" dedi. Bunun üzerine Demirtaş, "Siz çoluk, çocuk, yaşlı, kadın demeden coplarken, gaz bombası atarken, rendavu mu alıyorsunuz. Sen benim muhatabım değilsin. Git muhatabım gelsin, valin gelsin. Vali Bey gelsin, emniyet müdürü, vali yardımcısı gelsin. Ben Vali Bey'i bekliyorum. Benim partimin önünde annamı, bacımı, kardeşlerimi vali dövemez. Ara Vali'yi de içeri giriyorlar de. Yeter bu işkence, bu Vali bu şehri geriyor, kan döküyor. Valisi, emniyet müdürü buraya gelecek. Bunlar nasıl insanlarımızı dövüyorlar, dövemez bu vali. Burası valinin babasının malı degil. Bir gün gelecek bu halk sizi tükürüğünde bogacak. Vali benim partime randevulumu giriyor? Vali benim partime girerken gaz bombasıyla coplarla randevulumu giriyor" dedi.

BAYDEMİR: ALLAH BELANIZI VERSİN

Burada yaşanan arbede sırasında BDP'liler arasında yaralananların olduğu görüldü. Bir partilinin burnunun kanaması üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, sert tepki gösterdi. Baydemir, "Biz Diyarbakır'ın yüzde 65 oyunu almış seçilmiş insanlarız. Allah faşizmi yok edecek, birgün bu faşizm bitecek, yıkılacak faşizm. Allah belanızı versin, Allah belanızı versin, Allah belanızı versin. Faşistler, faşistler, şerefsizler, alçaklar, şerefsizler, faşistsiniz" diye bağırdı.

POLİS MÜDÜRÜ: TÜRK HALKI BUNLARI GÖRECEKTİR

Bunun üzerine polis müdürü, "Bu söylediğiniz sözleri size iade ediyorum. Bu sözleri kameralar karşısında söylüyorsunuz. Türk halkı bunları görecektir. Bu yaptığınız yasal değil" dedi.

Yaklaşık 1 saat valilik kapısı önünde duran BDP'liler daha sonra dışarıya çıktı. Bu sırada Halkların Demokratik Kongresi sözücüsü Haseyin Bayrak'ın gözaltına alınması üzerine Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile polisler arasında gerginlik yaşadı.Önder, gözaltını önlemek için polislerle tartışması sırasında itişmeler yaşandı. Polis, daha sonra Bayrak'ı gözaltına alırken, partililer araya girerek Önder7i uzaklaştırdı.

BEDENİMİZİ ÖLÜME YATIRACAĞIZ

Valilik bahçesi önünde açıklama yapan Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, "Bugün kendi öz yurdumuzda toprağımızda bir parya muamelesi ile karşı karşıyayız. Ve bugün burada yaşanan görüntüler Esad'ın Suriye'sini aratacak bir manzaradır. Burada bütün bu olumsuzluklara rağmen yine aklen vicdanın öne çıkmasını istiyoruz. Bu ölüm oruçlarının kritik bir noktaya gelen ölüm oruçlarının ölümle sonuçlanmamsı için çabalarımızı daha güçlü bir şekilde ortaya koyacağız. Ve biz bu ölümlerin önüne geçmek için gerekirse bizler bedenimizi ölüme yatıracağız" dedi.

VALİLİK ÖNÜNE PANZERLER

Diyarbakır Valiliği önünde polis çok sıkı güvenlik önlemleri alarak panzerler yerleştirdi. Valilik binasına çıkan yollarda da önlemler en üst seviyeye çıkarılırken, BDP'lilerin de valilik önündeki bekleyişi uzun süre devam etti. Gün boyu bir polis helikopteri sürekli havadan uçuş yaparak, yerdeki gelişmeleri merkeze bildirmesi dikkat çekti.

SIKCA KÜRTÇE ANONSLAR

Diyarbakır'da BDP'lilerin düzenlemek istediği mitinge valiliğin izin vermemesi üzerine çıkan olaylar sırasında polis araçlarından Türkçe ve Kürtçe, "Valiliğin almış oldugu bir karar vardır. Bugün yapılacak olan yürüyüş oturma ve basın acıklamaları yasaklanmıştır. Yasağa uyun ve dagılın gidin evlerinize" diye uyarı anonasları yapıldı. BDP'liler daha sonra valilik binası önünden ayrılıken, polisin aldığı sıkı önlemler sürdü.

Kaynak: Diyarbakır Söz