Görüş Bildir

Geri Kabul buzdolabında

Türkiye, 1 Haziran’da yürürlüğe girdiği açıklanan Geri Kabul Anlaşması’nı, “Vize Serbestisi Diyalogu sonuca ulaşmadığı” gerekçesiyle, “idari tedbir” koyarak uygulamaya almadı.

Geri Kabul buzdolabında

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan ve 2014 yılında TBMM’de kabul edilen anlaşmanın 1 Haziran 2016 itibarıyla yürürlüğe girmesi kararı alınmıştı. Anlaşma, Danimarka ve İrlanda dışındaki tüm AB ülkelerine, Türkiye rotasını kullanarak kaçak giriş yapan üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye’ye iade edilmesini öngörüyor. Ancak AB’nin “Vize Serbestisi” konusunda yaptığı, “Terör yasalarını değiştirin” baskısının ardından, serbest dolaşım konusunda karar almaması, Ankara’nın da birliğe yaptırım uygulaması ile sonuçlandı.

Türkiye, AB Komisyonu’nun hafta başında, “1 Haziran itibarıyla tam olarak uygulanmaya başlanacağını” duyurduğu Geri Kabul Anlaşması’nı, “AB’nin anlaşmadan doğan ödevlerini yerine getirmediği” gerekçesiyle idari tedbir hakkını kullanarak dondurdu.

Bu durum Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik’in Avrupa Komisyonu 1'inci Başkan Yardımcısı Timmermans ile Antalya’da gerçekleştirdiği görüşmelerde de AB tarafına iletildi.

Konuyla ilgili AKŞAM’a bilgi veren çok üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı kaynağı, anlaşmanın 1 Haziran itibarıyla uygulanmaya başlanmayacağı kararının AB tarafından anlayışla karşılandığını ifade ederken, “Normal şartlarda Geri Kabul Anlaşması’nın 1 Haziran’da uygulamaya girmesi ve Temmuz ayında da Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestisinin başlaması öngörülüyordu. Türkiye olarak, ikisinin birlikte uygulanmaya başlanmasının daha uygun olduğuna karar verdik” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AJANSLAR

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi