Görüş Bildir

Görüntülerle Cizre saldırısı

Cizre'deki Çevik Kuvvet Müdürlüğü binasına patlayıcı yüklü kamyonla yapılan ve 11 polisin şehit olduğu saldırının görüntüsü önemli bir güvenlik zaafını gözler önüne seriyor.

Görüntülerle Cizre saldırısı

 Patlayıcı yüklü kamyon, emniyet binasının bahçesine kadar hiç bir noktada durdurulmadan, hiç bir engelle karşılaşmadan ilerliyor, avluya girince de havaya uçuruluyor.

PKK tarafından, Cuma sabahı patlayıcı yüklü hafriyat kamyonuyla Cizre Çevik Kuvvet Müdürlüğü binasına intihar saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, 11 polis şehit olmuş, 75'i polis 78 kişi de yaralanmıştı. Çevik Kuvvet binası ile çevredeki binalarda büyük hasar meydana gelmişti.

Saldırıdan sonra ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntüsüne göre, patlayıcı yüklü kamyon, Cizre tarafından Şırnak istikametine doğru ilerlerken,  Çevik Kuvvet Müdürlüğü binasına giriyor. Çevik Kuvvet Müdürlüğü binasının bahçesinde kısa bir süre de ilerliyor ve burada patlatılıyor. Saldırıyı gerçekleştiren PKK'nın propagandasına alet olmamak adına patlama anını göstermiyoruz.

Peki, bu kamyon Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nün bahçesine kadar nasıl giriyor?

Nöbet değişimi

Cizre’de ve Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nün bulunduğu Şırnak çıkışı civarındaki Konak Mahallesi’nde yaşayan kaynakların Al Jazeera'ya anlattığına göre, saldırı için o saatin seçilmesi tesadüf değil. Sabah nöbet değişiminin yapıldığı ve araçların giriş-çıkışlarının yoğunlaştığı saatlerde yapılan saldırı kamyonun bahçeye kolayca sokulabilmesi üzerine planlanmış. Aynı kaynaklar bu durumu şöyle anlatıyor:

“Cizre’den Şırnak’a doğru gittiğinizde polis noktasından geçerken arama yapılmaz. Ancak Cizre’ye girişte arama yapılır. Arama yapılan nokta iyi korunur ve sürekli polisler vardır. Diğer tarafta ise arama olmadığından polisler yoktur. Çevik kuvvetin beton koruma duvarlarının arkasında giriş kapısı vardır. Sabah erkenden vardiya değişimi yapılır. Bu sırada araç giriş çıkışı yoğun olduğundan kapı ve bariyerler açık tutulur, yoğunluk azalıncaya kadar. Saldırı işte o an gözetilerek yapılmış. Beton bariyerlerin arasından içeriye giren kamyon açık kapıdan bahçeye dalarak kendisini patlatmış. Bu da kamyonun Cizre’den geldiğini ve büyük ihtimalle Cizre’de hazırlandığını gösteriyor.”

Kamyon nerede hazırlandı?

Kamyonun Cizre tarafından geliyor olması patlayıcıların kamyona Cizre’de konduğu veya Cizre’ye Nusaybin ya da Silopi üzerinden geldiğine işaret ediyor. Bölgeden toplanan MOBESE kayıtlarının incelenmesinden sonra bu netlik kazanacak. Saldırıda on tonun üzerinde patlayıcı kullanıldığı tahmin ediliyor polis kaynaklarına göre. Bu da incelemelerin ardından netliğe kavuşturulacak başka bir konu çünkü patlama ile Cizre’nin içerisinde Nusaybin Caddesi bölgesinde bile binaların camları kırıldı. Bu nokta patlamanın olduğu yere yaklaşık iki kilometre uzaklıkta.

Sorular

Cizre’deki saldırıya ilişkin sorulacak ilk soru saldırının yapılış şekline dair. Kamyon Cizre yönünden geliyor. Karşı yönden gelen bir minibüsün yanından geçmesi için kamyonun düşük hızda ilerlediği, minibüs geçtikten sonra çevik kuvvet binasının bulunduğu avluya yönelerek hızını artırdığı görülüyor. Dikkat çeken nokta, kamyonun, avlu kapısından hızla içeri girerken hiç bir engelle karşılaşmaması. Kamyonun hız kesmeden içeri girmesinden, avlu kapısında kasis ya da demir bariyer gibi herhangi bir fiziki engel olmadığı anlaşılıyor. Bölgede yaşayanlara göre bu engellerin sabah saatlerinde bir süreliğine kaldırıldığı yönünde, ancak bu bilgi doğrulanmaya muhtaç. Kasisin-bariyerin olmaması güvenlik zafiyetini, açık tutulması ise ihmali gündeme getirecek. Bu konuda bilgi almak için Şırnak valisi Ali İhsan Su, Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur ve Cizre Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş'a ulaşmaya çalıştık ancak henüz görüşmek mümkün olmadı.

Valilik tarafından saldırı günü yapılan açıklamada saldırının yapılış şekline dair şu açıklama yapılmıştı:

"İlimiz Cizre ilçesinde bu sabah saat 06.45 civarında PKK Terör örgütünce Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Birim Amirliği'nin bulunduğu bina girişine patlayıcı yüklü hafriyat kamyonu ile intihar saldırısında bulunulmuş olup; hain saldırı sonucu 11 polis memurumuz şehit olmuştur."

Patlayıcı yüklü kamyon, Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nün bahçesine giremese, tahrip gücü ve kayıp sayısı muhtemelen bu kadar olmayacaktı.

Bu durum, PKK'nın eylemlerinin yoğun yaşandığı, çeşitli binek ve yük taşıyan araçlar kullanarak saldırılar düzenlediği bölgede, örgütün potansiyel hedefleri arasında yer alan ve çok sayıda polisin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü kamyonun girmesini engelleyici bir önlemin olmaması ya da kullanılmaması açık bir ihmali gösteriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi