Görüş Bildir

Gözaltı gerilimi

Öğretmen evi'ndeki mahkeme keşif sırasında yaşanan gerilim ve Müdür Yardımcısının hakim tarafından "disiplin" cezası olarak bir günlük gözaltı kararı, krize yol açtı.

Gözaltı gerilimi

Diyarbakır Öğretmenevi Müdür Yardımcısı B.S.'ye, keşif işlemi yapan heyeti engellediği gerekçesiyle hakim İ.Y. tarafından 1 günlük disiplin hapsi cezası verilmesi, krize dönüştü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yaşananların "hukuksuz bir gözaltı" olmadığını, işlemin disiplin cezası kapsamında yapıldığını belirtirken, Diyarbakır Eğitim-Bir Sen 1 Nolu şubesi ise, olayla ilgili kamera görüntülerinin olduğu ve disiplin cezasının keyfi işel olduğunu iddia ederek, karşı çıktı.

MAHKEME KEŞİF YAPARKEN

Olay, önceki gün Diyarbakır Öğretmenevi'nde meydana geldi. Diyarbakır 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nce Diyarbakır Öğretmenevi'nde yapılan keşif işlemi sırasında, Müdür Yardımcısı B.S., iddiaya göre mahkeme heyetini engelledi. Heyetin başında bulunan hakim İ.Y., B.S.'ye Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 291'inci maddesi kapsamında 1 günlük disiplin hapsi verdi. Karar üzerine B.S., cezasının infazı için gözaltına alındı.

BAŞSAVCILIK AÇIKLAMASI

Olayın sosyal medyada yer alması üzerine yazılı açıklama yapan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, B.S.'nin mahkeme heyetinin çalışmasını tüm uyarılara rağmen engellemesini sürdürdüğü belirtilerek, şöyle denildi:

DİSİPLİN İŞLEMİ YAPILMIŞ

"29 Temmuz 2019 tarihinde Diyarbakır 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Diyarbakır Öğretmenevi'nde yapılan keşif işlemi sırasında B.S. isimli şahsın mahkeme heyetine elinde sigara olduğu halde engel olmaya çalışması ve keşfin icrasını imkansız kılması nedeniyle mahkeme hakimince şahsın uyarıldığı, ancak buna rağmen şahsın aynı tavırlarına devam ederek keşfi engellemeye çalıştığı gerekçesiyle Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 291'inci maddesi gereğince adı geçen şahıs hakkında 1 gün disiplin hapsi uygulanmasına karar verilmiştir. Olay, disiplin hukuku çerçevesinde takdir edilmiş olup, Cumhuriyet Başsavcılığımızca adı geçen şahıs ile ilgili herhangi bir soruşturma ve buna dayalı olarak yapılmış gözaltı işlemi bulunmamaktadır. Mahkeme kararının infazı kapsamında şahıs bugün(dün) gözaltına alınmıştır."

EĞİTİM-BİR SEN KONUŞTU

Başsavcılıktan gece yarısı gelen yazılı açıklamaya, Diyarbakır Eğitim Bir-Sen 1 Nolu Şubesi, tepkiyi ifade eden bir karşı açıklama yaptı.

Olayla ilgili tüm kamera kayıtları mevcut olduğu ve tanık beyanlarıyla her şey açık seçik ortada olduğu halde müdür yardımcısının olay yeri keşfini engelleme suçlamasıyla itham edilmesi ve bundan dolayı disiplin hapsine maruz bırakılıp tutuklanmasının kabul edilemez bir durum olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu keyfi uygulamaların eğitim camialarını tedirgin ettiği kaydedildi. Olaya ilişkin ayrıntılara değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

MAHKEME HEKİMİ KIZMIŞTIR

"29 Temmuz 2019 tarihinde Ögretmenevi idarecilerinin bilgisi dışında 1. Asliye Hukuk hakimi, öğretmenevinin soğutma sistemleri ile ilgili bir şikayeti yerinde incelemek ve keşif yapmak için öğretmenevine gelir. Oldukça sert bir üslup takınarak resepsiyondan bilgi alan hakime Kurumun Müdire hanımı yardımcı olur. Soğutma suyunun olduğu acık alanda bulunan sistemleri gösterir. Daha sonra hakkında bahse konu işlem başlatılan müdür yardımcısı neler olduğundan habersiz bir şekilde hakimin olduğu yere gelir. Konudan ve gelenin hakim olduğundan haberi olmayan müdür yardımcısı 'ben yardımcı olayım' der. Hakim, sistem ile ilgili sadece teknik elemanların bildiği sorulara cevap alamayınca üyemiz olan müdür yardımcısını rencide edici sözler sarf eder. 'Hiçbir şey bilmiyorsunuz, ben hakimim, nasıl elinde sigara bulundurursun, burası mahkeme salonu' gibi sözler sarf ederek müdür yardımcısına avucunun içinde tuttuğu ama yanık olmayan sigara için kızar.

MÜDÜR KENDİNİ SAVUNMUŞ

Mudur yardımcısı: 'beni böyle rencide etmeye hakkiniz yok. Ben kim olduğunuzu bile bilmiyorum' demesine rağmen hakim öğretmeni aşağılamaya devam eder. Hakim daha sonra 'Senin yerinde başkası olsa çoktan özür dilemişti' dedikten sonra müdür yardımcısı hakimden özür diler. Buna rağmen hızını alamayan hakim, öğretmene hitaben 'Sen anca özür dilersin, senin aklın ancak nezarette başına gelir, orda da özür dilersin' deyip hakkında işlem başlatılır, polis çağırıp bir günlük disiplin cezası kapsamında 'tutuklatır."

DİSİPLİN CEZASI EĞİTİME YAPILMIŞ

Uygulamanın eğitime yapıldığı ifade edilen açıklamada, "Olayla ilgili tüm kamera kayıtları mevcut olduğu ve tanık beyanlarıyla her şey açık seçik ortada olduğu halde bir öğretmenimizin olay yeri keşfini engelleme suçlamasıyla itham edilmesi ve bundan dolayı disiplin hapsine maruz bırakılıp tutuklanması kabul edilemez bir durumdur. Bu keyfi uygulamalar eğitim camiamızı tedirgin etmektedir. Olay, ruhumuzu besleyen, benliğimizi geliştiren, geleceğimizi aydınlatan, milletçe varlığımızın dayanağı olan 'eğitime' yapılmıştır aslında. Bu bağlamda yapılan işlemin durdurularak, öğretmen hakkında tutuklanmaya varan bir uygulama yapan hakim hakkında sorumluları göreve davet ediyoruz. Bu tür durumların bir daha yaşanmaması adına kamu görevi icra eden herkesin görevin gerektirdiği hassasiyetin sınırları içerisinde işlerini yapmaları önem arz etmektedir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi