Güçlü, ev hapsine karşı çıktı

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, Kürt katliamından sorumlu olan devlet yetkililerinin, başta Öcalan olmak üzere, PKK yöneticilerinin af edilmesi ve toleransla karşılanmasının düşünülemeyeceğini söyledi. Öcalan'ın 'ev hapsi talebi'ni evrensel ve demokratik hukuka, insan hak ve özgürlüklerine uygun haklı bir talep olarak görmeyen Güçlü, ev hapsine alınmasının katlettiği Kürtlere karşı büyük bir haksızlık ve insanlık suçu olacağını vurguladı.

Güçlü, ev hapsine karşı çıktı

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan İbrahim Güçlü, Öcalan için PKK'ya ait gerçeklerin açığa çıkmasının ve PKK'nın Kürtlerin gözünde teşhirinin engellenmesi için çok ciddi verilere-belgelere başvurmadan, özellikle de PKK ve Öcalan'ın katlettiği kendi dışındaki Kürt yurtseverleri, kanaat önderleri ve kendi bünyesindeki infazları hesaba katmadan, alelacele ve danışıklı bir yargılama yapıldığını ifade etti. Siyasi kaygılarla devletle Öcalan arasındaki tarihsel bağın gizlendiğini, yaşatmak için idam cezasının kaldırıldığını dile getiren Güçlü, Türkiye'de idam cezasının kaldırılmasının nedeni ne olursa olsun olumlu olduğunu kaydetti.

"GENEL AF PLANI HAYATA GEÇİRİLEMEYİNCE EV HAPSİ ÇIKARILDI"

İlk aşamada Öcalan'ı kurtarmak için genel af talebinin öne çıkarıldığını dile getiren Güçlü, genel af talebinde bulunulurken, Öcalan'ın bunun dışında kalabileceğinin lanse edildiğini kaydetti. Güçlü, PKK'nın legal platformdaki politikalarını sürdüren Ahmet Türk gibi siyasi partilerin liderleri ve yöneticileri onlarca defa genel affı savunurken, Öcalan'ın bunun dışında kalabileceğini, Öcalan'ın genel affa dahil edilmesine kamuoyunun hazır olmadığını ve şartların olgunlaşmadığını ifade ettiğini aktardı. Güçlü, genel af hayata geçirilemeyince PKK ve onun legal partileri tarafından Öcalan'ın 'ev hapsine alınması'nın talep edilmeye başlandığını belirtti.

ÖCALAN'IN SERBEST BIRAKILMASI İDDİALARI

PKK'nın mühendisleri ve akıl hocalarının Öcalan'ın hemen serbest bırakılmasının mümkün olmayacağını, Türkiye'nin şartlarına ve psikolojik ortama bakarak dünya tecrübelerini de soruna katarak tespit edebildiklerini anlatan Güçlü, "Onun için, daha gerçekçi, kabul edilebilir, rasyonel ve hayata geçirilmesi mümkün olan bir taleple ortaya çıkmanın daha doğru olacağını planlamaya başladılar. Bu nedenle PKK akıl hocalarının ve mühendislerinin Öcalan'ın serbest bırakılması ve özgürlüğü konusunda tayin ettikleri yol haritasının ikinci aşamasını 'Öcalan'ın ev hapsine çıkarılması' teşkil etti. Akil adamlar tarafından tayin edilen ve çizilen yol haritasına göre, Öcalan ev hapsine alındıktan sonra da serbest bırakılması aşaması başlayacak. O aşamada gerekli çalışmalar yapılacak. Sonuç alınması da kolay olacak. Öcalan'ın ev hapsi talebi, Leyla Zana'nın verdiği çok manidar bir röportajla birlikte daha güncel bir hal aldı." sözlerini kaydetti.

 

"PKK KÜRTLERİ KATLETTİ"

"Öcalan'ın ev hapsine alınması katlettiği Kürtlere karşı büyük bir haksızlık ve insanlık suçudur. Aynı zamanda demokratik ve evrensel hukuka, insan hak ve özgürlüklerine karşı da bir taleptir." diyen Güçlü, PKK'nın kendi dışındaki Kürt yurtseverlerini ve kanaat önderlerini, toplumun yönetici kişilerini katlettiğini öne sürdü.

 

"DEVLETİN YAPMASI GEREKEN ŞEY AF ETMEK DEĞİL"

Öcalan'ın ev hapsi öne çıkarılarak Kürtlerin yönetim hakkı dahil olmak üzere kolektif haklarının bastırılması, yok sayılması, gerilere itilmesinin istendiğini savunan Güçlü, "Vesayet sistemine son verme iddiasında olan, egemenliği sivil ve asker bürokratik elitin elinden alarak halka ve halklara teslim etmek isteyen bir hükümetin bu oyuna gelmemesi gerekir. Hükümetin yapması gereken şey, insanlık suçu işleyen devlet ve PKK yetkililerini af etmek değil; çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi inşa etmek; üniter Türk ulus devletini değiştirmek; onun yerine Kürtlerin ve Türklerin ve diğer etnik toplulukların tümünün devleti olacak ulus üstü, ideoloji üstü, dinler ve mezhepler üstü ortak devletini kurmak. Kürtlerin kendi kendilerini de yönetmesi dahil kolektif haklarını teslim etmektir. Kürtlerin kolektif haklarının teslim edilmesi ertelenmemeli ve PKK'ya rehin bir sorun haline getirilmemelidir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz