Güneş tutulması Türkiye'den nasıl izlenecek?

8 Nisan Pazartesi günü yani bugün meydana gelecek tam Güneş tutulması olmasa da senenin ikinci ve son Güneş tutulması Türkiye'den online izlenebilecek.

Güneş tutulması Türkiye'den nasıl izlenecek?

Bu yıl meydana gelecek iki Güneş tutulmasından ilki 8 Nisan'da Meksika, Amerika’nın doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada'dan görülebilecek. Güneş tutulması Türkiye'den nasıl izlenecek?

Ay'ın, Dünya ve Güneş arasına girmesiyle oluşan Güneş tutulmalarının yanı sıra 2024 yılında gökyüzünde gerçekleşecek hareketler ise şu şekilde;

  • 4 süper Ay, 
  • 2 Ay tutulması, 
  • 12 dolunay ve 
  • 10'dan fazla gök taşı yağmuru izlenebilecek.
  • 2024 yılı süresince bazı gezegenler teleskop olmaksızın izlenebilecek.

8 Nisan'da gerçekleşecek tam Güneş tutulması Türkiye’den izlenemeyecek. 2024 yılının ikinci ve son Güneş tutulması ise Türkiye'den de çıplak gözle veya koruma gözlükleri ile takip edilebilecek. 

2024'ün ilk güneş tutulması: 8 Nisan

Tutulma, ne kadar batıya gidilirse o kadar uzun süre izlenebilecek. İrlanda'nın batı kıyısının en uzun manzaraya sahip olması bekleniyor.

Güneş tutulması Türkiye'den nasıl izlenecek?

NASA farklı şehirlerinden canlı yayın yapacak. Tutulmanın gerçekleşeceği şehirlerde bulunmayanlar Güneş tutulmasını yine de internetten izleyebilecek. NASA, saat 20:00 itibarıyla, çeşitli şehirlerden çevrimiçi olarak canlı sunacak.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz