Halepçe’yi unutmadık

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Halepçe Katliamı'nın 34. yıldönümünde, katliamda hayatını kaybedenleri andı.

Halepçe’yi unutmadık

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Halepçe Katliamı’nda yaşamını yitirenleri Koşu Yolu Parkı Yaşam Anıtı önünde yaptığı etkinlikle andı. "Halepçe'yi unutmadık" pankartının açıldığı açıklamaya, TJA, HDP, Gelecek Partisi, DEVA, CHP ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken, "Halepçe Katliamı’nı asla unutmayacağız ve her zaman bunu anacağız. Bu katliamı kim yaptıysa her zaman hesabını sormaya devam edeceğiz" dedi. 

Platform Sözcüsü Mehmet Candar ise savaşların en büyük bedelini kadınlar, çocuklar ve çalışanların ödediğini söyledi. Halepçe Katliamı'nın tarihçesini hatırlatan Candar, "Unutmadık ve unutturmayacağız” diye konuştu.

Katliamın Saddam Hüseyin’in emriyle gerçekleştiğini belirten Candar, "Halepçe’de 16 Mart 1988’de yaklaşık 5 saat süren kimyasal bombardıman sonrası, çoğunluğu çocuk ve kadın 6 bin 357 kişi katliamda yaşamını yitirdi, 14 bin 765 kişi de ağır derecede yaralandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre bu kimyasal saldırı, günümüze kadar 43 bin 753 aşkın kişinin ölümüne, 61 binden fazla kişinin de sakat kalmasına sebep oldu" dedi.

Candar, "Amed Emek ve Demokrasi Platformu’nu oluşturan sendikalar, odalar ve meslek örgütleri olarak bu katliamları kınıyoruz, bir daha yaşanmamasını diliyoruz. Unutmadık ve unutturmayacağız" ifadesini kullandı.

'HALEPÇE’NİN ACISI SÜRÜYOR'

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, "Halepçe’nin acısı yerinde durmadı, halen sürüyor. Fakat bu katliamı Kürtlere yapanlar barış ve özgürlük mücadelesini durduramadı. 'Kürtleri katledeceğiz, bitireceğiz' diyenler bitti. Halepçe’yi unutmamak gerekir. Halepçe'yi unutmak yeni katliamları getirir" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz