Hasarın bilançosu

Köprülü kavşaklardaki altyapı yetersizliğin felç ettiği Diyarbakır’da 9 otomobil hasar gördü, 80 ev ve işyerini su bastı, Çadır kentteki depremzedeler tahliye edildi, Ergani’de etkilendi.

Hasarın bilançosu

Diyarbakır önceki gün bir kez daha Seyrantepe kavşağından başlamak üzere Kadın Doğum Hastanesi önündeki köprülü kavşağa kadar, yıllardır yağmur suyu tahliye kanallarının yetersizliği nedeniyle, kent yaşamı felç oldu. 9 otomobil su altında kalarak hasar gördü. İtfaiye ekipleri ise 80 su baskını olan ev ve iş yerine müdahale etti. Ölen ya da yaralanın olmadığı yağışta ekiplerin kent genelinde biriken suları tahliye ve sel baskına uğrayan alt katlardaki çalışmalar devam ederken, Meteoroloji verilerine göre kentte son 3 günde etkili olan yağışın 1 aylık yağışa denk geldiği öğrenildi.

Diyarbakır’da önceki gün kent genelinde öğleden sonra etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle bazı evlerde su baskınları yaşandı. Yollarda biriken su nedeniyle trafikte aksamalar oldu. Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolu üzerindeki Doğum Hastanesi Köprülü Kavşak’taki alt geçit suyla doldu. Alt geçitte otomobiller mahsur kalırken, bölgeye ekipler yönlendirildi. Kayapınar ilçesi Huzurevleri Mahallesi’nde de 5 katlı Hicret Apartmanı’nın giriş merdivenleri bodrum kata göçtü. Bina tahliye edilirken, polis ekipleri apartmanın çevresini güvenlik şeridi ile kapatarak önlem aldı.

BİRİKEN SU, BORULARLA TAHLİYE EDİLDİ

Yağmur sonrası alt geçitte mahsur kalan 7 otomobil ile Ergani ilçesinde de 2 otomobil hasar gördü. 80 ihbarın yapıldığı ev ve iş yerlerine ise itfaiye ekipleri müdahale etti. Ölen ya da yaralanın olmadığı sağanak sonrası ekiplerin çalışması sürüyor. Bazı yerlerde biriken su, borularla tahliye edilirken bazı yerlerde ise itfaiye erleri çalışma yaptı.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA YAPTI

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, DİSKİ Genel Müdürlüğü, 11 vidanjör, 2 kanal görüntüleme aracı, 2 loder ve 120 personelden oluşturulan 48 ekiple sahada çalışma yürüttü.

İtfaiye Daire Başkanlığı, kent merkezi ve Ergani, Bismil, Lice ile Çınar ilçelerinde 80 noktada müdahale gerçekleştirdi. 150 personel ve 20 araçla gerçekleştirilen çalışmalarda su tahliyeleri için 106 motorpomp ile kullandı. Ekipler, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kavşağında mahsur kalan 7 araç ile Ergani'de mahsur kalan 2 aracı kurtardı.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ise, 38 personel, 30 motorpomp, 2 kepçe, 8 pikap ile sahada DİSKİ ve İtfaiye ekiplerine destek verdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Diyarbakır'ın 1991-2020 yılları arasındaki mart ayı yağış ortalaması 66,7 kilogram olarak kayıtlara geçti. Son üç günde Ergani 139,8, Çermik 118,6, Kayapınar 90, Devegeçidi 109 kilogram olmak üzere Diyarbakır kent merkezi ve ilçeleri ortalama 72,35 kilogram yağış aldı.

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, ekipler tarafından yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Vali Ali İhsan Su'ya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi ve birim amirleri eşlik etti. Yağış nedeniyle kapanan yolların tamamı trafiğe açıldı.

Öte yandan bölge genelinde havanın parçalı çok bulutlu, yer yer aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği, hava sıcaklığının da 2 ile 3 derece azalacağı ve mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

BARAJDA DOLULUK ORANI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), bölgede etkili olan yağışın ardından Dicle Barajı'na ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Diyarbakır Valiliği ve DSİ 10. Bölge Müdürlüğü’nün Twitter hesapları etiketlenerek “Dicle barajı yoğun yağışlardan dolayı doluluk oranı artmıştır şimdi. Kamuoyuna konu ile ilgili bilgi aktaracak mısınız” diye soruldu. 

'UYARI YAPILDI MI?

Paylaşımda ayrıca "Ziraa barajların kontrollü su boşaltmaları bile tek başına bir sel ve taşkın gücündedir. Dicle nehri güzergahının bir bütünü için gerekli uyarılar yapılmış mıdır?" denildi.

'BİLİMDEN UZAK '

Boşaltılan çadır kente dair Diyarbakır İKK'nin yaptığı yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Yetkililer, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulumuz ve kentte bulunan diğer Sivil Toplum Örgütleri tarafından yapılan bütün uyarılar görmezden gelinmiş, insan hayatı tehlikeye atılmıştır. Tarafımızca basın yoluyla yapılan açıklamalar ve Valiliğe yazılan resmi yazışmalarla söz konusu yerin riskli olduğu belirtilmiş, daha güvenli alanların önerisi yapılmıştır. Buna rağmen yine bilimden ve teknikten uzak, ben yaparım olur minvalindeki kararlarla hata yapmakta ısrarcı olunmuştur.. Uyarılarımızı yok saymakla birlikte, yetkililer ve arazi sahibi çıkıp manzara, konum ve yer güzellemesi yapmıştır. Yazılı uyarıların dikkate alınmaması sonucu insan hayatı riske atılmış ve kamu zararına neden olunmuştur. Bizler insanları ölüme mahkum eden yanlış kararların karşısında durmaya devam edeceklerini belirttiği açıklama şu cümlelerle bitti. Bir kez daha belirtiyor ve uyarıyoruz bilimden, teknikten, liyakattan uzak yönetim  anlayışını kabul etmiyor ve etmeyeceğiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler