HDP Bağlar'ı kaybedebilir

AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Beyoğlu, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazanan HDP adayı Ceylan'ın KHK kapsamında ihraç edildiği gerekçesiyle, mazbatanın verilmemesi için YSK'ya başvurdu.

HDP Bağlar'ı kaybedebilir

31 Mart 2019'da merkez Bağlar ilçesi Belediye Başkanlığı seçiminde HDP'nin adayı Ceylan'a, seçilme yeterliliğine sahip olmaması nedeniyle mazbata verilmemesi ve 2'nci en yüksek oyu alan adaya mazbata verilmesi gerektiğini dile getiren Beyoğlu, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına sunulmak üzere İl Seçim Kurulu'na konuyla ilgili başvuruda bulundu.

BAĞLAR BELEDİYESİ

Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar (Bazarcix) beldesinde seçimleri kazanan HDP’li Belediye Eşbaşkanı Abubekir Erkmen’e, Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) ihraç edildiği gerekçesiyle henüz mazbatası verilmedi. İlçe Seçim Kurulu’nun bu konuda görüşünü istediği Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelecek yanıt beklenirken, benzer bir durumla Diyarbakır’da karşılaşıldı.

CEYLAN KHK KAPSAMI

HDP’nin resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 70’lik oy oranı ile kazandığı bildirilen Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde, Ak Parti adayı Hüseyin Beyoğlu, KHK ile ihraç edilmiş olması gerekçesiyle Zeyyat Ceylan’a mazbata verilmemesi için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu.

KAMUYA DÖNEMEZ

OHAL kapsamında alınan tedbirlerin hatırlatıldığı başvuruda, "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan kişilerin kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmaz. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilir. Birinci fıkra gereğince kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkûmiyet kararı aranmaksızın rütbe veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler." denildi.

MAZBATA VERİLMESİN

Ceylan'ın belediye başkanlığı mazbatasını alamayacağı belirtilen başvurunun devamında, "Ceylan'ın seçimde en yüksek oyu olan aday olmasına rağmen, seçme ve seçilme ehliyetinden söz konusu Kanun Hükmünde Kararname sebebiyle İlçe Belediye Başkanlığı mazbatasının en yüksek ikinci oyu alan Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 1863 Sayılı Kararı uyarınca da Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Hüseyin Beyoğlu'na verilmesi konusunda gereğini arz ederim." ifadelerine yer verildi.

Başvuruda, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinin Kadılı Mahallesi'nde resmi olmayan sonuçlara göre muhtarlık seçimini kazanan Hüseyin Arslan hakkında Yüksek Seçim Kurulu'nun oy birliğiyle aldığı karara da atıfta bulunuldu.

CEYLAN NE DEDİ

T24'e konuşan HDP’li Zeyyat Ceylan, AKP’li Beyoğlu’nun başvuru dilekçesinin, “hukuki, insani ve ahlaki olmadığı”nı ifade etti. Ceylan, şunları söyledi: “Kamu kurumlarında görev yapamazlar dedikleri gerekçe devlet memurluğunda geçerlidir. KHK’larda seçme ve seçilme hakkı ile ilgili herhangi bir engel söz konusu değildir. Emsal olarak şu an Meclis’te 7 vekil bulunuyor. YSK daha önceki bir kararında 24 Haziran seçimlerine atıfta bulunarak şöyle diyor; 'Parlamento seçimlerinde kişiye uygulanan hukuk ile 31 Mart seçimlerinde kişiye uygulanan hukuk aynıdır.' Bu cümle hakkımızı savunan bir cümledir.

YSK'YA SUNULAN BELGELER

Biz adaylık süreci öncesi YSK’ya tüm belgelerimizi sunduk. İnceleme yapıldı ve adaylığıma yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Bu süreç 3 Mart’ta tamamlandı ve seçilme ehliyetine sahip olduğumuz tescillendi. AKP adayının emsal gösterdiği muhtar ile bizim hukukumuz aynı değildir. Muhtarların aday olma süreçleri farklı bizimkisi farklıdır. Onlar YSK’nın araştırma süreçlerine dahil olmadan seçime giriyorlar. Biz ise YSK’nın araştırma sürecinden sonra seçime katılmaya hak kazanabiliyoruz. Daha önce Batman ve Kulp’ta aday gösterilen arkadaşlarımız YSK’dan veto yiyince yerlerine başka isimler aday gösterilmişti. YSK’nın zamanında bize müdahale etmemesinin gerekçesi hukuksal bir sorunun olmamasından kaynaklıdır. AKP adayının itiraz dilekçesi hem hukuki, hem insani, hem de ahlaki açısından kabul edilemez. YSK’nın bu dilekçeyi kabul etmemesi gerekirdi.” 

EĞİL VE HAZRO İTİRAZLARI

Öte yandan, AK Parti Diyarbakır yönetiminin Eğil ilçesi için de harekete geçtiği öğrenildi. Kesin olmayan sonuçlara göre HDP’den Eğil Belediye Başkan adayı seçilen Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mustafa Akkul’un dernek başkanlığından istifa etmediği yönündeki YSK'ya yaptığı başurunun incelemesi devam ediyor.

Buarada, AK Parti'nin itirazları üzerine Hazro ilçesinde başlatılan oy sayımında fark, 300'e kadar indiği bildirildi. İlçe yönetimi, çuvallardaki oy pusulalarının kayıp olduğunu öne sürerek YSK’ya itirazda bulundu. Hazro’da kesin olmayan sonuçlara göre HDP’nin adayı Ahmet Çevik Belediye Başkan adayı seçimi kazanan isim olarak gözüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz