Görüş Bildir

HDP davasında iade gerekçesi!

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemli iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti

HDP davasında iade gerekçesi!

Anayasa Mahkemesi, 17 Mart’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sunulan HDP’yi kapatma davasının reddi ile ilgili gerekçeli kararını yayımladı. Kararda, partinin ‘Devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği’ iddiasının delillerle desteklenmediği vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi, 17 Mart’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sunulan HDP’ye kapatma davasının reddi ile ilgili gerekçeli kararını yayımladı. Yüksek Mahkeme iddianameyi “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne’ aykırı olduğu ileri sürülen, ancak soruşturma ve kovuşturma konusu olması dışında bir gerekçeye yer verilmeyen eylemler ile Partinin bu eylemlerin odağı haline gelmesi arasındaki ilişkinin kurulmadığı” gerekçesiyle reddedildiğini açıkladı.

DELİLLER VE İDDİA ARASINDA İLİŞKİ YOK

Kararda, “Yüklenen suçu oluşturan olayların mevcut delillerle ilişkilendirilerek iddianamede açıklanma” zorunluluğu, Halkların Demokratik Partisinin ‘Devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği’ iddiasıyla düzenlenen İddianamede ilgililerin bu nitelikteki eylemleri sebebiyle Partinin bu eylemlerin odağı haline geldiğinin kabulü için Anayasa’da aranan koşulların varlığını ortaya koyan delillerle ilişkilendirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda, açıkça belirtilmek suretiyle ilgililerin eylemlerine İddianamede yer verilmesi yeterli olmayıp isnat edilen eylemler ile Partinin bu eylemlerin ‘odağı haline gelmesi’ arasındaki ilişkinin de ortaya konulması gerekmektedir” değerlendirmesine yer verildi.

Yüksek Mahkeme iddianame ile ilgili “İddianamede eylemlerine yer verilerek haklarında yasaklılık kararı verilmesi istenilen kişiler ile yasaklılık kararı verilmesi istenilmeyen kişilerin; kimliklerinin, kendilerine isnat edilen bazı eylemlerin, bu eylemlerin tarihlerinin, bu eylem tarihlerinde partideki görevlerinin açıkça belirtilmediği, 'Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne' aykırı olduğu ileri sürülen, ancak soruşturma ve kovuşturma konusu olması dışında bir gerekçeye yer verilmeyen eylemler ile partinin bu eylemlerin odağı haline gelmesi arasındaki ilişkinin kurulmadığı anlaşıldığından, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 170'nci maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarına aykırı olarak düzenlenen iddianamenin, Kanun’un 174'üncü maddesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesi gerekir” hükmüne ulaştı.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Mart 2021’de HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne iddianame sunmuş, Anayasa Mahkemesi iddianameyi 31 Mart’taki Genel Kurul’unda görüşerek usül eksikleri nedeniyle iade etmişti.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi