HDP Ne Yapacak?

Partinin 11 Şubat'ta gerçekleştirilecek 3. Olağan Büyük Kongresi öncesinde eş genel başkanlık için aday belirleme çalışmaları devam ediyor

HDP Ne Yapacak?

HDP'nin 11 Şubat'ta gerçekleştirilecek 3. Olağan Büyük Kongresi öncesinde eş genel başkanlık için aday belirleme çalışmaları devam ederken, eş genel başkanlardan birinin erkek, diğerinin kadın ve birinin Türk, diğerinin ise Kürt kökenli olması öngörülüyor.

Eski HDP Milletvekili Hasip Kaplan'ın açıklamalarının ardından parti içerisindeki tartışmalar devam ederken, kongre çalışmaları da sürüyor.

Eş genel başkan adaylarının etnik kökenleri üzerinden konuşulmasından rahatsız olan parti yönetimi bir yandan da çözüm önerilerini tartışıyor.

Edinilen bilgilere göre, konuşulan formüllerden birisi de eş genel başkanlardan birinin erkek, diğerinin kadın ve birinin Türk, diğerinin ise Kürt kökenli olması şeklinde öne çıkıyor.

HDP milletvekilleri, parti içi tartışmalarda bu öneriyi sunarken, HDP’nin kuruluş sürecinde de benzer tartışmalar nedeniyle "Türk ve Kürt kökenli eş genel başkan dengesini" sağlamak için Ertuğrul Kürkçü ile Sebahat Tuncel eş genel başkanlığa seçilmişti.

Öneriye ilişkin HDP TBMM Kadın Grubu ile partinin bileşenlerinde yer alan kadınların önümüzdeki günlerde bir araya gelerek kongrede kadınların adayını belirlemesi bekleniyor.

- Eş genel başkanlardan biri milletvekili olacak

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gibi partinin öne çıkacak olan eş genel başkanının Meclis dışından bir isim olması önerisine ise sıcak bakılmıyor. Yapılan tartışmalarda eş genel başkanın milletvekili olmasının, Genel Kuruldaki konuşmalara katılması ve partiyi daha iyi yönetebilmesi açısından önemli olduğu vurgulanırken, kadın eş genel başkanın dışarıdan gelebileceği görüşü ağırlık kazanıyor.

Kimi milletvekilleri ise Demirtaş ve Yüksekdağ örneğinde olduğu gibi eş genel başkanlardan birinin daha fazla öne çıkmasının parti içinde bir hizipleşmeye yol açtığını ifade ederek, bunun yaşanmaması için bu dengeyi iyi koruyacak adayların belirlenmesine ilişkin önerilerini partinin ilgili organlarına iletti.

Öte yandan HDP Genel Merkezinde kongreye ilişkin kurulan komisyon il ve ilçe teşkilatlarından önerilerini almayı sürdürürken, önümüzdeki günlerde bileşenlerin de katılımı ile gerçekleştirilecek konferanslarda isimlerin netleştirilmesi bekleniyor.

- Bilgen'in ismi öne çıkıyor

Demirtaş'ın tutuklanmasının ardından bir anda partinin vitrin ismi haline gelen ve yaptığı konuşmalarla parti içerisinde de beğeni toplayan Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen'in ismi son tartışmalarla birlikte daha da öne çıkmaya başladı.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu'na kadın eş genel başkanlık önerisinin götürüldüğü fakat Kerestecioğlu'nun bunu kabul etmediği öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz