HDP, yakılan Kurşunlu Cami için Meclis Araştırması istedi

HDP, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yakılan tarihi Kurşunlu Camii için Meclis’e araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

HDP, yakılan Kurşunlu Cami için Meclis Araştırması istedi

HDP Grup başkanvekilleri İdris Baluken, Çağlar Demirel ve milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Diyarbakır Surları'nın çevrelendiği Sur ilçesinin, birçok tarihi mekanı içinde barındırdığı belirtildi.

Gerekçede, Sur'da terör olayları nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının "hukuksuz" olduğu ileri sürülerek, "Sokağa çıkma yasakları esnasında meydana gelen bu olaylarda Dört Ayaklı Minare ile birlikte, Surp Giragos Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi, Ermeni Protestan Kilisesi, tarihi Paşa Hamamı, Yoğurtçular Pazarı, Arap Şeyh Camii, surların bazı bölümleri ve en son olarak daha önce de saldırıların hedefi olan Kurşunlu Camii ciddi şekilde zarar görmüştür" ifadeleri kullanıldı.

Önergede, söz konusu tarihsel, kültürel ve kutsal mekanlara yönelik saldırıların araştırılması için komisyon kurulması talep edildi.

Kurşunlu Camii

Sur İçindeki tahrip edilen Camii ve Tarihi yapılar UNESCO'ya rapor edildi

Kaynak: Anadolu Ajansı