Görüş Bildir

HDP'den her sandığa 3 görevli

HDP, Diyarbakır'da kurulacak 3 bin 300 sandığın güvenliği için 9 bin kişi görevlendirdi. HDP İl Eşbaşkan Yardımcısı Mustafa Akengin, çıkarılan yasayla birlikte Sandık Kurulu Başkanlığı'nda artık siyasi parti temsilcilerinin bulunmayacağına dikkat çekerek, "Sandık güvenliği konusunda kafamızda büyük bir soru işareti var" dedi.

HDP'den her sandığa 3 görevli

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, 24 Haziran'da kurulacak sandıkların güvenliğine ilişkin hazırlıklarını kısmi olarak tamamladı. 4'ü merkez olmak üzere Diyarbakır'ın 17 ilçesinde, bir milyon 24 bin seçmen 24 Haziran'da sandık başına gidecek. Bin 35 mahallesi bulunan Diyarbakır'da geçtiğimiz yıl 16 nisan'da yapılan referandum seçiminde, 3 bin 43 sandık kuruldu.  Bu seçimde sandık sayısı artırılarak, 3 bin 300'e yükseltildiği ifade edildi.

'HER İLÇEDE 5 AVUKAT GÖREV ALACAK'

Sandıkların güvenliği için ise, diğer partiler gibi HDP'da partili görevlendirdi.  9 bin kişi görevlendiren HDP, oy kullanımı sırasında oluşacak herhangi bir hukuksuzluğa karşı da her ilçede 5 avukat görev alacak. HDP Diyarbakır İl Örgütü Seçimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Mustafa Akengin, HDP'nin kentteki seçim ve sandık güvenliğine ilişkin yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Seçim güvenliği için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Saadet Partisi temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Akengin, "Kendi asil üyelerimiz ve müşahitlerimizi tamamladıktan sonra CHP'ye de üye verme konusunda destek olacağız" dedi.

Kırsal kesimlerde önceki seçimlerde blok oy kullanıldığını, bu hukuksuzluğa karşı tedbir aldıklarını belirten Akengin, "Yasa dışı bir oy kullanımı olduğunda arkadaşlarımız, direkt seçim kurulunda hazır bulunan arkadaşımızı arayacak. Buradaki arkadaşımız ise konuyu direk olarak Seçim Kurulu Başkanlığı'na yazılı bir şekilde iletecek ve hemen müdahale etmesini isteyecek. Bu oylara karşı böyle bir tedbir alacağız" diye konuştu.

'SADECE MEMURLAR BULUNACAK'

Daha önceki seçimlerde Sandık Kurulu Başkanlığı için siyasi partilerin de asil üye verdiğini ve bu üyeler arasında sandık kurulu başkanı seçildiğini hatırlatan Akengin, ancak çıkarılan yasalar ile bu seçimde artık siyasi parti temsilcilerinin bulunmayacağını söyledi. Akengin, "Daha önceki seçimlerde sandık kurulu başkanı için çekilen kurada siyasi partilerin asil üyeleri de vardı. Bunlar da seçilebiliyordu. Ancak, bu seçimde yapılacak kura çekiminde sadece devlet memurları bulunacak" dedi.

SANDIK BAŞKANLARININ SEÇİMİ

Sandık başkanlığı için yapılacak kura çekimine dikkat çeken Akengin, "Bu kura çekimini; seçim kurulu başkanı, seçim kurulunda görevli müdür ve bir memur yapacak. Olması gereken ise tüm siyasi partilerin asil üyelerinin de orada hazır olması. Kura çekilip çekilmeyeceğini kimse bilmeyecek. Muammalı, berrak olmayan bir durum. Şeffaf bir seçimden bahsediyoruz, hilenin ve kirliliğin karışmadığı bir seçim sisteminden bahsediyoruz. Endişelerimiz var" diye belirtti.

'TEMSİLCİMİZ DE BULUNSUN'

Sandık Kurulu Başkanlığı ve ilgili tüm ilçe seçim kurullarına resmi yazı yazdıklarını ifade eden Akengin, "Sandık kurulu başkanlık seçiminde bizim de temsilcimiz hazır olsun. Buna izin verilmiyorsa, memur listelerinin bizim tarafımıza verilmesini istiyoruz. O listelerin tam olup olmadığından emin olmak istiyoruz. Yasal olarak tüm yazışmalarımızı yaptık. Takip edeceğiz" diye kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi