HDP'den PKK'ya parasal transfer

Diyarbakır'da tutuklanan HDP saymanı Hüseyin Yılmaz, sözde "vergilendirme" adı altında toplanan paraları Sur ilçesindeki PKK mensuplarına aktarmakla suçlanıyor.

HDP'den PKK'ya parasal transfer

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü bir soruşturma kapsamında Pazar günü Diyarbakır, Van, Gaziantep ve Ankara'da DBP ve Özgür Kadın Kongresine yönelik gerçekleşen operasyonda gözaltına alınan HDP PM üyesi ve aynı zamanda parti saymanı olan Hüseyin Yılmaz dün gece mahkemeye çıkarıldı. Mahkemede sorgusu tamamlanan Yılmaz, örgüt üyeliği suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu. Aynı soruşturma kapsamında daha önce DBP'nin 4 PM üyesi tutuklanmıştı.

Soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanan HDP saymanı Hüseyin Yılmaz, sözde "vergilendirme" adı altında toplanan paraları operasyon sırasında Sur ilçesindeki PKK'lı teröristlere göndermekle suçlanıyor. Suriye'nin Ayn el Arab (Kobani) kentinde yaşanan çatışmalar sırasında Yılmaz'ın, bazı kişilerle yaptığı telefon görüşmelerinde teknik takibe takılmamak için şifreli konuştuğu ve görüşmede geçen "soğan" kelimesini "el bombası" yerine kullandığı belirlendi

DİYARBAKIR- Diyarbakır'da yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan HDP saymanı Hüseyin Yılmaz, sözde "vergilendirme" adı altında toplanan paraları Sur ilçesindeki PKK mensuplarına aktarmakla suçlanıyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında Ankara'da gözaltına alındıktan sonra Diyarbakır'a getirilen ve "terör örgütüne üye olmak" suçundan dün tutuklanan Yılmaz'ın, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki sorgu tutanağında, PKK/KCK terör örgütü adına eylem ve faaliyetlerde bulunduğu belirtildi.

Tutanakta, Yılmaz'ın Y.A. isimli bir kişiyle yaptığı telefon görüşmesine ilişkin şu ifadeler yer aldı:

"Bu görüşme doğrultusunda Yılmaz sözde 'vergilendirme' adı altında para toplamıştır. Yılmaz'ın, Sur ilçesinde sözde 'özerklik' ilanının ardından operasyonlar sürerken bölgedeki 'Dilşah' isimli kişiye 'vergilendirme' adı altında topladığı paraların ilçede çatışma bölgesindeki örgüt mensuplarına gıda ve erzak yardımı yapılabilmesi amacıyla teslim edilmesi yönünde talimat verdiği anlaşılmıştır. Bu nedenle PKK/KCK terör örgütü yapılanması içerisinde sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğü değerlendirilmektedir."

Yılmaz'ın, PKK/KCK terör örgütü adına sözde "bağış" adı altında vatandaştan, iş adamlarından da para talep ettiği bilgisine yer verilen tutanakta, toplanan bu paraların da terör örgütü PKK'ya aktarıldığı kaydedildi.

- Gizli tanık "Cesur Yürek"in beyanı

Soruşturma kapsamında, "Cesur Yürek" isimli gizli tanık da Yılmaz hakkında fotoğraf teşhisinde bulunup bilgi verdi.

Yılmaz'ın ekoloji yerel yönetimler alanında yer alan isimlerden olduğunu ileri süren gizli tanığın, sanığın geçmişte olumsuz davranışlarından dolayı pasif hale getirildiğini iddia ettiği öğrenildi.

Gizli tanığın ifadesine ilişkin şunlar kaydedildi:

"Yılmaz, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde kurulan komisyonda sorumlu düzeyde faaliyet yürütmüştür. Sanık, örgüt içerisinde kötü bir sicile sahiptir. Türkiye ile Suriye arasında gidiş geliş yapan kişilerden menfaatine 100 avro para almaktaydı. Bu örgüt tarafından öğrenildi ve örgüt içerisinde soruşturma geçirdi. Şu anda HDP'de faaliyet yürüttüğünü biliyorum."

Suriye'nin Ayn el Arab (Kobani) kentinde yaşanan çatışmalar sırasında Yılmaz'ın, bazı kişilerle yaptığı telefon görüşmelerinde teknik takibe takılmamak için şifreli konuştuğu, görüşmede geçen "soğan" kelimesini "el bombası" yerine kullandığı da suçlamalar arasında yer alıyor.

- Ayakkabı talebi

Telefonla görüştüğü bazı kişilerin, "360 çift ayakkabı bulman gerekiyor aksi takdirde operatörler işe çıkmayacak" ifadesi üzerine Yılmaz'ın, "operatör" olarak belirtilen teröristler için 300 çift ayakkabı bulduğu aktarılan tutanakta, teröristlerin sarp arazide hareket kabiliyetini yüksek tutmak için "mekap" türünde ayakkabı giydiği, Yılmaz'ın adli takipten kurtulmak için şifreli konuştuğu değerlendirmesinde bulunuldu.

Yılmaz'ın, emniyetteki ifadesinde üzerine atılı suçlamaları reddederek, "2009 yılında 'terör örgütü PKK'ya üye olmak' suçundan 5 yıl boyunca tutuklu kaldım. Bunun dışında başka bir suçtan gözaltına alınmadım ve tutuklanmadım. Legal demokratik çalışmalarım dışında illegal terör örgütleriyle herhangi bir bağlantım bulunmuyor. Kalp ve böbrek hastası olduğuma dair raporlarımı savcılığa sundum. Rahatsızlığım sebebiyle ani ölüm riski altındayım." ifadelerini kullandığı öğrenildi.

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya yönelik soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 17 şüpheli gözaltına alınmış, aralarında Yılmaz'ın da bulunduğu 5 kişi, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanmış, 1 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 11 kişinin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz