HDP'ye şok operasyon

"TERÖR SORUŞTURMASI" kapsamında HDP il ve Yenişehir İlçe Başkanlığı'na operasyon yapıldı. İl ve İlçe başkan ve aşbaşkanları gözaltına alınırken, parti binasından dokümanlar böyle çıkarıldı.

HDP'ye şok operasyon

HDP İl binası önünde bir yılı geride bırakan "Evlat nöbeti tutan ailelere" yönelik, önceki gün HDP Diyarbakır Milletvekili Remzi Tosun'un "hakaret etmesi" üzerine hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sürerken, dün sabah saatlerinde Partinin İl ve Yenişehir İlçe Başkanlıklarına yönelik "terör soruşturması" kapsamında operasyon yapıldı. Operasyonda Diyarbakır İl Eş Başkanları Zeydan Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık ile Yenişehir İlçe Eş Başkanları Kasım Kaya ve Remziye Sızıcı gözaltına alındı.

İL VE İLÇE TEŞKİLATINA OPERASYON

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan "terör soruşturması" kapmasında harekete geçen Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Terörle Mücadele Şubebi ekipleri, dün sabah saatlerinde merkez Bağlar ilçesinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Başkanlığı ile Merkez Yenişehir İlçe Başkanlığı binalarına operasyon düzenledi. Geniş güvenlik önlemleri altında yürütülen operasyonda ekipler, parti binalarında arama başlattı. Soruşturmaya yönelik resmi bir açıklama yapılmadı.

YENİŞEHİR İLÇE EŞ BAŞKANLARI 

Alınan bilgiye göre, Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla polis ekipleri tarafından binada yapılan aramalar dört saat sürdü. Öğleden sonra tamamlanan aramalarda çok sayıda örgütsel doküman, İmralıda tutuklu bulunan örgütün elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterleri ve teröristlerin poster ile afişleri ele geçirildi. Ekipler, Yenişehir İlçe Eş Başkanları Kasım Kaya ve Remziye Sızıcı'ya gözaltına aldı.

İL EŞ BAŞKANLARI GÖZALTINA ALINDI

İl Parti Binasındaki aramalar da akşam saatlerinde son buldu. Polisler, HDP il binasından delil torbaları içerisinde çok sayıda doküman ve pankart dışarı çıkmaları dikkat çekti.  Burada bazı polislerin, binadaki aramalara devam ettikleri gözlenirken, İl Eş Başkanları Zeydan Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık gözaltına alınarak, İl Emniyet Müdürlügüne götürüldü.

SORUŞTURMA YASADIŞI PANKART ASMA

19 Ekim'de merkez Sur ilçesinin Fiskaya mevkisinde duvara yasa dışı pankart asılmaya çalışıldığının tespit edildiği, şahısların kaçması üzerine kamera kayıtlarının incelendiği belirtildi. Görüntülerde bir araç ile olay yerine gelen ve tekrar aynı araç ile Dağkapı istikametine gittikleri belirlenen şüpheliler A.M. ve S.K. yakalandı.

Devam eden çalışmalarda A.M. ve S.K. ile kimliği henüz tespit edilemeyen bir kişinin Yenişehir HDP İlçe Başkanlığından çıkıp, araca binerek Fiskaya mevkisine gittikleri ve pankart astıkları, akabinde aynı taksi ile Batıkent'teki otobüs durağına gelerek Kürtçe ibareler içeren pankartı astıkları anlaşıldı. Şüphelilerin yine aynı taksi ile gittikleri HDP İl Başkanlığı binasına ellerindeki malzemelerle girdikleri tespit edildi.

Diyarbakır annelerinin dağa kaçırılan çocukları için önünde oturma eylemini sürdürdüğü HDP il binası ile ilçe binasında polis ekiplerinin arama çalışmaları devam ediyor.

GÖZALTI ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPTILAR

Buarada, İl Binasında arama yapıldığı esnada HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyat Ceylan basın açıklaması yaptı. Operasyonların HDP’nin siyaset alanından uzaklaştırılma amacı taşıdığını öne süren Ceylan, “Bir hukuktan bahsetmek mümkün değil. Siyasi bir karar alınarak HDP’ye saldırı gerçekleştiriyor. Bunun için kendilerine göre bir senaryo çizmişler ve bu senaryonun araçlarını yaratmaya çalışıyorlar. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar bir şey çıkaramazlar. Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar. Bir arkadaşımız gelir 10 arkadaşımız gelir.  Ne yaparlarsa yapsınlar partimizin çizgisi kazanacak” dedi.

‘BU TÜR BASKILARA YABANCI DEĞİLİZ’

Eşbaşkan Hülya Alökmen Uyanık ise, “HDP fikriyatını oluşturan, halkların kardeşliğine olan inanç, demokratik mücadeleye olan inanç uzun bir süredir siyaseti belirlerken baskı altında. Bu günkü baskı da bundan bağımsız değil. Bu tür baskılara karşı yabancı değiliz. Bu zorbalığı uzun yıllardır yaşıyoruz. Buna karşın ne yapmamız gerektiğini iyi biliyoruz. Binanın altını üstüne getirseler, kadın özgürlüğü ve halkların kardeşliğine olan inanç dışında bir şey bulamayacaklar. Mücadelemiz yarınlara taşınacak” diye konuştu.

Eş Başkanlar bu açıklamalarından iki saat sonra gözaltına alındılar. Gözaltına alınan eş başkanlar ifadeleri alınmak üzere emniyette götürüldü.  

Buarada, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, parti ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, HDP Yenişehir ilçe yöneticileri ve bazı partililer katıldı.

'ARAMALAR HUKUKSUZ GERÇEKLEŞTİ'

HDP’li Feleknas Uca, polis baskınının iki gencin ellerinde bulunan pankartları partilerinin ilçe binasına bırakmaları sonucu yapılan ihbardan kaynaklandığını öne sürdü. İhbar sonucunda hem parti il binasına hem de ilçe binasına baskın düzenlediğini ve eşbaşkanların gözaltına alındığını ifade eden Uca, baskın sırasında ilçe binasına girmelerine polisin engel olduğunu dile getirdi. Avukatlar olmadan aramanın yapılmaya başlandığını ileri süren Uca, yapılanların hukuki olmadığını iddia etti.

'MÜCADELEMİZİ YÜKSELTECEĞİZ'

Parti ilçe binalarının hukuksuz bir kararla alındığı için aramaya ilişkin polisin tuttuğu tutanakları imzalamadıklarını söyleyen Uca, "Eşbaşkanlarımızı gözaltına almış olabilirler ama yarın onlarca kişi onların yerine gelecek. Boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz ve mücadelemizi yükselteceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler